17 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne?

Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne?

Son zamanlarda şekerin bağımlılık yaptığına dikkat çeken uzmanlar, insülin direncinin, obezitenin, tip 2 diyabetin şeker bağımlılığının azaltılmasıyla önlenebileceğini söyledi. Peki, şeker neden bağımlılık yapar? Beyinle mi vücutla mı alakalı bir durum? İşte yanıtı...

Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne? 1
Bir tatlıyı denediğinizde ya da çikolatayı ısırdığınızda sonunu getirmeden duramayanlardan mısınız yoksa 2. de olsa diyenlerden mi?
Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne? 2
Şekerin bağımlılık yaptığına dikkat çeken İç Hastalıları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Şekerin de bağımlılık yaptığı beynin haz merkezleri tarafından kontrol edildiği bilinmektedir. İnsülin direnci, obezite, tip 2 diyabet; şeker bağımlılığının azaltılmasıyla önlenebilir." dedi.
Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne? 3
ŞEKER BEYNİ ETKİLİYOR Uzm. Dr. M. Emin Dinççağ, şekerin etkisini şöyle anlattı: "Son zamanlarda şekerin de bağımlılık yaptığı konusunda ciddi çalışmalar ortaya konulmuştur. Şekerin ciddi anlamda bağımlık yaptığı, diğer bağımlık yapan maddeler gibi beyindeki haz merkezini etkileyerek, irade dışı, keyif verdiği ve kişiyi olumsuz etkilerine aldırmadan bağımlı kıldığı anlaşılmıştır."
Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne? 4
ŞEKER BAĞIMLILIĞI NASIL BAŞLIYOR? Şeker bağımlılığının, özellikle früktoz bazlı ve rafine şekerlerle giderilmesi halinde karaciğer yağlanması, insülin direnci, obezite ve diyabete (şeker hastalığına) yol açtığını belirten Dinççağ, şeker bağımlılığının etkilerini şu şekilde sıraladı:
Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne? 5
"Şeker bağımlılığının, aşırı şeker tüketiminin sağlık sorunlarına yol açtığı ve şeker tüketiminin sağlıklı beslenmede azaltılmasının şart olduğu kabul edilmektedir. Kişinin sağlığını olumsuz etkileyeceğini bildiği halde sadece haz ilkesiyle bağımlılık yapan maddeleri kullanması ve sağlığını riske atması, beyinde haz merkezlerinin kontrolü altında olup iradesine hakim olamama ve sadece keyif veriyor, ilkesi ile davranıldığı anlaşılmıştır. Aynen diğer bağımlılık yapan maddeler gibi. Şeker vücut için ucuz, boş kalori kaynağıdır, proteinler gibi şekerin besleyici değeri yoktur. Onun için şeker yerine vücuda katkısı olabilecek, vitamin, mineral ve antioksidanları içerecek gıdaların tercih edilmesi önerilmektedir."
Bu tehlike şekerden soğutuyor! Şekerin beyne etkisi ne? 6
BEYİNLE ŞEKER ARASINDAKİ BAĞLANTI İnsan beyninde haz merkezlerinin olduğunu hatırlatan Dr. Dinççağ, şunları söyledi: "Beynin; talamus, hipotalamus, amigdala adı verilen merkezlerinin haz duygusunu yönettiği bu merkezler ile haz duygusunun alındığı bilinmektedir. Haz veren maddelerin, psikolojik, sosyal nedenleri yanında bu merkezler tarafından da kontrol edildiği bilinmektedir. Şeker bağımlılığının bu merkezlerinde etkisi altında olduğu, şeker yeme isteğinin bu merkezlerce de kontrol edildiği bilinmektedir. Yine vücutta endokannabinoid sistem adı verilen bir organizasyonunda haz ilkesi ve bağımlılık üzerine etkilerinin olduğu tıbbi çalışmalar ile anlaşılmıştır. Özellikle çocukluk çağında aşırı şeker tüketimi, diş çürümelerine, iştah kapattığı için yetersiz ve kötü beslenmelerine neden olmaktadır. Şeker tüketiminin özendirilmesi önlenmeli yerine vücuda daha çok katkısı olacak besinler, yiyecekler tercih edilmelidir. Şeker bağımlılığının önlenmesi, dünya çapında bir salgın olan obezite, tip 2 şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, insülin direnci gibi gelecekte birçok hastalığın nedeni olabilecek sorunu ortadan kaldırabilmek için şarttır. Yaşam kalitesini artırmak, komplikasyon adı verilen gelişebilecek sağlık problemlerini ortadan kaldırabilmek için şeker bağımlılığı, aşırı şeker tüketimi azaltılabilmelidir. Fruktoz bazlı şeker tüketimi konusunda toplum aydınlatılması ve farkındalık oluşturulmalıdır. Bu sayede obezite, tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması, insülin direnci gibi hızla artan sağlık problemleri önlenebilir." Kaynak: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MS hastalığının ilk belirtisi 5 yıl önce ortaya çıkıyor! Yorgunluk sandığınız o durum…

MS hastalığının ilk belirtisi 5 yıl önce ortaya çıkıyor! Yorgunluk sandığınız o durum…