Uzmanlar, düzenli göz bakımının demans riskini en aza indirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. JAMA Ophthalmology'de yayınlanan yeni bir çalışma, görme sorunları olan yaşlı yetişkinlerin bunama geliştirme olasılığının daha yüksek olabileceğini buldu.
Michigan Üniversitesi Ann Arbor'daki araştırmacılar, tüm görme sorunları türleri (uzak keskinliği, yakın keskinliği ve kontrast duyarlılığı) ile Alzheimer dahil daha yüksek demans prevalansı arasında bir bağlantı olduğunu gösteren 2021 Ulusal Sağlık ve Yaşlanma Eğilimleri Çalışmasının verilerini analiz ettiler.
Amerikan Optometri Derneği'ne göre, mesafe keskinliği (görme keskinliği), 6 metre uzaktaki görüşün netliği veya keskinliğinin bir ölçüsüdür.
Bu keskinlik ve netlik algısı, genellikle kişinin bir Snellen çizelgesindeki harfleri okumasıyla test edilir.
Yakın görüşündeki keskinlik, bir kişinin bir şeyi yakından ne kadar iyi görebildiğini gösteren bir ölçüdür.
Kontrast duyarlılığı, kişinin bir nesne ile karşı karşıya olduğu arka planı ayırt etme veya iki benzer rengi ayırt etme yeteneğini ölçer.
Çalışma bulguları, bir kişinin sahip olduğu daha fazla görme sorunu türü, demans ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.
Çalışma, 71 yaş ve üstü 2.967 katılımcının ulusal verilerini içeriyordu.
Michigan Üniversitesi'nde oftalmoloji ve görsel bilimler klinik öğretim görevlisi olan baş çalışma yazarı Olivia Killeen, "Görme bozukluğunun demans ile ilişkili olacağını varsaydık, çünkü önceki çalışmalar bir ilişki buldu" açıklamasında bulundu.
Göz sağlığı ve beyin sağlığı yaşlı erişkinlerde yakından bağlantılı olduğunu söyleyen Killeen, bu çalışmanın benzersiz olduğunu çünkü güncel, nesnel olarak ölçülen görme keskinliği kullanıldığını, bu durumun da "keskinliği ile bunama arasındaki ilişkileri analiz etmelerini sağladığını belirtti.
Uzmanlar, görme sorunlarının büyük ölçüde önlenebilir olduğunu söylüyor
Killeen, yaşlı insanlarda göz sağlığı ve beyin sağlığı yakından bağlantılı olsa da, iyi haber şu ki çoğu görme sorunu tedavi edilebilir.
Killeen, "Örneğin, katarakt yaşlı insanlardaki görme bozukluğunun ana nedenlerinden biridir ve katarakttan kaynaklanan görme kaybı katarakt ameliyatı ile tersine çevrilebilir " açıklamasında bulundu.
"Görme bozukluğu demans ile ilişkili olduğundan, görme problemlerini tedavi etmek demans riskini azaltmanın bir anahtarı olabilir"
Çalışmanın bazı sınırlamaları olduğunu belirten Killeen, araştırmacılar görme bozukluğunu nedenleri ile ilgili net bir bilgi sahibi değillerdi. Katarakt, glokom ve maküler dejenerasyon gibi belirli göz koşulları ile demans arasındaki ilişkiyi inceleyememelerine neden olan bu durum, çalışmanın verilerini kısıtlayan noktalardan biri.
Killeen, "Görme problemlerini tedavi etmenin bunama üzerindeki etkisini ölçmek için rastgele kontrollü çalışmalara ihtiyaç var" açıklamasında bulundu.
New Jersey'deki Hackensack Üniversitesi Tıp Merkezi'nde psikiyatri ve davranışsal sağlık başkanı Dr. Gary Small, sonuçların duyusal bozukluk ile daha yüksek bunama riski arasında bir bağlantı olduğunu gösteren önceki araştırmalarla tutarlı olduğunu kabul ediyor.
Small, Michigan Üniversitesi çalışmasına dahil olmasa da, yaptığı açıklamada, zihinsel uyarımın beyni yaşa bağlı gerilemelerden koruyan nöral (sinir) devrelerini aktif ve güçlü tuttuğunu belirtti.
Small, görsel uyaran kaybının içe kapanmaya ve daha az zihinsel meşguliyete yol açmasıyla, bilişsel yapıda da gerilemelere sebep olabileceğini belirtti.
Small, bu son çalışmanın büyük örneklem büyüklüğü ve "görme bozukluğunun objektif ölçümleri" göz önüne alındığında, sonuçların özellikle ikna edici olduğunu söyledi.
"Yaşam kalitesini iyileştirmek ve bunamaya karşı korunmak için herkesin, özellikle yaşlı yetişkinlerin görme keskinliğini düzenli olarak kontrol etmesi ve eksiklikleri düzeltmesi önemlidir" açıklamasında bulundu.
Killeen, koruma ve önlemenin hem görsel hem de bilişsel sonuçları iyileştirmenin anahtarı olduğunu kabul etti. Rutin göz bakımı yaptırmak, görme problemlerinin erken teşhis ve tedavisi için önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi, 65 yaş ve üstü kişilerin her bir ila iki yılda bir rutin göz muayenesi yaptırmasını tavsiye ediyor.
Mart ayında yapılan bir Cedars-Sinai araştırması, göz muayenelerinde Alzheimer hastalığının erken belirtilerinin tespit edilebildiğini ortaya koydu.
Hafif bilişsel bozukluğu veya Alzheimer hastalığı olan hastaların, Alzheimer hastalarının beyinlerinde biriken "plakları" oluşturan bir protein olan amiloid beta 42'nin yanı sıra hastalığın ilerlemesi ile ilgili retinalarında, mikroglia adı verilen hücrelere sahip olduğu bulundu.