19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakan Koca: 2 bin 423 hasta iyileşti

Bakan Koca: 2 bin 423 hasta iyileşti

Bugün saat 16.00'da başlayan Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Koca toplantının ardından yaptığı açıklamada 10 Nisan günü itibari ile geçtiğimiz 24 saatte koronavirüsle ilgili son verileri açıkladı. Bugün hayatını kaybeden kişi sayısı 98, vaka sayısı 4 bin 747. Toplam vefat sayımız 1006'ya yükselirken toplam iyileşen hasta sayısımız ise 2 bin 423'e ulaştı.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Koca: 2 bin 423 hasta iyileşti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu'yla yaptığı toplantının ardından basın açıklamasında bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Söyleyeceklerim hepimiz içindir. Sizden öncelikle şunu istirham ediyorum. Beni lütfen karşılıklı konuşuyormuş gibi dinleyin. Bütün ülkemin dikkati bu sözlerde olsun istiyorum. Size bazı rakamlar vereceğim. Sağlık personeli sayımız 1 milyon 61 bin 635'tir. Bunun 165 bin 363'ü doktor, 204 bin 969'u hemşiredir. Bu sizler için gece gündüz görev başında olan sağlık ordusudur. Bu denli hızlı bir iyileşmenin örneği yoktur. Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa'nın en avantajlı ülkesiyiz.

Sağlık ordumuzun hastalığı yenme konusundaki kararlılığına güvenin. 2 bin 423 hastamız taburcu oldu. Siz tedbir almazsanız tüm tedbirleri boşa çıkaracak bir hastalıktır. Aradığı temas ortamını bulursa size kolayca bulaşacaktır.

"Bu sözler, sahada mücadele eden sağlık personelimizin de sözleri"
Virüsü taşıdığı kesin olarak bilinenler tedavi altında. Dikkatli olmalısınız. Sosyal hareketliliği asgariye indirin. Bana bir şey olmaz düşüncesine kapılmayın. Taşıyıcılardan biri siz olabilirsiniz. Virüsü yenemeyecek kişilere bulaştırma ihtimaliniz olduğunu unutmayın. Virüse karşı bir şey olmaz düşüncesi yanlıştır. Bu güveni ilk fırsatta boşa çıkaracaktır. Virüsü herkes taşıyabilir. Bize ayrıcalık taşıyacak tek şey tedbirdir.

Sayıların nerelere varabileceği tüm dünyada gözler önündeyken bunu tarihi bir sorun olarak görmemek mümkün mü? Hepimiz bu mücadelenin kurallarına hızlı adapte olursak o kadar hızlı sonuç alırız. Kuralları tavizsiz uygularsak hastalığın yeni kişilere bulaşmasını önlemiş olacağız. Hastalığı kontrol altına aldığımızda ise güneş doğacak. Bu sözler, sahada mücadele eden sağlık personelimizin de sözleridir. Onların en büyük dileği hastalarından biri olmamanız.

"Biz çok daha büyük bir baharı bekliyoruz"
Nisan ayındayız. Güneşin, sokakların çekiciliğine biraz daha direnmek zorundayız. Biz çok daha büyük bir baharı bekliyoruz. Onu geciktirmeyelim.

Vekillerine seslenmek istiyorum. Saygıdeğer vekillerimiz, kamuoyu vicdanı hiçbir seferinde bu sorunu sineye çekmedi. Yüce Meclisimiz, sağlıkta şiddetin önlenmesi yasa teklifiyle beklediğimiz adımı atmış durumda. Yeni bir şiddet olayı toplum vicdanında bağışlanması mümkün olmayan bir olaydır. Yasa tasarısı bizler için de büyük önem taşımaktadır.

Değerli vekillerimiz, isteğimiz bu yasa tasarısının tüm vekillerin evet oyuyla yasalaşmasıdır. Eğer oy birliğiyle çıkarırsa, Meclisimizi yürekten alkışlayacağız.

Türkiye'de son durum
Toplam test sayımız 307 bin 210. Bugün 30 bin 864 yeni test yaptık. 4 bin 747 yeni vakamız var. Bugün vefat eden 98 vatandaşlarımızla beraber can kaybı 1006 oldu. Toplamda 2423 hastamız iyileşti. Test sayımız arttıkça vakaları daha erken tespit ediyoruz.

Maske kullanımını kolaylaştırmak için ücretsiz ulaştırmaya başladık. e-Devlet üzerinden talep edenlere göndermeye devam ediyoruz. Tüm Türkiye'ye eczanelerden ücretsiz maske verilmesine başlayacağız.

