Bakan Uraloğlu, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın 2025 yılı Merkezi Yönetim bütçe kanunu teklifi ile 2023 yılı merkezi yönetim kesin hesap kanun teklifi görüşmelerinde Türkiye'nin kalkınmasına katkılarından bahsetti. Bakan Uraloğlu, afete dirençli net sıfır emisyon hedeflerini gözeten dijitalleşmeye özen gösteren ve riskleri yönetebilen ulaştırma politikalarıyla projelerin planlandığını ve yürütüldüğünü vurguladı. Ayrıca, yürütülen faaliyetlerin karbon emisyonunu hesaplayan ilk bakanlık olduklarını belirterek iklim değişikliğinin etkilerini önemsediklerini ve çevreye duyarlı projelere odaklandıklarını ifade etti.
Kalkınma Yolu Projesi ve Uluslararası İş Birlikleri
Bakan Uraloğlu, Çin, Doğu Asya ve Hindistan'dan gelen yükleri Basra Körfezi'nden Avrupa'ya taşıyacak Kalkınma Yolu Projesi ile uluslararası iş birliklerini sürdürdüklerini belirtti. Ayrıca, Zengezur Geçişi projesiyle Azerbaycan'a ve Orta Asya'ya erişimi kolaylaştıracaklarını dile getirdi. Bakan Uraloğlu, AK Parti hükümetleri döneminde sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yatırımların toplamının 281 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Hızlı Tren Hatları ve Demiryolu Yatırımları
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin hızlı tren ağıyla buluşturularak hızlı tren ağının 2.251 kilometreye çıkarıldığını belirtti. Ankara-Sivas Hızlı Demiryolu hattının hizmete açıldığını ve hızlı tren hatlarıyla ülke genelinde 92 milyon yolcuya hizmet verdiklerini ifade etti. Ayrıca, demiryolu hat uzunluğunun 2053 yılına kadar 28.590 kilometreye çıkarılacağını ve lojistik merkez sayısının 25'e yükseltileceğini söyledi.
Kent İçi Raylı Sistem Hattı ve Denizcilik Yatırımları
Ülke genelinde 1.015 kilometrelik kent içi raylı sistem hattının 434 kilometresinin Bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini belirten Bakan Uraloğlu, denizcilikte yapılan yatırımlar hakkında da bilgi verdi. Tersane kapasitesini 550 bin detveyt tondan 4,79 milyon detveyt tona çıkardıklarını ve tersane sayısını 37'den 85'e yükselttiklerini açıkladı. Türk Sahipli Filo büyüklüğünü 8,9 milyon detveyt tondan 52,7 milyon detveyt tona çıkararak dünyada 11. sıraya yükselttiklerini belirtti.
Sosyal Medya ve İnternet Düzenlemeleri
Bakan Uraloğlu, sosyal medya platformlarında yaşanan olumsuzluklara dikkat çekerek, sosyal medyanın kutsal bir özgürlük alanı olmadığını vurguladı. Nüfusun büyük bir kısmının sosyal medya ve internet kullandığını belirten Uraloğlu, dijital dünyanın çocukları olumsuz etkilediğini ve düzenlemelerin zorunlu hale geldiğini ifade etti. Ayrıca, sosyal medya platformlarında aktif hesap sayısının 303 milyon 97 bin olduğunu aktardı.