Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 yılı bütçesi hakkında yaptığı sunumda, adaletin temel değer olduğunu ve hukuk devletiyle tam anlamıyla gerçekleşebileceğini vurguladı. Son 22 yılda Türkiye’nin demokratik hukuk devletini güçlendirme ve güvenilir bir adalet sistemi oluşturma yolunda önemli adımlar attığını ifade eden Tunç, bu süreçte tüm temel kanunların çağın gerekliliklerine uygun şekilde yenilendiğini belirtti.
“Mahkeme sayısını 8 bin 383'e yükselttik”
Bakan Tunç, bu dönemde yeni hak arama yollarının oluşturulduğunu ve mevcut olanların genişletildiğini, ayrıca Anayasa’da reformlara gidildiğini kaydetti. Mahkeme sayısının 2002’de 3 bin 581’den 8 bin 383’e çıkarıldığını ve idari yargıda bu sayının 146’dan 233’e yükseldiğini açıkladı. Hakim ve savcı sayısının ise yüzde 164 artışla 24 bin 682’ye ulaştığını belirten Tunç, bu alanda kalitenin artırılması için eğitim ve uygulamaların önemine değindi. Hukuk fakültelerine girişte başarı sıralamasının iyileştirildiğini ve öğrencilerin pratik eğitimlerle desteklendiğini vurguladı.
Bakan Tunç, yargıdaki iş yükünü hafifletmek için dijital teknolojilere büyük önem verildiğini ve UYAP entegrasyonlarıyla 57 kurumla 185 farklı entegrasyonun tamamlandığını belirtti. SEGBİS, e-Duruşma, e-Tebligat gibi uygulamalar sayesinde yargı hizmetlerinde zaman tasarrufu sağlandığını söyledi.
“77 binden fazla hükümlü ve tutuklu eğitim görüyor”
Ceza adaleti sistemiyle ilgili de önemli düzenlemeler yapıldığını ve cezaevlerinde eğitim faaliyetlerinin arttırıldığını aktaran Tunç, hükümlülerin 77 binden fazla olduğunu ve bu kişilerin eğitim ve işyurdu faaliyetleriyle topluma kazandırılmasını hedeflediklerini belirtti.
Bakan Tunç, hukukun üstünlüğüne dayalı bir adalet sistemi için Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kısa sürede açıklanacağını ifade etti. Yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu ve bu anayasanın hak ve özgürlükleri koruyarak toplumsal barışı güçlendireceğini söyledi. Bakanlık olarak, bu sürecin içinde katkı sağlamayı görev bildiklerini belirtti.