22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakan Fidan'dan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklama: Türkiye imzaladığı anlaşmalara sadıktır

Bakan Fidan'dan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklama: Türkiye imzaladığı anlaşmalara sadıktır

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden İngiliz mevkidaşı James Cleverly ile ortak basın toplantısı düzenledi. İsveç'in NATO'ya üyeliğiyle ilgili konuşan Bakan Fidan 'Türkiye imzaladığı anlaşmalara sadıktır. Taraflardan beklenen yükümlülükler belli. Bu konu çerçevesinde süreç ilerliyor.' dedi. İngiliz Bakan ise '(Türkiye) Ortak güvenliğimiz ve refahımız için son derece önemli. Avrupa ve bölge için önemi var ve dünyanın geneli için son derece önemli.' dedi.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Fidan'dan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklama: Türkiye imzaladığı anlaşmalara sadıktır

Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Kovid-19 salgını, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve ABD ile Çin, Batı ile Çin arasındaki rekabetin oluşturduğu son yıllardaki bu jeopolitik gelişmelerden sonra yeni ticaret yollarının önemli hale geldiğini belirten Fidan, söz konusu 3 gelişme üzerine yeni ticaret yollarına ilaveten eskiden de tartışılmış, düşünülmüş teorik tartışmaları yapılmış diğer ticaret yollarının da gündeme getirildiğini ifade etti.

Fidan, bir ticaret yolunun tek başına ticaretin karşılanması manasına gelmediğini aynı zamanda jeostratejik rekabetin de bir yansıması olduğunu dile getirdi.

Yeni Delhi'de 9-10 Eylül'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde mutabakat zaptı imzalanan Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'na değinen Fidan, "Hindistan'dan başlayan ve son günlerde G20'de imzalanan projeye baktığımız zaman da orada hani birinci amacın, rasyonalite ve verimlilik konusunda uzmanların şüpheleri var. Daha çok jeostratejik endişelerin de yol aldığı görülüyor." diye konuştu.

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Liderler Zirvesi'nde katıldığı görüşmelerde, Kalkınma Yolu Projesi'nin gündeme geldiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Şu anda özellikle yine G20'de Cumhurbaşkanımızın katıldığı görüşmelerde gündeme gelen ve desteğimizin teyit edildiği başka bir koridor projesi de Irak üzerinden, Basra Körfezi'nden gelip, Irak üzerinden geçecek olan Kalkınma Yolu Projesi. Türkiye, şu anda bununla meşgul. Özellikle Irak, BAE, Türkiye, Katar bu konuda yoğun görüşmeler içerisinde.

Cumhurbaşkanımız özellikle BAE Devlet Başkanı (Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan) ile yaptığı görüşmede, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konudaki nihai resmi çalışmaların en azından evrak üzerinde bitirilip pratiğe geçmesi konusunda mutabık kaldılar. Bu ön görüşmeyi Irak makamlarına da ilettik."

Buna benzer çalışmaların devam edeceğinin altını çizen Fidan, bu tür çalışmaların hem bölgeleri hem de insanlık için hayırlı olması temennisinde bulundu.

6-132
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini de değerlendiren Fidan "Türkiye, 2022'deki Madrid Zirvesi'nde ve 2023'teki zirvede imzaladığı, mutabık kaldığı anlaşmalara sadıktır. Taraflardan beklenen yükümlülükler belli. Bu konu çerçevesinde süreç ilerliyor." dedi.

5-171
CLEVERLY: TÜRKİYE, BİRLEŞİK KRALLIK İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR ORTAK

Cleverly, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Cleverly, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkinin güçlendirilmesine ilişkin konuların ele alındığını belirterek, "Türkiye, bizim için, Birleşik Krallık için vazgeçilmez bir ortak." ifadesini kullandı.
Geçmişe kıyasla iki ülke arasındaki ilişkinin daha fazla birbirine yakınlaştığını vurgulayan Cleverly, "Bu yıl, 4 milyondan fazla Birleşik Krallık vatandaşının ülkenizi ziyaret etmesi bekleniyor." diye konuştu.

4-275
"Türkiye'den gelen Birleşik Krallık'ta yaşayan yarım milyonluk çok önemli bir vatandaş grubu da var. Onlar da bizim refahımıza ve ülkemizin, toplumun canlılığına katkıda bulunuyor." ifadesini kullanan Cleverly, iki ülke arasındaki ticaretin giderek büyüdüğüne dikkati çekti.

Cleverly, iki ülkenin birlikte çalışmayı sürdüreceğinin altını çizerek, dünyanın karşılaştığı önemli ve zorlu sınamalarla baş edebilmek için müttefik olarak çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'ni tekrar başlatabilme konusundaki çabalarını takdir eden Cleverly, Birleşik Krallık'ın, Türkiye ile ilişkilerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Cleverly, "(Türkiye) Ortak güvenliğimiz için son derece önemli, ortak refahımız için son derece önemli. Ancak bunun da ötesinde bizim ilişkimizin Avrupa için bir önemi var, bölge için önemi var ve dünyanın geneli için son derece önemli bir ilişki bu." dedi.

Cleverly, Fidan'la çalıştığı süre içerisinde onu çok iyi bir dost olarak gördüğünü, bunun her iki hükümet ve her iki ulus arasında son derece güçlü olan işbirliği seviyesini yansıttığını, farklı alanlarda çok yakın bir işbirliği bulunduğunu söyledi.

Türkiye'yi dışişleri bakanı olarak ilk kez ziyaret ettiğini aktaran Cleverly, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Cleverly, Libya'da da selden dolayı korkunç bir felaket yaşandığına dikkati çekerek, "Türkiye, son derece önemli bir biçimde sadece yardım almak değil, aynı zamanda yardım verme konusunda da isteğini bir kez daha gösterdi. Bu da bizim altını çizmemiz gereken hususlardan bir tanesi. Birleşik Krallık olarak da bu ihtiyaç duyduğu dönemde Libya'ya destek vermeye hazır." diye konuştu.

