Genç bir kadın çıktığı gezi esnasında yaşadığı hafif şişliği ilk anlarda basit bir sivilce olarak değerlendirse de beklemediği belirtiler yaşamaya başladı.
Giderek şişen ve kızarmaya başlayan bölgeye dair endişelenmeye başlamasının ardından bu duruma müdahale etmek istedi. Ö
Çevresinden istediği yardımın ardından aslında hiç beklenmeyen bir gerçek ortaya çıktı. Genç kadının cildinin altına bir tür sineğin yavrusu olan "mangoworm" adı verilen bir sinek larvaları yerleşmişti.
Cildinin altında oluşan bu değişim, bu larvalardan kaynaklanıyordu ve dehşet veren "larva çıkarma" işlemi gerçekleşmeye başladı.
Bu "larvalar" özellikle tropikal bölgelerde oluşan tumbu sineği adı verilen bir sineğin gelişmek için kendisine aradığı konaklardan biri haline gelme sonucunda oluşuyor.
Mango worm, Afrika'da ve bazı diğer tropikal bölgelerde bulunan Cordylobia anthropophaga adlı sineğin larvalarından kaynaklanan bir deri parazitidir.
Bu larvalar genellikle insan derisine veya hayvanların deri altına yumurtlarlar. Larvalar, deri altındaki dokulara gömülerek şişkin kistler oluştururlar.
Tropikal yağışların yüksek olduğu bölgelerde, kıyafetlerinizi kuruması için dışarıya asmak, eğer düzgün ütülenmezse riskli olabilir. Mango sinekleri veya miyatik sinekler bu bölgelerde, özellikle sıcak ve nemli yaz aylarında yaygındır.
Giysiler dışarıya asılırsa, özellikle de giysilere idrar veya dışkı bulaştığında dişi sineğin üzerlerine yumurta bırakması mümkündür. Daha sonra giysiler giyilir ve yumurtalar cilde nüfuz eder. İnsanlar genellikle vücutlarının kaşındığından şikayet ederler ve üç gün içinde ağrılı, çıban benzeri lezyonlar ortaya çıkar.
Sonraki üç gün içinde, olgunlaştıkça her yarada irin oluşabilir.
Sinek, Afrika'nın büyük kısmının yanı sıra Kuzey Güney Afrika'nın büyük bölümünde yaygın olarak bulunur. Köpekler ve kemirgenler genellikle konakçıdır, ancak insanlarda sıklıkla kazara konakçı olurlar.
GARİP BİR CİLT DURUMU
Bu durum kutanöz miyazis olarak bilinir ve cilt rahatsızlığı'nin neden olduğu Cordylobia Anthropophaga (tumbu sineği, mango sineği, putsi sineği) olarak latincede bulunur.
Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'ne göre bu parazit, zayıflatıcı ve hatta bazen ölümcül bir durum olabilir. Sinek larvalarının, konakçının ölü veya canlı dokularında, genellikle deri yüzeyinde veya vücut açıklıklarında beslenmesi ve gelişmesi sonucu oluşur.
Tedavi genellikle larvayı boğmak için lezyona vazelin veya sıvı parafin uygulanmasından oluşur. Tedavi esnasında 30 dakika ila bir saat arasında bırakılmalı ve daha sonra larva parmakla bastırılarak dışarı itilir. Daha sonra bir dizi antibiyotik uygulanır. İşlemin mutlaka uzman kişilerce yapılması gerekir.
ÜTÜLEMENİZİ YAPIN
Üzerlerine bırakılan yumurtaları öldüreceği için tüm giysileri sıcak ütüyle ütülemek çok önemlidir. Diğer bir olasılık ise kuruduktan sonra 48 saat boyunca giyilmemesidir çünkü bu süre yumurtaların ömründen daha uzundur. Bir diğer önlem olarak ise kıyafetlerin kuruması için yerde bırakılmaması gerekiyor. Bu, çarşaflar, havlular ve yatak takımları dahil tüm giysiler için geçerlidir.
Tumbu sineğinin larvalarının size bulaştığından şüpheleniyorsanız derhal bir doktora görünmeniz önemlidir. Larvayı kendiniz çıkarmaya çalışmanız şiddetli ağrıya, yırtılmaya ve iltihaplanmaya neden olabilir.