18 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Deprem soruşturmalarında 351 kişi tutuklandı

Deprem soruşturmalarında 351 kişi tutuklandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş depremleri sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 351 kişinin tutuklandığını açıkladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Deprem soruşturmalarında 351 kişi tutuklandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adıyaman'da valiliği ziyaret etti.

Vali Osman Varol'dan deprem sonrası kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Tunç, gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Bakan Tunç, "Asrın felaketi dediğimiz, dünyanın, dünya tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadık." dedi.

Bakan Tunç, devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, milletle birlikte depremin yaralarının sarılması için çalışmalar yapıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deprem bölgesine büyük önem verdiğine işaret eden Tunç, seçim döneminde de deprem bölgesinde yaraların sarılmasıyla ilgili mücadelenin sekteye uğratılmadan çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Bakan Tunç, deprem bölgesindeki vatandaşların yalnız bırakılmayacağını vurguladı.

"DEPREM BÖLGESİNDE OLAN İLLERİMİZDE 131 YENİ MAHKEME KURDUK"

Tunç, deprem soruşturmalarının süratle gerçekleştirildiğini, binalardaki incelemeler ve karot örneklerinin alınmasına yönelik hızlı çalışma yapıldığını anlatarak, "Hasar tespitleri ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken diğer yandan da cezai soruşturmalar devam etti. Bu anlamda da 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 kişi tutuklandı. Soruşturmalar devam ediyor." bilgisini paylaştı.

Deprem bölgesindeki adli hizmetlerin aksamaması için önemli tedbirler aldıklarını dile getiren Bakan Tunç "Önümüzdeki günlerde de yine hakimler ve savcılar yaz kararnamesi kapsamında deprem bölgesinde hakim, savcı takviyesini gerçekleştirerek buradaki gerek cezai soruşturmaların gerekse idari, hukuki, yargıyla ilgili konuların gecikmeden karara bağlanması hususunda gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz. Deprem bölgesinde olan illerimizde 131 yeni mahkeme kurduk, 2 adli yargı istinaf mahkemesi kurduk ve bu mahkemelerle hem istinaf süreci hem yerel mahkemeler anlamında kararların hızlı şekilde verilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Ekibi'nin (CEKUT) de deprem bölgesindeki arama ve kurtarma çalışmalarına katıldığını hatırlatan Tunç, bu ekibin çok sayıda vatandaşı enkaz altından kurtardığını söyledi.

"DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERİMİZE 500 MİLYONA YAKIN ÖDENEK AKTARDIK"

Deprem bölgesinde hasar gören cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin başka illere nakledildiğini dile getiren Bakan Tunç, 15 adalet sarayının, adalet binasının ağır hasarlı olması nedeniyle yıkımına karar verildiğini bildirerek, şöyle devam etti:

"Bir adalet binamız orta hasarlıydı onun çalışmaları devam ediyor. 48 binamız az hasarlıydı, 43 binamız da hasarsızdı. Az hasarlı binalarımızın tamamını süratli şekilde tadilatlarını gerçekleştirerek adalet hizmetlerinin aksamadan yürütülmesini sağladık. Adalet Bakanlığı olarak bugüne kadar depremden etkilenen illerimize 500 milyona yakın ödenek aktardık."

Adıyaman Adliyesi'nin depremden az hasar aldığını anlatan Bakan Tunç, bu binanın 30 milyon liralık ödenekle tadilatının yapıldığını kaydetti. Bakan Tunç, depremde ağır hasar alan Besni Adliyesi'nin yeniden inşa edileceğini bildirdi.

COVID-19 iznindeki hükümlülerle ilgili düzenlemeler

Bir gazetecinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda COVID-19 iznindeki hükümlülerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin kabul edildiğini hatırlatması üzerine Tunç, şunları söyledi:

"Bu düzenlemeler teknik düzenlemeler. Şunu söyleyebiliriz, COVID-19 izninde olan 122 bin hükümlü vardı. Bunlar COVID-19 nedeniyle izne çıkmışlardı, bunlar açık cezaevinde bulunan hükümlülerdi. Bunların süresi 31 Temmuz'da doluyor. 3 yıldan bu yana toplum içindeler. TBMM'de dün akşam Plan ve Bütçe Komisyonunda AK Parti'li milletvekillerimizin vermiş olduğu teklif kabul edildi. Özetle teklif şunu getiriyor; açık cezaevinde bulunup, COVID-19 iznine çıkan hükümlüler eğer denetimli serbestliğine 5 yıldan az bir zaman kalmışsa, bunlar denetimli serbestlik nedeniyle dışarıda izin haklarını bugüne kadar kullandılar, bu izin infazdan sayıldı, bunlar cezaevlerine geri dönmemiş olacaklar. 5 yıldan fazla olanların cezaevlerine tekrar geri dönmesi söz konusu.

Ayrıca kapalı cezaevlerinde bulunan hükümlüler açık cezaevine geçerken belli bir süre gerekiyor, onların da 3 yıl önceden açık cezaevine geçmeleri söz konusu olacak. Teklif bu yönde. Takdir Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulumuzun. Burada şunu önemsiyoruz, suçluların ıslahı önemli ama ceza adaleti de önemli. Dolayısıyla her iki ilkeyi de bir arada gözeterek bir çözüm yolu bulan bir teklif. Biz de teknik olarak destek verdik. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda dün gündeme geldi ve kabul edildi. Genel Kurulda da haftaya görüşülmüş olacak."

Bakan Tunç, valiliğin ardından belediyeyi, AK Parti İl Başkanlığını ve Adıyaman Adalet Sarayı'nı ziyaret etti.

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tarımda planlı üretimde takvim işlemeye başladı

Tarımda planlı üretimde takvim işlemeye başladı