Yemek kartı ve komisyon oranlarıyla ilgili son dakika gelişmesi geldi. Çalışan çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yemek kartı zorunluluğunun kaldırılacağını ve nakit yemek bedeli tutarlarının vergi istisnası kapsamına alınacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 140’ıncı Yıl Özel Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz.
Çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecektir” açıklamasında bulundu. Açıklamayı değerlendiren yeme-içme sektörü temsilcileri ise, restoranların iş kaybına uğrayabileceğini belirterek, yemek kartı komisyon oranlarının müşterilere indirim olarak uygulanabileceğini ifade etti.
Milliyet'ten Aylin Rana Aydın'ın haberine göre; konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İTO olarak bir süredir yakından takip ettiğimiz ‘çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarlarının vergi istisnası kapsamına alınması’ önerimizin yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
Yemek ödemelerinde yemek kartı kullanma zorunluluğunun kaldırılmasına dikkat çeken Avdagiç, “Böylelikle yemek kartı nedeniyle oluşan komisyon masrafı ortadan kalkacak.
Hem işyeri sahiplerinin maliyetleri azalacak, hem de çalışanlar ekstra zamlarla karşılaşmayacak.
Bu durum enflasyonla mücadeleye de pozitif yansıyacak” ifadelerini kullandı.
u003cbu003e‘Avantaj sağlar’ u003c/bu003eTüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, alınan kararı olumlu değerlendirerek, “Güzel bir karar alındı fakat bunun planlamasının iyi yapılması gerekiyor.
Bildiğiniz gibi çalışanlara yemek kartı veriliyordu çalışanlar da bunu restoranlarda yemek yemek için ya da market alışverişi için kullanıyordu.
Burada ince bir çizgi var. Şimdi size verilen yemek parası tutarıyla yemek yeme zorunluluğunuz olmadığı için restoranlar, lokantalar iş kaybına uğrayabilir” dedi.
Daha önce de yemek kartlarıyla çok fazla mücadele ettiklerini kaydeden Bingöl, şöyle konuştu: “Kararla birlikte restoranlar komisyon vermeyecek o açıdan avantajlı.
Biz yemek kartı firmalarına komisyon veriyorduk. Bu kararla birlikte restoranların işinin düşme ihtimali var.
Biz de diyoruz ki, ‘yemek kartıyla geldiğinizde kart firmasına komisyon veriyorduk, biz bunu müşteriye indirim olarak yapalım müşteri de yine bizde yemek yemeye devam etsin.’ TÜRES olarak böyle bir kampanya başlatacağız.”
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Sayit Karabağlı ise yemek kartlarıyla ilgili alınan kararın esnafı nasıl etkileyeceğinin ilerleyen süreçte belli olacağını ifade etti.
Online yemek platformlarının aldığı yüzde 18-45 arasındaki komisyon oranlarıyla ilgili esnafların sorun yaşadığına da değinen Karabağlı, yeme-içme sektörünün üzerinde yük oluşturan bu komisyon oranlarının aşağı çekilmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.
u003cbu003eUzaktan çalışmayla pazar büyüyor u003c/bu003eKovid-19 salgınıyla birlikte uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla yemek kartı pazarı da büyüme gösteriyor. Salgınla birlikte önceden yemekhane, catering hizmeti bulunan şirketler, yemek kartı kullanımına da başlamıştı.
Uzaktan çalışma sistemiyle birlikte pek çok sektörde çokça tercih edilen yemek kartı pazarının daha da büyümesi bekleniyor.Sektörde, Sodexo, Multinet Up, MetropolCard, Ticket Restaurant Endered, Setcard, Paye, Yemekmatik gibi yemek kartları hizmet veriyor.