Başkan Sarı mesajında, “Ahilik zenginliğe değil, israfa, şımarıklığa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Sivil toplum kuruluşlarının oluşmasında toplumun kültürel değerleri önemli yer tutmaktadır. Türk tarihinin Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde de, Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi faaliyet dallarında yetişmelerini sağlayan iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin toplumu kaynaştırmada etkin bir rol üstlendiği görülmektedir. Bu değerleri içerisinde toplayan Ahilik anlayışında din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır” dedi.
‘HER AHİNİN MUHAKKAK BİR MESLEĞİ OLMASI VE MESLEK AHLAKINA HAİZ OLMASI GEREKİR’
Ahilikte çalışmak, üretmek ve alın teri ile kazanmanın bir ahlak kuralı olduğunu söyleyen Başkan Sarı açıklamasının devamında;
“Her ahinin muhakkak bir mesleği olması ve meslek ahlakına haiz olması gerekir. Ahiler yeniliğe açık insanlar olup, halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için var güçleriyle çalışırlar. Ahiler bu değerlere sahip birer sanatkârlar olmakla beraber, ortak toplumsal değerleri yaşatmayı hedefleyen gruplardır. Bu örgütün varlığını yüzyıllar boyunca devam ettirebilmiş olması, onun temel özelliklerinin iyi analiz etmemizi gerektirir. Ahilik teşkilatının bu bağlamda analiz edilmesi kültürümüzün anlaşılmasını ve oluşturulacak yeni sosyal kurumlara ışık tutacaktır” diye konuştu.
‘VATANINI EN ÇOK SEVEN, İŞİNİ EN İYİ YAPANDIR’
Esnaf ve sanatkârın ülke ekonomisinin gelişmesi yanında, vatanın bütünlüğü açısından da önemli bir rol üstelendiğini belirten Sarı;
“Memleketimizin durmadan çalışmaya ihtiyacı olduğu bu günlerde Atatürk'ün hedeflediği çağdaş uygarlık seviyesine, ancak böyle ulaşabiliriz. Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır. Bu duygularla başta Amasyalı tüm çalışan esnafımız olmak üzere ülkemizdeki ve bölgemizdeki tüm çalışan esnaflarımızın Ahilik Haftasını candan kutlar, hayırlı, bol kazançlar dilerim.”