18 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri

Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri

Tarih boyunca İstanbul her zaman en merkezi konumda yer alıyor. Bu kıymetli şehir tarih boyunca farklı isimlerle anıldı. İşte, tarih boyunca İstanbul'a verilen isimler...

MUHABİR: Beybin Usanmaz
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 1
Byzantion Yenikapı'da bulunan kalıntılarla tarihi 8500 yıl önceye dayanan şehre, MÖ 667'de Antik Yunanistan'daki Megara'dan gelen Dorlu Yunanlı yerleşimciler bir koloni kurdu ve yeni koloniye kralları Byzas şerefine ''Byzantion'' adını verdi.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 2
Nova Roma Kente, 330 yılında Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edilince Latince ''Yeni Roma'' anlamına gelen ''Nova Roma'' adı konuldu, ama bu isim çok benimsenmedi.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 3
Konstantinopolis İmparator I. Konstantin'in ölümüyle kentin adı onun şerefine ''Konstantin'in kenti'' anlamına gelen ''Konstantinopolis''e çevrildi. Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu boyunca kentin resmi adı olarak kaldı.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 4
Stanpoli Eski Yunanca ‘eis ten polin’ şehre doğru (gitmek) anlamına gelen ve eski çağ uzmanlarından bir kısmının İstanbul adının etimolojik kaynağı olarak önerdikleri söz.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 5
Darülhilafe Osmanlı Devleti'nin resmi yazışmalarında hilafetin merkezi anlamında ''Darülhilafe'' kelimesi kullanıldı.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 6
Makarrı Saltanat Saltanatın merkezi anlamına gelen söz.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 7
Dersaadet “Mutluluk kapısı" anlamına gelen eski İstanbul isimlerinden.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 8
Asitane Bu kelimenin Türkçe Astana ve Balık kelimelerinden geldiği yönündedir. Bu teze göre: İstanbul kelimesi Öz Türkçe iki kelimeden meydana gelir. Astana (veya Osmanlıca da "Asitane") ve Balığ kelimelerinden oluşturulmuştur.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 9
Asitane Bu kelimenin Türkçe Astana ve Balık kelimelerinden geldiği yönündedir. Bu teze göre: İstanbul kelimesi Öz Türkçe iki kelimeden meydana gelir. Astana (veya Osmanlıca da "Asitane") ve Balığ kelimelerinden oluşturulmuştur.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 10
Astana veya Asitane kelimeleri ön Türkçe Askan veya Asqan kelimesinden gelir, cennete ait, güzel yer veya hükümdarlığa, hanlığa ait manasındadır. Balığ veya balık kelimesi "Şehir" manasındadır (Ör. Balıkesir adı "esir balık değil hisar şehridir") dolayısı ile Astana Balığ veya Astina Balığ kelimeleri İstanbul’un temelidir.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 11
Hâkim olan unsurların kullandığı kelimelerin, deyimlerin ele geçirilen ve Türkleşen unsurlarca söylenmeye çalışması ve kelimenin deforme olması (bir yabancının en fazla zorlandığı şeylerden biridir "Ğ" sesi") neticesinde Astanabal kelimesi daha akılda kalıcı ve söylenmesi kolaydır.
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 12
İstanbul Çeşitli dil ve medeniyetlerde farklı şekillerde adlandırılan İstanbul, Grekçe'de ''Vizantion'', Latince'de ''Bizantium, Antoninya, Alma Roma, Nova Roma'', Rumca'da ''Konstantinopolis, Istinpolin, Megali Polis, Kalipolis'', Slavca'da ''Çargrad, Konstantingrad'', Vikingce'de ''Miklagord',
Bunları belki de ilk kez duyacaksınız! İşte, İstanbul'un en eski isimleri 13
Ermenice'de ''Vizant, Stimbol, Esdambol, Eskomboli'', Arapça'da ''Bizantiya, el-Mahsura, Kustantina el-uzma'', Selçuklular'da ''Konstantiniyye, Mahrusa-i Konstantiniyye, Stambul'' ve Osmanlıca'da ''Dersaadet, Deraliyye, Mahrusa-i Saltanat, Istanbul, Islambol, Darü's-saltanat-ı Aliyye, Asitane-i Aliyye, Darü'l-Hilafetü'l Aliye, Payitaht-ı Saltanat, Dergah-ı Mualla, Südde-i Saadet'' isimleriyle anıldı. Kaynak: Milliyet
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP lideri Devlet Bahçeli konuya değindi… İl sayısı 100'e çıkıyor! İşte il olması beklenen ilçeler

MHP lideri Devlet Bahçeli konuya değindi… İl sayısı 100'e çıkıyor! İşte il olması beklenen ilçeler