22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Artan yoğunluk sonrası kademeli mesai önerisi

Artan yoğunluk sonrası kademeli mesai önerisi

İstanbul'da haftanın ilk gününde toplu ulaşım araçlarında büyük kalabalık görüldü. Maske kuralına çoğunlukla uyulduğu, kalabalık nedeniyle ‘Sosyal mesafe’ kuralının hiçe sayıldığı görüldü. Toplu ulaşım araçlarında yoğunluğun artmasının ardından uzmanlar, kademelendirilmiş mesai tavsiyesinde bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Artan yoğunluk sonrası kademeli mesai önerisi

Toplu ulaşımın yükünü en fazla çeken metrobüsler, bu sabah tıklım tıklım doldu.

Beylikdüzü ve Avcılar’dan Zincirlikuyu, Cevizlibağ veya Söğütlüçeşme’ye hareket eden metrobüslerde adım atacak yer kalmadı.

Yolcuların büyük bölümü dolu araçlara binemezken, binenler de kalabalık nedeniyle inmekte zorlandı. Maske kuralına çoğunlukla uyulduğu, kalabalık nedeniyle ‘Sosyal mesafe’ kuralının hiçe sayıldığı görüldü.

KADEMELİ MESAİ ÖNERİSİ
Yolcu sayısının yarı yarıya azalmasına rağmen sosyal mesafe ve yolcu kapasitesi kurallarına uyulmadığını belirten İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Merkezi Müdürü ve Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı,, sabah işe gidiş ve iş çıkışı saatlerinde değişiklik yapılması tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Ilıcalı, “4 milyonda sıkıntı var. Biz 4 bin araç daha mı koyacağız. İETT’nin Özel Halk Otobüsleriyle beraber toplam kapasitesi 6 bin. Yarı kapasitede olmasına rağmen sosyal mesafe korunamıyor. Bunun için ulaşım talebini kontrol etmemiz gerekiyor. Toplu ulaşımın yüzde 90 oranında azaldığı zaman bile trafiğin zirve saatlerinde büyük bir kapasite gerekiyor. Zirve saatlerde rahatlatmak için mutlaka mesailerin kademelendirilmesi lazım. Bunun için çok teknik bir çalışma yapıyoruz. İstanbul’un bütün ilçelerinde veriler aynı değil. Trafiği çeken ve üreten 10 ilçeyi göz önüne alarak ona göre kademelendirmeyi yapmamız lazım. Zirve saatler genellikle sabah saat 07.00 ile 10.00 ve akşam 17.00 ile 21.00 arası. En fazla trafik üreten ilçelere baktığımızda da Esenyurt, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Beyoğlu, Ataşehir yer alıyor. İlçelerdeki okul, üniversite, özel sektör durumu göz önüne alarak kademelendirip trafiğin pik yaptığı 08.00-08.30 arasını kaydırmamız lazım” diye konuştu.

Prof. Dr. Ilıcalı , “Durum çok vahim şu an. Bir otobüse baktığımız zaman tam dolu diyorlar. Bu daha yarısı şu anki durumda. Otobüste öyle durumlar oluyor ki insan tek ayağını koyacak yer bulamıyor. Bu durumda sosyal mesafe ne olacak? Toplu ulaşımda gerekli tedbirler alınmadan okulların, üniversitelerin açılmasını mahsurlu görüyorum” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kokudan duramıyorlar! Kirliliğe çözüm arayışı

Kokudan duramıyorlar! Kirliliğe çözüm arayışı