20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kaç rekattır?

Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kaç rekattır?

Dünyadan ahirete intikal eden Müslümanlar için son vazife cenaze törenleridir. Diğer ibadet ve namazlardan farklı olan cenaze namazının nasıl kılındığı sorgulanıyor. Ölen kişinin arkasından kılınan cenaze namazının kaç rekat olduğu merak ediliyor. Peki, Cenaze namazı nasıl kılınır? İşte detaylar...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kaç rekattır?

Rüku ve secdesi olmayan namazlardan biri olan Cenaze namazları hakkında araştırmalar hızlandı. Yakınlarının cenazesine giden vatandaşlar, aralıklı zamanlarda kılınmasından dolayı detayları unutulabiliyor. Peki, cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kaç rekattır? Ayrıntılar haberde.

Selam vermenin vacip olduğu cenaze namazında, dört tekbir getirilerek kılınır. Cenaze namazı, İslam'ın kurallarına göre ölmüş kişinin arkasından kılınan bir namazdır. Meftaya ve kıbleye doğru dönülerek kılınan bir namazdır.

CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?

Cenaze namazı kılmak için ilk yapılan şey ölmüş kişiye ve kıbleye dönmektir. Bu şekilde saf tutulduktan sonra niyet getirilir. İlk olarak imam daha sonra cemaat tekbir getirir. Tekbir sonrası eller bağlanır 've celle senaük' cümlesi sonrasında sübhaneke duası okunur.

Hemen sonrasında eller kaldırılmadan 'Salli Barik' duaları okunur. Tekrardan eller kaldırılmadan tekbir getirilir. Bilen kişiler 'Tirmizi, Cenaiz, 38' duasını okurlar. Bilmeyen kişiler fatiha suresini okuyabilirler. Dördüncü tekbir sonrası ise önce sağa sonra ise sola selam verilir ve namaz biter.

namaz

CENAZE DUASI ARAPÇA OKUNUŞU VE TÜRKÇE ANLAMI

"Allahümma'ğfir lihayyina ve meyyitina ve şahidina ve gaibina ve zekerina ve ünsana ve sagyrina ve kebirina. Allahümme men ahyeytehü minna fe ahyihi ale'l islam ve men teveffeytehü minna fe teveffehü ale'l iman. Ve hussa haze'l meyyite bi'r ravhi ve'r rahati ve'l mağfireti ve'r rıdvan. Allahümme in kane muhsinen fe zid fi ihsanihi ve in kane müsien fe tecavez anhü ve lakkihi'l emne ve'l Büşra ve'l keramete ve'z zülfa, bi rahmetike ya erhame'r - rahimin."

CENAZE DUASI TÜRKÇE MEALİ

Meali "Allah'ım! Dirimizi, ölümüzü, burada olanımızı, olmayanımızı, erkeğimizi, kadınımızı, büyüğümüzü, küçüğümüzü mağfiret buyur ve bağışla. Allah'ım! Aramızdan yaşatacaklarını İslam üzere yaşat, öldüreceklerini İslam üzere öldür. Şuradaki ölüye kolaylık ve rahatlık ver ve onu bağışla. Bu kişi iyi bir kimseyse sen onun iyiliğini arttır, eğer günahkar ve kötüyse Sen merhametin ve rahmetinle bunları görmezden gel. Ona güven, müjde yakınlık ve ikramla mukabele et. Ey merhamet edenlerin en merhametlisi olan Allah'ım!."

CENAZE NAMAZINDA HANGİ DUALAR EDİLİR?

Cenaze namazında okunan ilk dua sübhanekedir. Sonrasında Salli barik duası okunur. Son olarak bilen kişiler cenaze duasını okurlar, bilmeyenler ise fatiha suresini okurlar.
Cenaze Namazı Kaç Rekattır?

Cenaze namazı, vakit namazlarına göre farklıdır. Namazda rüku ve secde olmadığı için imamın tekbir getirişi ve duaların okunuşuyla birlikte devam edem selam vermeye kadar toplam rekat sayısı 1'dir.

CENAZE NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Cenaze namazı, Müslümanların, ölmüş din kardeşlerine son görevlerini yerine getirmelerini sağlayan namazdır. İster kadın ister erkek olsun, bir kişinin bile bu farzı yerine getirmesi durumunda, namaz kabul edilir.

Namaz ölü kişi için dua anlamına gelir. Bu nedenle Müslüman kişiler bu namaz vesilesiyle toplanarak ölü kişinin arkasından namaz kılarlar. Farz olan bu namaz, kılan kişinin ölü olan kişiye karşı sorumluluğu ve görevi olarak kabul edilir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Masumlar Apartmanı 45. Bölüm izle! Masumlar Apartmanı son bölüm full tek parça izle

Masumlar Apartmanı 45. Bölüm izle! Masumlar Apartmanı son bölüm full tek parça izle