‘Çay hasadı için seyahat izni çıkacak mı? Bakanlar Kurulu toplantısından ne sonuç çıktı?’ soruları haftanın ilk gününde en çok aranılan konular oldu. Bakanlar Kurulu toplantısında karar bağlanması beklenen Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerindeki çay hasadına dair ayrıntılar haberimizde…
ÇAY HASADI İÇİN SEYAHAT İZNİ ÇIKACAK MI?
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’u kapsayan Doğu Karadeniz illerinde yapılacak olan yaş çay hasadı 1 milyon üretici aile tarafından yapılıyor ve yaklaşık 830 bin dekar alanda gerçekleşiyor.
Hasat yapılan alanın büyüklüğü bölgeye yurt içinden ve yurt dışında binlerce insanın mevsimlik işçi olarak gelmesine neden oluyor. Bununla birlikte yıllık ortalama 40 bin yabancı uyruklu işçi ülkeye giriş yaparken, ülke çapında farklı illerde bulunan 100 bin üretici hasat günlerde bölgeye akın ediyor.
Ancak bu yıl koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında seyahat kısıtlaması bulunuyor, bu nedenle hem yurt dışından hem de yurt içinden işçilerle birlikte, farklı kentlerde bulunan üreticiler de bölgeye gelemiyor. Yaş çay hasadının mayıs ayı ortalarında başlayacak olması ise böyle bir ortamda üreticiler için çözülmesi gereken bir problem halini alıyor.
PROBLEM İÇİN 3 BAKANLIK DEVREYE GİRDİ, ÇÖZÜM BULUNDU
Yaş çay hasadı için Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde Trabzon, Artvin, Giresun ve Rize valilikleri ile birlikte ilgili kuruluşların temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantıda mevcut durumlar değerlendirilerek nasıl bir yol haritası çizileceği görüşüldü.
Toplantılarda; işçi havuzu uygulaması ve gerçek üreticilere karantina uygulamalı şehre giriş izni verilmesi şeklindeki formüller formülleri üzerinde duruluyor.
Bu formüle göre, İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde bulunan ve sayıları 10 bini bulan çay üreticine şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılması planlanıyor. Bununla birlikte, salgının gidişatıyla ilgili negatif bir durum olduğunda bu uygulamanın iptal edilmesi söz konusu.
İşçi havuzu oluşturulurken, KOVİD-19 nedeniyle mevcut işinde olumsuz etki gören ve üniversitelerin salgın nedeniyle uzaktan eğitime devam etmesi sürecinde memleketlerine dönen üniversite öğrencileri de dahil edilecek. Havuza dahil edilecek işçiler, büyük şehirlerden çay hasadı için bölgeye gelemeyen üreticiler ve çay toplama işini kendi başına yapamayacak üreticiler için yevmiye usulü çalışacak.
Çay hasadında düşünülen seçenekler arasında Çaykur’a yeni işçi alımı ve bu işçilerin çay hasadında görevlendirilmesi de bulunuyor.
BAKANLAR KURULU TOPLANTISINDAN NE SONUÇ ÇIKTI?
Pazartesi günü gerçekleşecek olan Bakanlar Kurulu toplantısında 2020 yılı yaş çay taban fiyatı ile birlikte, çay hasadı için belirlenen yol haritasının bir karar bağlanarak kamuoyuna duyurulması bekleniyor.