Belediye Başkanı seçildiği günden bu yana İstanbul'da yatırım adına tek bir çivi çakmayan İmamoğlu'nun aksine Bakanlık, kentteki metro çalışmalarını üstlendi. İstanbul'da devam eden metro çalışmalarını anlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da çile haline dönüşen trafiği rahatlatmak amacıyla metro ve demiryolu yatırımlarına ağırlık verildiğini açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İstanbul'u hem yer altından hem de yer üstünden metro ve demiryollarıyla adeta örümcek ağı gibi birbirine bağlıyoruz. İstanbul'un toplam raylı sistem ağı 338,8 kilometre. Hizmete sunduğumuz metro hatlarının toplam uzunluğu ise 130,2 kilometredir. Yapım çalışmaları devam eden hattımız ise 55,7 kilometre. Bu çalışma tamamlandığında ise 185,9 kilometre metro hattı kazandırmış olacağız. Çalışmalar tamamlandığında İstanbul'un raylı sistem ağı toplamda 394,5 kilometreye yükselecek. Bunun yarısını bakanlığımız yapmış olacak" diye konuştu.
"TÜM AMACIMIZ HALKIMIZIN ULAŞIMDA SIKINTI YAŞAMAMASI"
Uraloğlu, metro çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade ederek, "Keşmekeş hale gelen İstanbul trafiğini rahatlatmış olacağız. Tüm bu çalışmalarımız, halkımızın ulaşımda sıkıntı yaşamamasını sağlamak. Gideceği yere rahat ve konforlu bir şekilde ulaşabilmesi için" diye konuştu. Bakan Uraloğlu, tamamlanan ve çalışmaları devam eden metro hatlarıyla da ilgili şu bilgileri paylaştı.
TAMAMLANAN METRO HATLARI
LEVENT-HİSARÜSTÜ METRO HATTI
Yapımına 3 Ocak 2013 yılında başlanıp 1 Kasım 2015 yılında tamamlandı. Mevcut metro hattına entegre edilen 3,3 kilometre uzunluğundaki hat üzerinde, Levent-Nispetiye-Etiler-Boğaziçi Üniversitesi ve Hisarüstü durakları bulunuyor. İstanbul'un önemli arterlerinden Nispetiye Caddesi'ndeki trafik yoğunluğunu önemli ölçüde azalttı. Tek Tüplü Tünel ve kamulaştırma yapılmaksızın kompakt istasyon tasarımı ile ekonomik açıdan da en uygun çözüm oldu.
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI-KAYNARCA METRO HATTI
Yapımı 16 Mart 2015 yılında başlayıp 2 Ekim 2022 yılında tamamlandı. 7,4 kilometre uzunluğa sahip hat üzerinde 4 durak bulunuyor. İstanbul'un şehirlerarası ve uluslararası hava ulaşım terminallerinden biri olan Sabiha Gökçen Havalimanı ile Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattı arasında raylı sistem bağlantısı sağlandı. Yolcuların güvenli, hızlı ve ekonomik olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşımını sağlıyor.
Ayrıca Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren İstasyonu, Sabiha Gökçen Havalimanı, Marmaray, Kadıköy-Kartal-Kaynarca Metro hattı ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sultanbeyli Metro hatları birbirine bağlandı.
GAYRETTEPE-KAĞITHANE-İSTANBUL HAVALİMANI METRO HATTI
Yapımı 9 Aralık 2016 yılında başlanan 19 Aralık 2023 tamamlanacak olan ve toplamda 37,5 kilometre uzunluğundaki hattın şu ana kadar 34 kilometrelik kısmı hizmete açıldı.
Havalimanı-3, Havalimanı-1, Havalimanı-2 istasyonları ile İhsaniye-Göktürk-Kemerburgaz-Hasdal-Kağıthane olarak açılan istasyon sayısı 7'ye ulaştı. 3,5 kilometrelik Gayrettepe-Kağıthane kesiminin hizmete alınması için çalışmalar devam etmekte.
BAŞAKŞEHİR-KAYAŞEHİR METRO HATTI
8 Nisan 2023 yılında hizmete açılan Başakşehir-Kayaşehir hattı 6,2 kilometre uzunluğunda.
Kayaşehir-Toplu Konutlar-Şehir Hastanesi-Onurkent istasyonu bulunuyor. Şehir Hastanesine hizmet etmesinin yanında bu bölgedeki toplu taşıma altyapısının tamamlanmasına katkı sağladı. Proje; bu koridor üzerindeki ticari alanlara, sağlık kurumlarına ve yoğun konut alanlarına hizmet etmekte.
ASRIN POJESİ: MARMARAY
76,6 kilometre uzunluğunda 38 istasyondan oluşuyor. Ayrılık Çeşmesi ve Kazlıçeşme arası Marmaray (Boğaz Geçiş) kesiminde 13,6 kilometre ve 5 istasyondan oluşan hat kesimi 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açıldı.
