18 Ocak 2025
weather
4°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakan Turhan'dan "Kanal İstanbul" açıklaması

Bakan Turhan'dan "Kanal İstanbul" açıklaması

Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Boğaz'dan geçen gemi sayısı güvenliği tehdit ediyor. Dünyanın en tehlikeli su yolu İstanbul Boğazı'dır. Yeni yapacağımız kanalla Montrö delinmiyor" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Turhan'dan "Kanal İstanbul" açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan Ahaber canlı yayınında Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Turhan'ın açıklamalarından satır başları:
İstanbul bize ecdadımızın mirasıdır. Biz güzel bir İstanbulu evlatlarımıza bırakmak istiyoruz. Kanal İstanbul'un yapılmasının gerekçeleri var. Boğaz İstanbul'u İstanbul yapan tabii bir değerdir. 350 metrelik gemiler İstanbul Boğazı'nı kullanıyor. Boğazdan geçen gemi sayısı güvenliği tehdit ediyor.

Dünyanın en tehlikeli su yolu İstanbul Boğazıdır
Bugün 200 bin tonluk petrol taşıyan bir geminin İstanbul Boğazı'nda kaza yaptığını düşünürsek, çok büyük bedeller ödemek zorunda kalırız. Dünyanın en tehlikeli su yolu İstanbul Boğazıdır. Çok keskin virajlar var ve boğazın su yapısı alttan akıntı ters yönde yani güney-kuzey istikametinde üstten ise kuzey-güney istikametinde akıntı var. Gemiler büyüdükçe risk daha da artıyor.

Yapacağımız yeni kanalla Montrö delinmiyor
Yapacağımız yeni kanalla Montrö delinmiyor. Montrö Türk boğazlarını kapsayan bir anlaşmadır. Bu Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin güvenliğini sağlar. Boğazların tabii bir su olduğunu belirler. Boğaz gelecekte daha fazla gemi trafiğine maruz kalacak. Biz kimseye bu kanalı zorla kullanma dayatması yapmayacağız. "ABD gemisi geçecek' iddiası Montrö'ye göre mümkün değil.

Kanal İstanbul güzergahı
Biz bu kanalı İstanbul'un avrupa tarafında yapmak istiyoruz, bu koridorları belirledik. Diğerlerine göre maliyeti düşük, çevreye zararı daha az.

Kanal İstanbul'un yapılacağı bölgede aktif bir fay yok
Marmara'da bu kanalın etrafında da balık tutulabilecek. Kanal İstanbul'un yapılacağı bölgede aktif bir fay hattı yok. Burada yapılacak olan bir kanalda Karadeniz'de veya Marmara'da depremden oluşabilecek hareketleri test ettik. Geçmişte ulusal projelere karşı çıkanlar yine eleştiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ilimizi heyecanlandıran gelişme! İki ilçede petrol aranacak

O ilimizi heyecanlandıran gelişme! İki ilçede petrol aranacak