Bu konuda üzerine düşen sorumluluğu üstlenen eczacılarımıza teşekkür ediyorum.

Ülkemizde ölüm oranı yüzde 2,15
İlaçların faydasından emin oluyoruz. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastamızın azaldığını görüyoruz. Ülkemizde ölüm oranı yüzde 2,15. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında Türkiye 12. sırada.

Toplumuzda çok yüksek bir duyarlılık var teşekkür ediyorum.

"2 hafta çok önemli"
Test sayısının arttığı bu dönemde vaka sayısının artışı normal. Artış hızının yavaşladığını rahat söyleyebiliriz. Tabii, bu bizi rahatlatmamalı. Bu dönemde izolasyonu son derece önemsiyor olmalıyız. 2 haftanın çok önemli olduğunu da söylemek istiyorum.

İstanbul için yoğun bakım yatak doluluk oranımız yüzde 59,5. Normal yatak dolum oranı 50,2. Türkiye'de yatak doluluk oranı yüzde 36,3. Bu anlamda bir sorunumuz olmadığını söyleyebilirim.

Maskeleri dağıtırken şunu söylemiyoruz, "Maskenizi takın, güvenle sokağa çıkın" diye bir şey asla demiyoruz. Biz evden çıkılmaması gerektiğini söylüyoruz. Çalışan kişilere ayrıca veriliyor. Maskeli de dışarı çıkılmamalı, çıkma zorunluluğu olan maske takmalı.

"Önümüzdeki birkaç hafta bu seyri görmemizi kolaylaştıracak"
Yoğun bakım sürecimiz düşmeye başladı. İstanbul gibi bir yerde 2-3 kat artış beklersiniz. Bu dönemde bu artışları görmemiş olmamız son derece önemli. Önümüzdeki birkaç hafta bu seyri görmemizi kolaylaştıracak.

Bütün vakalarımıza Türkiye'de yaşayan herkes dahil. Türkiye'de yaşayıp pozitif bulduğumuz bir vakayı sayının içine koymamız mümkün değil.

Sağlık personelimizin testlerini yapmaktan asla vazgeçmeyiz. Hiçbir semptomu olmayan herkese test yapılmasını Dünya Sağlık Örgütü de önermiyor.

Gerçekten Türkiye'ye güvenelim, sağlık personelimize güvenelim. Bu kadar altyapısı güçlü bir ülkeyle gurur duymalıyız. Biz salgının 1 ayı bulduğu bu dönemde salgının yüzde 60'ın bulunduğu İstanbul'da hangi noktaya geldiği ortada. Hatta farklı olarak bizde önde olan bir yaklaşım olduğunu ifade edebilirim. Var olan hiçbir hastanemizi kapatmamayı, sağlık ve sağlıkla ilgili eğitim olmak üzere bu yapıları depreme dayanıklı olanları kullanmaya devam edeceğiz.

3,5 milyon maske dağıtıldı
e-Devlet üzerinden 3,5 milyon maske dağıtıldı. İlk 31 ilimizde önemsiyoruz. Her kişiye yığılma eczanelerde olmasın diye bir kod gönderiyoruz. Vatandaşımız herhangi bir eczaneye gittiğinde şu an kaç maskenin dağıtıldığını söyleyebiliriz.

Vatandaşımız cep telefonuna kod gelmedikçe eczaneye gitmemeli. O kod geldiğinde herhangi bir eczaneye giderek alabilirler.

Bütün vatandaşlarımızın 2-3 haftanın önemli olduğunu çok net ifade ettim. Temas, izolasyon ve mesafeyi dikkatle önemsemelerini ifade ediyoruz. İstanbul özelinde vaka sayısı artabilir test sayımız arttığı için. Bu dönemde evde izolasyonu önemsememiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

"Sokağa çıkma yasağının aşı ile ilgili bir kısıtlaması yok"
Pandemi izleme takibi son derece önemli. Tabii ki telefonunda bir aplikasyonu indirmesiyle takip ettiğimiz bir sistem. Telefonu yanında bulundurmazsa sistem devreye girmemiş olur. Evden çıkmamasını istediğimiz kişilerle ilgili bu sistemi genişleterek devreye alabiliriz.

Çocukluk aşıları son derece önemli. Başarımızın yüzde 80'lere varan oranda yüksek olduğunu, ailelerin aşı takvimini asla ihmal etmemesini söylemek istiyorum. Sokağa çıkma yasağının aşı ile ilgili bir kısıtlaması yok. Şiddetin bu dönemde çok azaldığını söyleyebilirim.

 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fransızlar Türkiye'nin uygulamasına hayran

Fransızlar Türkiye'nin uygulamasına hayran