Tüm dünyanın başına bela olan, özellikle belli bir yaş aralığındaki çocukları hedef alan tehlikeli oyunlar listesine biri daha eklendi. Banyoda, ışığı kapatıp, ‘blue Blue baby’ denildikten sonra; elde sanki bebek varmış gibi hissedilen bir oyun olan Blue Baby (Mavi Bebek) oyununun zararları, Dinç tarafından anlatıldı. Birçok çocuğun kendilerine ulaştığını kaydeden Dinç, ‘Mavi Bebek oyunu oynayan çocuğa ne yapılmalı?’’ sorusuyla ilgili de önemli bilgiler verdi.
Blue Baby, yani Mavi Bebek isimli oyunun çocuklara inanılmaz korkular yaşatarak ölüme kadar sürükleyebildiği uyarısında bulunan Dinç, çoğunlukla dünya çocuklarını etkisi altına almış olan Blue Baby’nin Türkiye’de de görülmeye başlandığını duyurdu.
BLUE BABY (MAVİ BEBEK) OYUNU NEDİR?
yenisafak.com’a konuşan USMED AR-GE Başkanı Engin Dinç, çocukların anlattıkları bilgiye göre Blue Baby (Mavi Bebek) oyununun banyoda geçtiğini söyleyerek, banyonun ışığını kapatıp ayna karşısında elde bebek varmış gibi sallayarak ‘baby blue, blue baby’ dendiğini kaydetti.
BLUE BABY NASIL OYNANIR?
14-15 kez tekrar edildiğinde elde bir bebek hissetmeye başlandığını, elde hissedilen görünmez bebeğin bir zaman sonra tırnaklarının kolunuza batırdığını belirten Dinç, bebeği atıp kaçılmaması durumunda annesinin ‘bebeğimi bana ver’ diye seslendiğini ifade etti.
Jonathan Galindo oyunun Facebook Messenger üzerinden yazışma ile oynandığına işaret eden Dinç, aynı Momo’da olduğu gibi yazıştığınız kişinin sizin ile ilgili bazı bilgileri bildiğini, etraftaki eşyaları söyleyip, siber zorbalık yaptığını ifade etti.
Gönderilen ses efektleri ile kişinin korkmasının sağlandığını vurgulayan Dinç, anlık kamera görüntüsünü gönderebildiğini, bu vesileyle de özellikle çocukların çok kolay bir şekilde korkarak, tüm istediklerini yaptıklarını öne sürdü.
YOUTUBE KANALLARI ÇOCUKLARI HEDEF ALIYOR
Mavi Balina, Momo, Jonathan Galindo, Blue Baby derken korku ve kaos oyunlarının her geçen gün sayısının arttığını söyleyen Dinç, internette çocuklar için zararlı olan içeriklerin bunlarla bitmediğini savunarak, Youtube kanallarının zararlı içeriklerle dolu olduğundan bahsetti. Bu konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bazı tedbirler aldığını ve bazı YouTube kanalları ile ilgili suç duyurusunda bulunduğunu anımsatan Dinç, YouTube’un yapay zekasını geliştirmesine rağmen, bazı videoları tespit edemediğini belirtti.
PSİKOLOJİSİ BOZULAN ÇOCUKLAR ARIYOR
Tüm dünyaya yayılmış hâlde olan bu oyunların Türk kullanıcıları da hedef almaya başladığına işaret eden Dinç, Momo ve Mavi Balina gibi oyunların Deepweb üzerinden, kapalı devre ağlar üzerinden oynanabildiğini, Jonathan Galindo oyununun ise Instagram ve Facebook üzerinden DM ile oynandığı bilgisini paylaşarak, özellikle sosyal medyada çok aktif olan K-Pop dinleyicisi grupların olduğundan bahsetti. Bu gençlerin 13-18 yaş aralığında olduğunu kaydeden Dinç, bu uygulamaların hedefinin de bu yaş aralığı olduğunu bildirdi.
Bu konuda ailelerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Dinç, çocukların sosyal ağ kullanımının kontrol altında tutulması gerektiğini kaydederek, bu çocuklarla bire bir, temas ederek, nitelikli zaman geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
SOSYAL MEDYA YASASI GELMELİ
Son olarak sosyal medya yasasının çıkartılmasını desteklediğini ifade eden Dinç, “Sosyal medya demek; “herkese her istediğimi yapabilirim bana kimse karışamaz” demek değildir. Fiziksel hayatta geçerli olan tüm suçlar sosyal medyada da geçerlidir ve sosyal medya şirketleri gerekli tedbirleri almakla mükelleftir. Tedbir almayan sosyal medya şirketlerine gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.