18 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakan Kacır açıkladı: Türkiye'nin uzay misyonu belli oldu! İşte detaylar...

Bakan Kacır açıkladı: Türkiye'nin uzay misyonu belli oldu! İşte detaylar...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay hedeflerini açıkladı. Türkiye'nin 10 yıl sonra hem bölgesinde hem de küresel düzeyde uzay ekosisteminde rol model olabileceğine dikkat çekti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Kacır açıkladı: Türkiye'nin uzay misyonu belli oldu! İşte detaylar...
KAYNAK: Milliyet

Bir televizyon programına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sayın Cumhurbaşkanımız 2018 yılının sonunda Türkiye Uzay Ajansı'nı kurdu. Türkiye Uzay Ajansı'nın ana misyonu Türkiye'yi uzay alanında kritik hedeflere yönelik projeler gerçekleştirmek. Uzay çalışmalarını 3 büyük eksende değerlendirmek mümkün. Bilimsel, ekonomil ve stratejik yönü var. Türk vatandaşının uzaya gitmesi bilim misyonu. 10 yıl sonra aslında Türkiye hem bölgesinde hem de küresel düzeyde uzay ekosisteminin önemli oyuncularından biri olacak." dedi. 

Türkiye'nin Uzay Misyonu

Bakan Kacır'ın konuşmasına dair detaylar şöyle;

Alper Gezeravcı şu anda dönüşü yüzde yüz kesin değil. Hedeflenen tarih şubat ayının 3'ü. Sıklıkla temas halindeyiz. Kendisinin bağlantı imkanı var. İnternet imkanı var Alper Gezeravcı'nın, internet üzerinden bağlantı sağlanabiliyor. Bir kez beni kendisi telefonla aradı. Milletimizin takibinden çok mutlu olduğunu ifade etti. Bu işin en büyük payı sayın Cumhurbaşkanımızda. Bizzat kendisi 9 Şubat 2021 yılında uzay programını ilan etti.

Ben bizzat Türkiye'nin ilk astronutun uzaya gitmesiyle birlikte Türkiye'de herkesin bu konu üzerinde konuşuyor olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Nihayetinde evet biz bu çalışmaları yürütüyoruz ama biz bütün rekabetin neresindeyiz? İnsanlık tarihini son 50 yıl 100 yıl diye okumaya çalışırsak bazı alanlarda aradaki mesafenin açık olduğunu ifade edebiliriz. Ama insanlık tarihinin binlerce yıllık tarih olarak değerlendirecek olursak son 50 yılda olan bitenin pek ala önümüzdeki 50 yılda farklı istikamette seyredeceğinin farkına varırız. Bizler bilimi ve teknolojinin tüm alanlarında olduğu gibi fırsat pencerelerine odaklanırsak elbette rekabet şansımız olur. 

"Türkiye yüksek teknoloji geliştirebilen bir ülke"

Türkiye, bilimsel yayın kapasitesini 20 yılda 5 misline çıkarmış ülke. Biz 255 milyar dolardan fazla ihracat yapan ülkeyiz. Konuşulan rakamlardan daha aşağı bir rakam. 1.1 milyar liralık bir yatırım projesi olarak bu gerçekleştirildi. Türkiye yüksek teknoloji geliştirebilen bir ülke. Bilimsel çalışmalara ayırdığımız kaynağı asla israf olarak görmeyelim. Türkiye'de yeni bir sanayi alanı kurulmasını beraberinde getirecek. Bu programa ayırdığımız kaynağı eleştiri konusu yapanlar ertesi gün de neden uzay ajansına yeteri kadar bütçe ayırmadınız diye soruyorlar.  Bizim uydu geliştirme kabiliyetimiz var. Biz savunma sanayi de neyi gördük kritik teknolojileri bize vermediklerini gördük. Yapacağımız en doğru iş bilime ve yüksek teknolojiye daha fazla yatırım yapmak. Uydu sistemini savunma sanayi açısından geliştirmemiz stratejik. Bizim SİHA'larımız var 30'dan fazla ülkeye ihraç yapıyoruz. Bütün bu savunma sanayi sistemleri uzay sistemleriyle desteklenerek çalışıyor sahada. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhur İttifakı ABB Belediye Başkanı Adayı Altınok: Cemevlerine her türlü desteği vereceğiz

Cumhur İttifakı ABB Belediye Başkanı Adayı Altınok: Cemevlerine her türlü desteği vereceğiz