05 Kasım 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem AYM-Yargıtay gerilimi! Erdoğan: Gerekirse iki başkanla da görüşürüm

AYM-Yargıtay gerilimi! Erdoğan: Gerekirse iki başkanla da görüşürüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki yargı krizine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kavgada taraf olmayacağını ancak anayasanın yüklediği görevle Cumhurbaşkanı olarak hakemlik görevinin kendisine düşebileceğini ifade eden Erdoğan “Gerekirse AYM ve Yargıtay başkanlarıyla görüşürüm” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AYM-Yargıtay gerilimi! Erdoğan: Gerekirse iki başkanla da görüşürüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de devam eden yargı tartışmaları hakkında bir soruya cevap verirken, öncelikle bireysel başvuru konusunda hızlı bir yasal düzenleme yapmanın mümkün olduğunu belirtti. Ancak, bu düzenlemenin ardından Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda hazır hale gelmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, bireysel başvurunun Anayasa Mahkemesi'ne dayandığını ve bu kurumun güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Erdoğan, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasındaki gerginlik konusunda ise, iki yargı kurumunun başkanlarıyla görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Özellikle bireysel başvuru konusunda alınacak kararların Anayasa Mahkemesi tarafından etkili bir şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AYM ile Yargıtay arasındaki gerilime ilişkin açıklamaları şu şekilde:

"YASAL DÜZENLEMEYE GİTMEK ZOR DEĞİL"

Yani bireysel başvuruyla ilgili yasal düzenlemeye gitmek zor bir olay değil. Bütün iş Cumhur İttifakı'nın alacağı karara bağlı, atacağı adıma bağlı. Fakat bireysel başvuruyu hallettikten sonra iş bitmez. Bundan sonra bu bireysel başvurunun dayandığı kapı neresi olacak? Yine Anayasa Mahkemesi olacak. Önce Anayasa Mahkemesi’nin buna hazır hale gelmesi lazım. Zira birçok yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Anayasa Mahkemesi'nde ters yüz ediliyor. Burada da parlamento böyle bir kararı alır ama bu karar Anayasa Mahkemesi tarafından ters yüz edilirse, bu zaman kaybından başka bir şeye yaramaz. Onun için parlamento şu anda malum plan bütçe çalışmalarına devam ediyor. Ama bireysel başvuruyla ilgili olarak, bunu zamanında Anayasa Mahkemesinin çalışmalarına hız kazandırır diyerek çıkarttılar. Şu anda bir öğrendim. Dedim ne kadar bireysel başvuru var? Yanıt 130 bin. Demek ki Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarını hızlandırma hedefini sağlamamış maalesef. Bunların üzerinde durmak, hayali davranmamak lazım ve benim tabii en son Yargıtay Başkanı’nın yaptığı açıklama, bu da tabii manidar. Bir önceki seyahatimizde ben bir ifade kullanmıştım. Demiştim ki Yargıtay üyeleri sadece hukukçulardan oluşuyor. Ama Anayasa Mahkemesi üyelerinin içinde hukukçular olduğu gibi bunların yanında valiler vardır, bunların yanında iktisatçılar vardır, sosyologlar vardır vesaire böyle de olması zaten gerekir. Ama misyonu noktasında ağırlık nerededir? Yargıtay’dadır. Orada Anayasadan tutun, Ticaret Hukukuna, İş Hukukuna varıncaya hepsi Yargıtay’da.

“BİZE HAKEMLİK DÜŞER”

Buradaki kavganın tarafı olacak halim yok, o ayrı bir şey. Ama işin hakemliğine gelince bu hakemliği yapma da tabii bize görev düşebilir. O da bize yine Anayasa’nın yüklediği bir görevdir Cumhurbaşkanı olarak. Temennimiz odur ki tabii böyle bir gerilim olmasaydı.

“GEREKİRSE AYM VE YARGITAY BAŞKANLAIRYLA GÖRÜŞÜRÜM”

İki yargı kurumunun başkanlarıyla görüşme konusuna gelirsek. Gerekirse her ikisiyle de görüşürüm. Yargıtay Başkanı'yla zaten görüştük. Anayasa Mahkemesi Başkanı’yla da gerekmesi halinde görüşürüz. Görüşmemek diye bir şey söz konusu değil.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Şimşek: Türkiye'ye olan güven geri geldi

Bakan Şimşek: Türkiye'ye olan güven geri geldi