Milliyetçi Hareket Partisi Deprem Felaketini İnceleme Değerlendirme ve İzleme Kurulu Başkanı Psikolojik Danışman Prof. Dr. Cengiz Şahin, “İP Genel Başkanı Meral Akşener deprem bölgesinde onlarca kamera ve mikrofonun önünde çocuklara “Söyle bakalım eviniz mi yıkıldı? Ailede kaybınız var mı?” gibi akla ziyan sorular sormuştur. Bu iletişim dili kabul edilemez, psikolojik şiddet içeren, vicdansız bir dildir.” dedi.
Şahin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Deprem felaketinde en fazla etkilenenlerin başında çocuklar geldiği bilinmektedir. Çünkü çocukların deprem sonrası durumu anlaması, kabullenmesi ve uyum sağlaması pek de kolay değildir. Bu yaş çocuklarda soyut düşünme yeteneği gelişmemiştir. Bu nedenle çocuklar içinde yaşadığı sıkıntıyı, yarayı somut kelimelerle ya da şekillerle ifade eder.
Depremzede çocuklara kalabalık bir ortamda mikrofonların olduğu yerde üst düzey zihinsel işlem gerektiren sorulara tabi tutulması onun ruh sağlığı açısından son derece olumsuz sonuçlar doğurur. Hele hele çocuk anne ve babasının, kahraman gördüğü kişilerin çaresiz olduğunu hissederse psikolojik travması daha da çok artar.
Çocukların yanında depremin etkileri ve olumsuz sonuçları konuşulmamalı, aşırı duygusal tepkiler verilmemelidir. Depremi yaşamış, enkazın altında çıkmış, yaralanmış, anne-babayı ya da her ikisini de kaybetmiş, yakınlarını, alıştığı yerleşim yerini, okulunu kaybetmiş çocuğa her görenin depremle ilgili sorular sorması doğru değildir. Bu sorular çocuğun travma sonrası psikolojik rahatsızlıkları tekraren yaşamasına neden olur.
Çocuklar zihinsel gelişimi bakımından, kötü şeyler kötü insanların, iyi şeyler ise iyi insanların başına gelir diye düşünmektedirler. Bu nedenle olayın meydana gelmesinde kendilerini suçlayabilirler.
Biraz eğitim almış herkes bilir ki, bu yaş çocuklarda çok gerekli ise, ifadeleri alınırken ya da bir şeyler öğrenmeye çalışılırken mutlaka yanında bir psikolog ya da psikolojik danışman olması gerekir.
Devletimiz tarafından depremden etkilenen çocuklarımıza binlerce uzman tarafından psikolojik destek sunulurken, onlara kameralar önünde yaşadıkları travmayı hatırlatan “Söyle bakalım eviniz mi yıkıldı? Ailede kaybınız var mı?” gibi akla ziyan soru, söylem ve davranışlarda bulunan kişilerin çocuklarla teması kısıtlanmalıdır. Çocuklarımızın psikolojik şiddete maruz kalmaları engellenmelidir. Bu konuda ruh sağlığı derneklerini göreve çağırıyorum…!
Bir oy uğruna depremzede çocuklarımıza travma yaşatan, psikolojik şiddet uygulayan bu hanımefendiye, milletimiz de kendilerine bir travma yaşatmasına asla izin vermeyecektir.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Swiatek ve Minaur Avustralya Açık’ta 4. turda
#Spor / 18 Ocak 2025
İstanbul’dan Şam’a sivil uçuşlar 23 Ocak’ta başlıyor
#Gündem / 18 Ocak 2025