Araştırmalar, bu hastalığın üç kat daha fazla kalp krizi ve felç riskine neden olduğunu göstermiştir.
Daha ileri aşamalarda periodontitis olarak da bilinen hastalığa tipik olarak dişleri çevreleyen ve destekleyen diş eti ve kemiğin enfeksiyonları ve iltihaplanması neden olur.
Centres for Disease Control and Prevention şöyle açıklıyor: "Periodontitis adı verilen bu hastalığın daha ciddi biçiminde, diş etleri çekilebilir, kemik kaybedilebilir ve dişler gevşeyebilir, hatta düşebilir.
Diş eti hastalığı daha çok erişkinlerde görülüyor. Periodontal hastalık ve diş çürüğü ise diş sağlığı için en büyük iki tehdittir.
Periodontal hastalığın göstergeleri, kırmızı ve şişmiş diş etleri gibi diş eti hastalığının bariz belirtilerini içerir.
Bununla birlikte, dişlerinizin alt kısmında oluşan üç renk de durumu işaret edebilir.
Diş Hekimi Doktor Mani Bhardwaj, nelere bakılması gerektiğini detaylı şekilde anlattı.
"İlerlemiş periodontal hastalıkta, diş eti çizgisine yakın diş boyunlarının çevresinde ağız kokusuyla ilişkili büyük miktarda tartar ve yeşil, kahverengi, koyu sarı birikme görebilirsiniz" dedi.
"Diş etleri küçülme veya çekilme belirtileri gösteriyor olabilir ve dişler, kemik temelinin kaybının bir sonucu olarak hareket edebilir ve eğilebilir."
"Bu işaretler, bir kişide aktif olan büyük bir diş eti hastalığı olduğunu ve ileri periodontal tedavinin gerekli olduğunu gösterecektir."
Diğer uyarı işaretleri şunları içerir:
• Hassas veya kanayan diş etleri
• Çiğnerken ağrı
• Gevşek dişler
• Hassas dişler
• Dişlerinizden uzaklaşan diş etleri
• Isırdığınızda dişlerinizin birbirine uyma şeklindeki herhangi bir değişiklik
• Bölümlü protezlerin uyumundaki herhangi bir değişiklik.
Erken veya geç evrelerinde herhangi bir diş eti hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız, bunu bir diş hekimine kontrol ettirmeniz önemlidir.
Tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına, diş etlerinde çekilmelere ve ağızda ülserlere neden olabilir.
Bununla birlikte, çalışmalar periodontal hastalık ile ciddi kardiyovasküler problemler arasında bir bağlantı olduğu konusunda da uyarıda bulunmuştur.
Harvard Medical School şöyle diyor: "Araştırmacılar onlarca yıldır diş eti hastalığı ile kardiyovasküler sağlık arasındaki bağlantıyı araştırdılar."
"Diş eti hastalığı, diş hekimlerinin plak olarak adlandırdığı yapışkan, bakteri yüklü film dişlerin etrafında biriktiğinde başlar."
"Yağ, kolesterol, kalsiyum ve kanda bulunan diğer maddelerden oluşan tamamen farklı bir plak türü, arterlerin içinde birikebilir."
Ateroskleroz olarak bilinen bu yağlı plak, koroner arter hastalığının ayırt edici özelliğidir.
Diş eti hastalığı olan kişilerde (periodontal hastalık olarak da bilinir) kalp krizi, inme veya diğer ciddi kardiyovasküler olaylara yakalanma riski iki ila üç kat daha fazladır.
Ancak doğrudan bir bağlantı olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir.
Kalp hastalığı olan birçok kişinin sağlıklı diş etleri vardır ve diş eti hastalığı olan herkeste kalp sorunları görülmez.
Sigara içmek veya sağlıksız beslenme gibi ortak risk faktörleri bu ilişkiyi açıklayabilir.
Yine de diş eti hastalığının kalp hastalığı için bağımsız bir risk faktörü olabileceğine dair artan bir şüphe bulunmaktadır.