20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Bakan Çavuşoğlu: Her şekilde katkıda bulunmaya hazırız

Bakan Çavuşoğlu: Her şekilde katkıda bulunmaya hazırız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganlararası Müzakereler'in açılış töreninde konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Afganistan'da yıllarca süren çatışmalardan sonra, şimdi 'gerçek bir barış şansı' olduğunu belirterek, 'Bu tarihi fırsatın kaçırılmayacağını ve müzakere sürecinin kalıcı bir barış anlaşmasına yol açacağını umuyoruz.' dedi. Çavuşoğlu ayrıca 'Müzakerelerin bir turuna ev sahipliği yapmak da dahil olmak üzere bu sürece mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya hazırız.' ifadelerini kullandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Çavuşoğlu: Her şekilde katkıda bulunmaya hazırız

Bakan Çavuşoğlu, video konferans yöntemiyle katıldığı, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Afganlararası Müzakereler'in açılış töreninde konuştu.

Bugünün, Afganistan için "tarihi bir gün" olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, bunun gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren ve müzakerelere ev sahipliği yapan Katar'ın katkılarını takdir ettiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, "Yıllarca süren çatışmalardan sonra, şimdi gerçek bir barış şansı var. Bu tarihi fırsatın kaçırılmayacağını ve müzakere sürecinin kalıcı bir barış anlaşmasına yol açacağını umuyoruz." ifadesini kullandı.

Egemen ve demokratik bir Afganistan görmeyi umduklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Tüm Afganların, hükümetleri ve devlet yapıları için güçlü bir sahiplenme duygusu hissettiği bir Afganistan görmek istiyoruz." diye konuştu.

Kardeş Afgan halkının, barışı, istikrarı ve düzgün bir geçimi hak ettiğini ve bir daha hayal kırıklığına uğratılmamaları gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ciddi zorluklarla birlikte hala önümüzde uzun bir yol olduğunu biliyoruz. Başlangıçta insani ateşkes öncelik olmalıdır. Kavga ve konuşma bir arada olamaz. Nihai hedef, sadece herhangi bir barış biçimi değil, adil ve kalıcı olmalıdır. İşleyen devlet yapıları ve sağlam bir ekonomik kalkınma stratejisi, bu tür bir barış için iki temel faktördür. Kapsayıcılık, iş birliği, koordinasyon ve bağlantısallık, hepimizin arzu ettiği sonuca yönelik çabaları destekleyecektir."

Çavuşoğlu, Afganistan'ın şimdi uluslararası toplumun desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağına işaret ederek, Türkiye'nin, daha iyi bölgesel bağlantı, kalkınma ve yeniden yapılanma için daha geniş bir uluslararası topluluk tarafından desteklenen koordineli bölgesel çabaları savunduğunu bildirdi.

"Müzakerelerin bir turuna ev sahipliği yapmak da dahil olmak üzere bu sürece mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya hazırız." diyen Çavuşoğlu, Afganistan'la ilgili en büyük uluslararası platform olan Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci'nden, özellikle barış sonrası çabaları desteklemek için istifade edilebileceğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Afganistan'ın refahına bağlı olduğunu ve Afgan halkının yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Maduro canlı yayında açıkladı: ABD'li bir casusu yakaladık

Maduro canlı yayında açıkladı: ABD'li bir casusu yakaladık