Ankara'da kiracısını evden çıkarmak isteyen bir ev sahibi boş bir tahliye taahhütnamesi ile açtığı davada mahkemeden lehine karar aldı. Yargıtay'a göre, taahhütnameye atılan imza, kiracının belgeyi geçerli kılmasına yetiyor ve ispat yükümlülüğü kiracıya ait.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İLE DAVA
Ev sahibi F.T, kiracısı K.Y'nin evden çıkmasını talep etmesi üzerine kira sözleşmesiyle birlikte imzalattığı 'tahliye taahhütnamesi' ile tahliye davası açtı.
BOŞ TAAHHÜTNAMEYE İMZA TAHLİYEYİ GETİRDİ
K.Y, tahliye taahhütnamesinin kendisi tarafından boş verildiğini, sonradan ev sahibi tarafından doldurulduğunu iddia ederek davanın reddini talep etti.
Ankara 5'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada tahliye taahhütnamesi geçerli sayılarak, kiracı hakkında tahliye kararı verildi. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi de kararı onayladı.
Yargıtay'ın gerekçesine göre, kiracı tarih bölümü boş olan taahhütnameye imza atarak, ev sahibine istediği tarihi yazma yetkisi verdiği ve sonucuna katlanmak zorunda olduğu belirtildi.
Avukat Senem Yılmazel, tahliye taahhüdü ile ilgili olarak, Yargıtay'ın bu konuda yerleşmiş bir içtihat oluşturduğunu ve imzalanan boş tahliye taahhütnamesinin ev sahibi lehine bir belge olduğunu ifade etti. Yılmazel, kiracının bu durumu ispatlamasının zor olduğunu belirterek, sözleşmelerin karşılıklı yapıldığını ve her iki tarafın da sözleşme özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, kira uyarlama ve kira tespit davalarının ev sahipleri için hakları olduğunu dile getirdi.