HABER:MEHMET ARKAN
BARTIN’IN LEZZETLERİ COĞRAFİ İŞARET YOLUNDA
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bartın Belediyesi ve işbirliği sağlanan diğer kurumlar organizasyonunda gerçekleştirilecek olan Usta-Çırak buluşmasıyla Bartın mutfağının coğrafi işaret aday ürünlerinin tanıtımına katkı sunacak.
28-29 KASIM 2019 TARİHLERİ ARASINDA YAPILACAK
2019 yılında çalışma hedefi olarak “Mesleki Eğitim Teması” belirleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen talimat doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bartın Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, BAPAPDER ve TAŞPAKON işbirliği ile 28 – 29 Kasım 2019 tarihleri arasında Bartın’da “Bartın’ın Yöresel Lezzetleri – Usta Çırak Buluşması” organizasyonunu düzenliyor.
Organizasyon kapsamında Bartın’da coğrafi işaret almaya aday olan yöresel değerlerden Taş Sac, Amasra Salatası, İncir Dondurması, Ağda Tatlısı, Beyaz Baklava, Kabak Burması Tatlısı, Pirinçli Dolma ve Tatlı Böreğin tanıtımı yapılarak farkındalık yaratılması hedefleniyor. İki gün sürecek etkinlik kapsamında 28 Kasım 2019 tarihinde Bartın Kültür Merkezinde özellikle Gastronomi alanında eğitim gören meslek lisesi öğrencilerine yönelik gastronomi alanında başarılı olmuş ünlü şefler ve işletme sahiplerinin konuşmacı olarak katılacakları tecrübe paylaşım semineri yapılacak.
Seminerde öğrencilerin iş hayatında karşılaşabilecekleri sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilerek, tecrübe paylaşımında bulunulacak ve öğrencilerin odaklanabilecekleri bir vizyon belirlemeleri sağlanacak. 29 Kasım 2019 tarihinde ise Bartın Gazhane Kültür Parkı’nda ünlü şeflerle birlikte Bartın’da coğrafi işaret almaya aday yöresel ürünler hazırlanıp pişirilerek usta – çırak etkinliği düzenlenecek. Bu vesileyle yöresel ürünlere ilgi çekilerek tanıtımlarına katkı sağlanması hedefleniyor.
BARTIN BELEDİYESİ PATENT BAŞVURUSUNDA BULUNDU
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Belediyesi olarak kent ile özdeşleşmiş ürünler için patent başvurusu yaptıklarını ifade etti. Akın yaptığı açıklamasında, “Bartın Belediyesi olarak Bartın ile özdeşleşmiş yemeklere patent alma ve Bartın’ın markalaşması adına ilk etapta 6 ürün için patent başvurusunda bulunduk. Bartın mutfağının lezzetleri olan İncir Dondurması, Bartın Ağda Tatlısı, Bartın Beyaz Baklavası, Pirinçli Mantı, Kabak Burması ve Tatlı Börek için patent başvuruları 2018 ve 2019 yıllarında yapıldı. Oldukça zorlu olan ve dikkat isteyen detaylı bu süreçte, kullanılan malzemelerin bilimsel dokümanları, tarihi belgeleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan görüş doğrultusunda tarifleri hazırlandı. Denetleyici kurumlar ve kişiler belirlendikten sonra, video çalışmaları yapılarak, kuruma sunulmuştur. Türk Patent ve Marka Kurumu ile Belediyemiz arasında yazışmalar neticesinde büyük ölçüde son aşamaya doğru gelinmiştir. Patent kurumu tarafından onay verildikten sonra ürünler 3 ay süre ile yayına çıkarılıp daha sonra ise bahsi geçen ürünler Bartın Yemekleri olarak patentleri alınarak, Bartın’ın markası olacak ve kültürel değerine değer katacaktır. Bartın Belediyesi olarak güzel kentimizin tanıtımına katkı sunmak, değerlerine sahip çıkmak önceliklerimizin başında yer almaktadır. Markalaşma çalışmaları yönünde üreten, çabalayan kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının her zaman destekçi olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi.
ÜNLÜ ŞEFLER GASTRONOMİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAYACAK
28-29 Kasım 2019 tarihlerinde yapılacak organizasyon için bölge ve ülke genelinde tanınmış mutfak şeflerinden Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Amiraslanow, TAŞPAKON İdari İşler Koordinatörü ve Bartın Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Hüdaverdi Akgün, Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Rasim Çakıcı, TAŞPAKON Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Yaşar Mete, Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Dernekleri Platformu Başkan Danışmanı Nigar Meyludova ve Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı ve yemek kitabı yazarı Ali Geyik katılım sağlayacak. 28 Kasım tarihinde Bartın Kültür Merkezinde meslek lisesi öğrencilerine iş yaşamındaki başarılarının sırlarını anlatacak olan katılımcılar, 29 Kasım’da ise Bartın Gazhane Kültür Parkı’nda meslek lisesi öğrencileri ile yöresel coğrafi işaret adayı ürünleri birlikte hazırlayarak bilgi birikimlerini öğrencilere ve ilgililere aktaracaklar.
BARTIN BELEDİYESİ GAZHANE KÜLTÜR PARKI LEZZET ŞÖLENİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Gazhane Kültür Parkı 29 Kasım’da bir lezzet şölenine ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin ünlü mutfak şefleri marifetiyle ve gastronomi öğrencilerinin işbirliğiyle hazırlanacak olan Bartın’ın yöresel lezzetleri saat 11.00 – 12.00 arasında halkının beğenisine sunulacak. Organizasyon sonucunda Bartın’ın yöresel lezzetlerinin coğrafi işaret alması yolunda farkındalık yaratılması, üreticiler tarafından ticari ürüne dönüştürülmesi ve benzer uygulamaların yaygınlaştırılması hedefleniyor.