Türkgün Gündem Bakan Fidan Beyrut'ta: Bu savaştan tarihi bir barış da çıkabilir

Bakan Fidan Beyrut'ta: Bu savaştan tarihi bir barış da çıkabilir

Beyrut'ta Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin, 'Gazze'de devam eden savaş durmalı. Gazze'ye insani yardım için yoğun bir temas içindeyiz.' dedi. Bakan Fidan, 'Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanımız tarihi bir barışın mümkün olduğuna inanıyor.' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Beyrut'ta Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI

* Gazze'de devam eden savaş durmalı.

* Gazze'ye insani yardım için yoğun bir temas içindeyiz.

* Gazze'de insanlık dramının son bulması için çalışıyoruz.

* (İsrail-Filistin) Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanımız tarihi bir barışın mümkün olduğuna inanıyor.

* Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin Devleti kurulmalıdır.

* Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir

* Cidde'de dışişleri bakanları olağanüstü toplantısı olacak

* İslam İşbirliği Teşkilatı yarın olağanüstü toplanacak.

* Savaşın başta Lübnan, Mısır ve Ürdün olmak üzere bölge ülkelerinin istikrarsızlaşmasına yol açacak şekilde gelişmesini engellemek için elimizden geleni yapıyoruz

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Tarım ve gıda sektörlerinde ihracat 7,1 milyar dolar oldu

Tarım ve gıda sektörlerinde ihracat 7,1 milyar dolar oldu

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü, 2023'ün ilk çeyreğinde ihracatını 7,1 milyar dolara düşürerek %1,5 azaldı. İthalat ise %19,5 artışla 5,8 milyar dolara yükseldi. Mart ayındaki ihracat ise %2,6 artışla 2,42 milyar dolara ulaştı.

KAYNAK: AA

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 gerileyerek 7,1 milyar dolar oldu.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Dış Ticaret Verilerini temel alınarak hazırladığı TGDF Dijital Veri Paneli'nin mart ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ocak-mart döneminde yüzde 1,46 azalışla 7,1 milyar dolara düşerken ithalatı yüzde 19,48 artışla 5,8 milyar dolara yükseldi.

Sektör ilk çeyrekte 1,29 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verirken birim ihracat değeri yüzde 2,26 artışla ton başına 1266 dolara ulaştı.

Mart ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,62 yükselişle 2,42 milyar dolara çıktı.

En çok ihracat ve ithalat gerçekleştiren sektörler

İlk çeyrekte en fazla ihracat 804 milyon dolarla şeker ve şekerli mamuller sektöründe yapılırken onu 688 milyon dolarla sert kabuklu meyveler, 636 milyon dolarla yaş meyve, 545 milyon dolarla bitkisel yağ, 428 milyon dolarla balıkçılık ve su ürünleri sektörü izledi.

İthalatta başı 1,35 milyar dolarla hayvan yemi sektörü çekerken onu 1,07 milyar dolarla bitkisel yağ, 646 milyon dolarla kakao ve çikolata, 545 milyon dolarla canlı hayvan, 253 milyon dolarla kahve, çay ve baharat sektörü takip etti.

En çok fındık içi ihraç edildi

Ocak-mart döneminde ihracatta öne çıkan ürünler sıralamasında ilk sırada 395,6 milyon dolarla fındık içi yer aldı. Onu 269,8 milyon dolarla ayçiçeği yağı rafine ihracatı, 233,5 milyon dolarla buğday unu izledi. İhracat fındık içinde yüzde 9,32, ayçiçeği yağında yüzde 24,18 artarken buğday ununda yüzde 39,74 düştü.

En çok ithalatı yapılan ürünler ise 531,4 milyon dolarla sığır, 466,7 milyon dolarla soya fasulyesi, 389,8 milyon dolarla kakao olarak sıralandı.

İhracatta başı 850 milyon dolarla Irak çekti

Tarım, gıda ve içecek sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında zirvede 850 milyon dolarla Irak yer aldı. Onu 519,1 milyon dolarla Almanya, 458,1 milyon dolarla ABD izledi. İhracat Irak'ta yüzde 7,34 azalırken Almanya'da yüzde 1,48, ABD'de yüzde 9,63 arttı.

En çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında ise başı 720,6 milyon dolarla Rusya çekti. Onu 538,5 milyon dolarla Brezilya, 523,5 milyon dolarla ABD takip etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *