22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Devlet Bahçeli neden Oğuz Kağan mührü taktı? Tarihi konuşmadaki o detay!

Devlet Bahçeli neden Oğuz Kağan mührü taktı? Tarihi konuşmadaki o detay!

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. MHP lideri Bahçeli'nin yakasına taktığı Oğuz Kağan mührü rozeti dikkat çekti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Devlet Bahçeli neden Oğuz Kağan mührü taktı? Tarihi konuşmadaki o detay!
MUHABİR: Burhan Tural

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'de yaptığı tarihi konuşmada, yüzük ve rozet gözlerden kaçmadı. Yüzük ve rozetin ne anlam ifade ettiği ise merak konusu oldu. 

Devlet Bahçeli'nin taktığı oğuz kağan mührü

MHP lideri Bahçeli'nin bugün düzenlenen grup toplantısı konuşmasından taktığı rozette dikkatlerden kaçmadı. Rozette bulunan ilk detay,  bir daireden oluşması. Çünkü daire mükemmelliğin ve Tanrısallığın simgesi olarak görülmektedir.

Oğuz Kağan destanında anlatılan Oğuz Han, Büyük Hun Türk İmparatorluğunun da kurucusudur.

Türk Milletinin Oğuz Kağanı yüceltmesinde en büyük etken belki de eşsiz bir devlet adamı ve bilge bir şahsiyet olmasından kaynaklanır. Ona yüklenen bu bilgelik ileri zamanlarda onun Veli veya Nebi olacağı konusunda söylemlere yol açmıştır. Daima Tanrı’ya hizmet etmesi de önemli bir ölçüttür. Sürerliği olan bir ibadet anlayışından sonra ise en önem verdiği değer millete hizmettir. Devletin zayıf olduğu bir zamanda, düşmanları ondan en sevdiği atını istediklerinde atı onlara verir. Sonra eşini isterler onu da verir. Daha sonra çorak bir toprak parçası istediklerinde Oğuz Kağan “Atım ve eşim kendi malımdı verdim, fakat toprak çorak olsa da milletimindir veremem.” der ve birliklerini toplayarak kendinden emin olan düşmana ani baskın yaparak onları mağlup eder.

Daire aynı şekilde sonsuzluktur ve belki de hala Oğuz Kağan ve onun maneviyatından bahsetmemiz onun kalıcılığına, sonsuz oluşuna işarettir.

Öte yandan rozette 8 köşeli Selçuklu Yıldızı sembolü yer alır. Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı; merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik, rabbine şükretmek anlamlarına gelmektedir. 

Rozetin en ortasında ise üç yay bulunur. Eski tarih kaynaklarına göre Oğuz Han'ın altı oğlu bozkırlarda avlanırlarken, tesadüfen bir altın yay ile üç gümüş ok bulmuşlar ve bunları babalarına getirmişlerdir.

Oğuz-Kağan bir vezirine, altın bir yay ile üç gümüş ok vermiş ve bunların ayrı ayrı yerlerde, bozkırlar içine, yarıya kadar gömülmesini emretmişti. Bey, Oğuz-Kağan'ın emrini yerine getirerek yayı, batıdaki bir bölgeye ve üç gümüş oku da doğuda yarı yerlerine kadar gömerek, gelmişti. Bundan sonra Oğuz-Kağan göğün kızından doğan üç oğlunu, yani Gün-Han, Ay-Han ve Yıldız-Han'ı batıya göndermişti. Yerin kızından doğan üç oğlunu, yani Gök Dağ ve Deniz Hanları da, avlanmak için, doğuya göndermişti.

Batıda ve doğuda avlanan çocuklar, yay ile okları bularak sevinmişler ve hemen onları babalarına götürmüşlerdi. Oğuz Han, altın yayı bulan çocuklarını, Batı ülkelerine tayin etmiş ve gümüş okları bulanları da Doğu bölgelerine vermişti. Oğuz Han'ın beyini göndererek, yay ile okları yarı yerlerine kadar toprağa göndermesi, başka hiçbir kaynakta görülmemektedir.

"Atilla'nın kılıcı" gibi, Oğuz-Kağan'ın oğullarının buldukları "Altın Yay" ile "Üç gümüş ok" da, Tanrı tarafından gönderilmiş bir hakanlık sembolü gibi düşünülüyordu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Devlet Bahçeli’den Parlamenterler Derneği’ne başarı dileği

Devlet Bahçeli’den Parlamenterler Derneği’ne başarı dileği