İbn-i Sina'nın dediğinden yola çıkan Canan Karatay, yaşadığımız ortamın, çevremizde bulunanların çiçekler, hayvanlar, bitkileri havamızın ve suyumuzun da sağlığımızın üzerinde en az besinler kadar etkili olduğunu iletiyor.
Evdeki havanın kirli olması kadar deterjan kullanımının da zararlı olduğuna değinen Karatay, deterjanların içerisindeki kimyasalların da kanserojen olduğunu belirtiyor.
DETERJANIN EN GÜZEL ALTERNATİFİ
Deterjanların kimyasal olması nedeniyle kullanıldığında havaya dağılan maddelerin doğrudan ciğerlerle temas ettiğini söyleyen Canan Karatay, hiçbir kimyasal ürünle temizlik yapılmasını önermiyor.
Bunun yerine doğal, içilebilir karbonatın temizlik için ideal olduğunu söylüyor.
Çamaşır yıkarken evi temizlerken suya karıştırılarak deterjan yerine doğal ve sağlıklı bir alternatif olarak her alanda kullanılabileceğini belirtiyor.
DETERJANLARIN ZARARLARI
Çoğu kişi, bazı çamaşır deterjanlarında bulunabilecek toksik bileşenlerin sayısını keşfettiğinde şaşırır.
Çamaşır deterjanları genellikle kanserojenler, toksinler ve diğer zararlı bileşikleri içerir.
TEHLİKELİ KİMYASALLAR YAYABİLİR
Washington Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, çamaşır deterjanlarının toksinlerle dolu olduğunu ortaya çıkardı. Kokulu çamaşır deterjanları özellikle daha çok toksin içermekteydi.
Çamaşır deterjanlarında koku oluşturmak için kullanılan kimyasalların çoğu kanserojen olarak değerlendirilmektedir.
Raporda, kokulu çamaşır ürünlerinin kurutucunun havalandırma deliklerinden tehlikeli kimyasallar yaydığı ve bunun da toksinlerin evinize ve çevrenize yayılmasına neden olabileceği ortaya çıktı.
Kokulu çamaşır deterjanları hoş kokabilir. Ancak bu kokuları için yüzlerce kimyasal maddeyi birleştiriyor. Çamaşır deterjanınızın doğal portakal veya lavanta gibi koktuğunu düşünebilirsiniz ancak aslında hastalık ve rahatsızlıklarla bağlantılı kimyasallarla dolu olabilir.
AKCİĞERLERE ZARAR VERİR
Çamaşır deterjanlarının içerisinde, petrol damıtığı veya nafta gibi yüzey aktif maddeler kullanabilmektedir. Bu yüzey aktif maddeler çamaşır deterjanının temizleme gücünü artırabilir.
Ancak mukus zarlarına ve akciğerlere de zarar vererek ciddi solunum sorunlarına yol açabilirler. Bu yüzey aktif maddeler akciğerlerdeki iltihabı artırır ve hatta astım ve kanser riskinin artmasıyla ilişkilendirilir.
Diğer çamaşır deterjanları, yüzey aktif madde olarak fenol kullanır. Fenol, petrol damıtığı veya naftadan bile daha zararlı olabilir. Birçok insanın fenole alerjisi vardır. Aslında fenole maruz kalmak bazı kişilerde ölüme neden olabilir.
Cildinize temas ettiğinde vücudunuza nüfuz ederek organlarınızı, sinir sisteminizi ve diğer kritik bileşenleri etkileyebilir.
CİLDİ TAHRİŞ EDER
Çamaşır suyunun insan sağlığına zararlı olduğu bir sır değil. Ancak çoğunlukla kıyafetleri parlatmak için kullanılır.
Çamaşır suyu insan sağlığına zararlı olabilir. Çamaşır suyu cildinize temas ettiğinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca gözleri ve akciğerleri tahriş edebilir.
AŞIRI TOKSİNE MARUZ KALMANIN BELİRTİLERİ
Çamaşır deterjanındaki toksinlere maruz kaldıysanız kızarıklıktan enerji düşüklüğüne kadar çeşitli belirtilerle karşılaşabilirsiniz.
Çamaşır deterjanlarındaki toksinlerle bağlantılı bazı belirtiler şunlardır:
Kızarıklık gibi cilt sorunları
Baş ağrıları
Hormon bozulması
Solunum problemleri
Bağışıklık fonksiyon bozukluğu
Sinir sistemi sorunları, görme kaybı, organ hasarı, kanser ve diğer sağlık sorunları
Canan Karatay açıkladı! Evinize sokmayın akciğerleri bitiriyor…
Genel olarak, çamaşır deterjanındaki toksik maddelere maruz kalmak, yorgunluktan kansere kadar ciddi sağlık sorunları riskinizi artırabilir.