3-359
TİCARET HACMİ 25 MİLYAR STERLİNE YAKLAŞTI

İki ülke arasındaki ticaretin giderek arttığını kaydeden Cleverly, ticaret hacminin yaklaşık 25 milyar sterlin olduğunu ve bunun son derece önem arz ettiğini vurguladı.

Cleverly, iki ülke arasındaki ticaretin her yıl yaklaşık yüzde 25 artış gösterdiğine işaret ederek, Fidan ile görüşmesinde bu ticaret hacminin nasıl sürdürülebileceği ve korunacağı üzerine de konuştuklarını anlattı.

Yeni ve genişletilmiş bir serbest ticaret anlaşmasının da gündeme geldiğini belirten Cleverly, iki ülkenin ortak çalışmalarına ilişkin, "Gerek bu Rusya'nın yasa dışı bir biçimde Ukrayna'ya yapmış olduğu saldırı ve savaş olsun, gerek yasa dışı göçle mücadele olsun ya da birlikte son derece yakın bir biçimde hem kendi ülkelerimizde hem de bölgedeki terörizmle mücadele çalışmaları olsun. Çalışmalarımızı yakınlaştırmak ve bu şekilde devam etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Cleverly, giderek daha önemli bir sorun haline gelen gıda güvenliğini sağlayabilmek için de ortak çalışmaları devam ettireceklerini ve Karadeniz'den tahıl ithal edilmesi için çabalarının süreceğini söyledi.

Türkiye ile NATO kapsamındaki ilişkilere dair Cleverly, şu değerlendirmede bulundu:

"NATO'da müttefikiz ve NATO zirvesinde yan yana oturuyoruz. Her iki ülke de birbirini koruma ve NATO'nun diğer üyelerini koruma konusunda son derece önemli bir taahhüde sahip. Avrupa'da barışın ve güvenliğin korunması bizim için son derece önemli. Biz bu anlamda Türkiye'nin gerçekten son derece kayda değer biçimde NATO ittifakına askeri taahhütleri olduğunu biliyoruz. Bu anlamda her fırsatta çok daha yakın çalışmak için bu çabayı da bir araya getirerek değerlendireceğiz. Hem müttefik hem de ortak olarak."

Cleverly, bu şekilde bir çalışmayla kıtanın güvenliğinin daha güçlü hale getirileceğini aktararak, karşılıklı her iki ülkenin de güvenliğini de daha güçlü bir seviyeye ulaşacağını vurguladı.

1-611
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI'NIN GENİŞLETİLMESİ İÇİN MÜZAKERELER SÜRÜYOR

Basın mensuplarının Hindistan-Avrupa ticaret koridoruna ilişkin sorusuna yanıt veren Cleverly, özellikle bu konuyu konuşmadıklarını ancak ikili ticari konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Cleverly, Serbest Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesiyle ilgili müzakerelere başladıklarını kaydederek, Hindistan'la da böyle bir müzakere sürecinde olduklarını ifade etti.

Hindistan, Avrupa ve Orta Asya'daki tüm ülkelerle geniş kapsamlı bir ticari akış olduğuna dikkati çeken Cleverly, ticari akışların Batı'ya doğru daha güçlendirilmesinin kıta Avrupası için ticaret hacimlerini etkilemesi açısından son derece önemli olduğunu ve aynı zamanda İngiltere'ye de bunun olumlu yansıyacağını anlattı.

Cleverly, İngiltere'nin denizcilik ülkesi olduğuna işaret ederek, "Denizcilik ticari yollarının desteklenmesi son derece önemli. Batı'ya akan ticaret yollarının buradaki ulaşımın da daha makul fiyatlara çekilebilmesi için önemli bir katkısı olacaktır. Bu ilişki bizim için gerçekten son derece önemli. Her iki tarafın da çıkarlarını ilgilendiriyor." dedi.

"İSVEÇ'İN NATO'YA KATILMASININ HEPİMİZİN SAVUNMASINA KATKIDA BULUNMASINI DİLİYORUZ"

Cleverly, İsveç'in NATO'ya katılmasına ilişkin soruya, Fidan ile görüşmesinde NATO üyeliklerinin ve rollerinin derinlemesine ele alındığı yanıtını verdi.

İngiltere'nin İsveç'in son derece kapasitesi yüksek bir savunma gücü olduğunu düşündüğünü vurgulayan Cleverly, İsveç'in NATO'ya önemli bir katkı getirebileceğine inandıklarını aktardı.

Cleverly, Türkiye'nin aşırıcılık, terörizmle mücadele gibi konulardaki endişelerini ve değerlendirmelerini Fidan'la detaylıca konuştuklarını söyleyerek, "Önemli olan husus, mümkün olduğunca en kısa sürede ortaya çıkabilecek sorunların ortadan kaldırılması ve böylece İsveç'in NATO'ya üye olmasının desteklenmesi. Bu çerçevede bunun hem NATO'nun genel anlamda savunmasına, hem de Türkiye'nin savunmasına ve hepimizin savunmasına katkıda bulunmasını diliyoruz. Özellikle de bu anlamda Türkiye'nin dile getirdiği endişelerle ilgili kolaylaştırıcılık yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu. 

2-498

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BETAV, “Balında burs var” sloganıyla Yerel Zincirler Buluşuyor Fuarı’nda yerini aldı

BETAV, “Balında burs var” sloganıyla Yerel Zincirler Buluşuyor Fuarı’nda yerini aldı