18 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakan Koca'dan "X hastalığı" açıklaması

Bakan Koca'dan "X hastalığı" açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Dünya Sağlık Örgütü'nün adlandırdığı X hastalığı ile ilgili açıklama yaptı. Koca "Gerçek hayatta karşılığı yok" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Koca'dan "X hastalığı" açıklaması
KAYNAK: AA-İHA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "X hastalığı" olarak isimlendirilen olası salgın hastalığa ilişkin, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Koca, paylaşımında, "Farzımuhal hastalık. DSÖ'nün verdiği isimle X hastalığı. Gerçek hayatta karşılığı yok. İleride bir gün bir salgın yaşanacak olursa, ona hazırlıksız yakalanmamak için yapılan çalışmalarda teorik anlamda geçiyor. Siz rahat olun ve kendinizi soğuk algınlığından koruyun." değerlendirmesine yer verdi.

İLK KEZ 2018'DE BİR TERİM OLARAK KULLANILDI

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Pandemi anlaşması, karşılaştığımız tüm zorlukları ve çözümleri bir araya getirebilir" ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, 2018'de ilk kez ortaya çıkan X hastalığının bilinmeyen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, gelecekteki belirsizliklere dikkat çekti. Herhangi bir olasılığın "eğer" değil, "ne zaman" meselesi olduğunu belirten Ghebreyesus, bilinmeyen risklere karşı hazırlıklı olmanın önemini vurguladı.

"HAZIRLIKSIZ YAKALANMAMALIYIZ"

"Hastalık X'e Hazırlanmak" başlıklı bir panelde konuşan Ghebreyesus, "Bazı şeylere karşı hazırlıksız yakalanmamalıyız, bazı bilinmeyen şeylere de hazırlanabiliriz" dedi.

Ghebreyesus, COVID-19'un ilk "X hastalığı" olabileceğini ve bilim insanları ile uzmanların bu deneyimden aktif bir şekilde ders çıkarabileceğini ifade etti.

X hastalığına karşı hazırlıksız olunması durumunda, bu ölçekte bir hastalığın, DSÖ'ye göre 7 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan COVID-19'da yaşananlardan daha fazla hasara yol açabileceğine dikkat çekildi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün diğer küresel kuruluşlarla birlikte bir sonraki büyük pandemi veya salgına karşı hazırlık için halihazırda girişimlerde bulunduğunu belirtti ve şu sözlerle devam etti: "Bu çabalar arasında, kaynaklara sahip ülkelere yardımcı olmak için pandemi fonu, düşük gelirli ülkeler için aşı eşitliğini sağlamak için mRNA aşı teknolojisi transfer merkezi ve ülkeler arasında işbirliğine dayalı gözetimi geliştirmek için pandemi ve salgın istihbarat merkezi bulunmaktadır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Beşiktaş ve Galatasaray onu istiyor! Ezeli rakipler transferde karşı karşıya

Beşiktaş ve Galatasaray onu istiyor! Ezeli rakipler transferde karşı karşıya