Bu yıl koronavirüs önlemleri eşliğinde kutlanacak olan “Kurban Bayramı arefe günü tatil mi”, “yarım gün mü tatil olacak” ve “2020 Kurban Bayramı arefe günü ne zaman?” sorularının cevapları yoğunlukla araştırılıyor. Bu yıl salgın nedeniyle hacı olma hazırlığı yapan milyonlarca Müslüman hac vazifesini yerine getiremezken, diğer yandan Kurban Bayramı için hazırlıklar devam ediyor. Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününde idrak edilen Kurban Bayramı bu yıl 32 Temmuz’a denk gelirken, Arefe günü 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor…
2020 KURBAN BAYRAMI AREFE GÜNÜ NE ZAMAN?
2020 Kurban Bayramı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre 31 Temmuz Cuma günü idrak edilecek. Arefe günü de 30 Temmuz Cuma günü kutlanacak.
AREFE GÜNÜ TATİL Mİ?
Her yıl arefe günleri yarım gün tatil oluyor. Bu yıl da aynı uygulamaya devam edilecek ve resmi kurumlar Perşembe günü öğlen saatlerine kadar çalışmalarına devam edecek.
AREFE NEDİR?
Arefe (Arife), Kurban Bayramı’nın bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).
Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.
Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.
Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.
Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."
İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.