Gebze-Pendik Arası 20 kilometrelik güzergâh ile Gebze ve Pendik şehirlerarası tren istasyonu 25 Temmuz 2014 tarihinde hizmete girdi. Gebze-Halkalı arası tüm güzergahta inşa faaliyetler, mimari sonlandırma işleri ile sinyalizasyon montaj ve test devreye alma işleri tamamlandı.
13 Mart 2019 tarihi itibariyle hat Gebze-Halkalı tüm güzergahta işletmeye açıldı. Haydarpaşa Gar sahasında arkeolojik kazılar sebebiyle ray montaj ve diğer işler henüz tamamlanmadı.
ÇALIŞMALARIN DEVAM ETTİĞİ METRO HATLARI
HALKALI-İSTANBUL HAVALİMANI METRO HATTI
2024 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan hat 31,5 kilometre uzunluğunda. Halkalı-Halkalı Stadı / Toki-Olimpiyatköy-Kayaşehir-Fenertepe-Arnavutköy ve Taşoluk isimli 7 istasyondan oluşuyor. Tasarım hızı 120 kilometre saat olan hatta günlük ortalama 600 bin yolcuya hizmet verecek kapasitede,
Entegre bağlantıları Havalimanı-3 İstasyonunda: Gayrettepe-Yeni Havalimanı hattına, Fenertepe İstasyonunda Vezneciler-Arnavutköy hattına, Kayaşehir İstasyonunda Başakşehir-Kayaşehir hattına, Halkalı İstasyonunda YHT hattı ile Marmaray banliyö hatlarına ve Yenikapı-Kirazlı-Halkalı hattına yapılacak.
İSTANBUL BAKIRKÖY (İDO) – BAHÇELİEVLER - KİRAZLI METRO HATTI
2024 yılında tamamlanması planlanan metro hattı uzunluğu 8,4 kilometre. Yüzde 80'i tamamlanan hat üzerinde, Bakırköy İDO- İncirli-Özgürlük Meydanı-Haznedar-İlkyuva-Yıldıztepe-Molla Gürani-Kirazlı istasyonları bulunuyor.
Bağlantı noktaları Kirazlı İstasyonunda Metrokent-Olimpiyat-Kirazlı hattına, İncirli İstasyonunda Metrobüs-Yenikapı-Aksaray-Havalimanı hattına, gelecekte yapılacak Yenikapı - Sefaköy hattına,
Özgürlük Meydanı İstasyonunda Marmaray hattına, Bakırköy Sahil İstasyonunda İDO İskelesine yapılacak.
KAZLIÇEŞME-SİRKECİ RAYLI SİSTEM VE YAYA ODAKLI YENİ NESİL ULAŞIM PROJESİ
30 Aralık 2023 yılında tamamlanması beklenen 8,3 kilometre uzunluğunda 8 adet istasyon bulunuyor. Marmaray Projesi sonrasında âtıl durumda kalan Kazlıçeşme-Sirkeci arasındaki hatların hızlı tren ve konvansiyonel tren, kent içi ulaşım ve turistik gezi trenlerinin işletilebilecek şekilde ihya edilmesi, istasyon alanlarının düzenlenmesi, kalan alanların yeşil ve bisiklet yolu olarak değerlendirilmesi amaçlandı. 2023 yılı son çeyreğinde tamamlanması hedeflenmekte.
ALTUNİZADE-BOSNA BULVARI RAYLI SİSTEM HATTI
2026 yılında tamamlanması planlanıyor. Altunizade Köprülü kavşağında başlayan, Ferah Mahallesini kat ederek Çamlıca Camii'ne ve oradan Bosna Bulvarına ulaşan tek hatlı bir metro projesi. Tünellerinin yüzde 55'i kazılan projede genel ilerleme yüzde 23 seviyesinde.
HALKALI-ÇERKEZKÖY HIZLI DEMİRYOLU PROJESİ
Ülkemiz Asya ve Avrupa arasında taşımacılık yönünden bir köprü konumunda. Halkalı Kapıkule Demiryolu Projesi Asya-Avrupa Koridorunun ilk parçasını oluşturmakta. Bu projenin yapılması ile batıda Kapıkule'den başlayan güzergâh doğu yönüne doğru İstanbul-Ankara-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars mevcut demiryolu üzerinden Kars-Tiflis hattının yapılması ile Tiflis'e ve oradan da yine mevcut demiryolu ile Bakü'ye ulaşmakta.
Aynı zamanda Marmaray Projesi'nin bir devamı niteliğinde olan Halkalı-Kapıkule hattının yapılması ile birlikte Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında kısa sürede yük ve yolcu taşınabilecek bir demiryolu güzergahı elde edilebilecek.
Proje üç kesimden oluşuyor. Toplam 229 kilometre olan hatta altyapı yapım çalışmaları devam etmekte. Projenin tamamlanması ile Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düşecek. Mevcut hat kapasitesinin ise 4 kat artırılması hedeflenmekte.
Kaynak: Sabah