Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2025 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, İstanbul Sözleşmesi üzerinden yürütülen tartışmalara değindi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Göktaş, mücadelenin tek bir sözleşme ile başlamadığı gibi bu sözleşmeye bağlı olarak sona ermeyeceğini ifade etti.
Göktaş, şiddetle mücadeleyi dar bir çerçevede ele almanın doğru olmadığını belirterek, "Kadının güçlenmesi, toplumun ve ailelerin güçlenmesi anlamına gelir. Sağlıklı bir aile yapısı, geleceğimizin garantisidir. Aile ve kadını karşı karşıya getiren sahte çatışmalara izin vermeyeceğiz" dedi.
Yeni Projeler ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele
Bakanlık olarak, Sosyal Risk Haritası ve Aile Rehberi Sistemi gibi iki yeni projeyi hayata geçirdiklerini açıklayan Göktaş, bu çalışmalarla kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı gibi sorunların erken tespit edilip müdahale edileceğini belirtti. Kadına şiddetin güçlü bir aile yapısıyla önlenebileceğini ifade eden Göktaş, kadınların eğitimli ve haklarının korunmuş olmasının toplumun geleceği açısından kritik olduğunu vurguladı.
Aileyi Güçlendirme Hedefi
Bakanlık, "Güçlü Aile, Güçlü Toplum, Güçlü Türkiye" hedefiyle aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi için kapsamlı projeler sürdürüyor. Göktaş, Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı'nın kurulmasıyla nüfusun genç ve dinamik yapısının korunması için çalışmalara hız verildiğini söyledi. Ayrıca, evlilik öncesi eğitim programlarıyla bugüne kadar 6,7 milyon kişiye ulaşıldığını ve bu programların ülke genelinde yaygınlaştırılacağını belirtti.
Çocukların ve Engellilerin Korunması
Bakan Göktaş, devlet korumasındaki çocuklar için yapılan çalışmaları da aktararak, 63 bin 536 gencin kamu kurumlarında istihdam edildiğini ifade etti. Dijital bağımlılık konusunda yapılacak yasal düzenlemelerin de çocukların güvenliğini artırmayı hedeflediğini belirtti.
Engelli bireyler için sağlanan hizmetlere değinen Göktaş, 70 bini aşkın engellinin kamuya yerleştirildiğini ve önümüzdeki yıl yeni engelli atamalarının yapılacağını müjdeledi.
Dijital Dünyada Çocuk Güvenliği
Bakanlık, dijital bağımlılıkla mücadele kapsamında 16 yaş altı çocukların sosyal medya ve oyun platformlarına yönelik düzenlemeler içeren bir mevzuat hazırlığı içinde olduğunu duyurdu. Göktaş, bu düzenlemenin çocukların sağlıklı gelişimini desteklemek amacıyla yapılacağını kaydetti.
Bakan Göktaş'ın açıklamaları, kadına yönelik şiddetle mücadelenin kapsamını genişletmek ve aile yapısını güçlendirmek adına önemli bir yol haritası sunuyor.