Kabak çekirdeği; B, C, E, K vitaminleri, lif, bakır, fosfor, demir, manganez, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besindir ve iyi bir antioksidandır. Besinlerin sindirimini kolaylaştırarak besin değerlerinin emilimlerini olumlu bir biçimde etkiler.
Kabak çekirdeği, en zengin magnezyum kaynakları arasında ilk sırada yer alır. Bir avuç kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının neredeyse %40'ını karşılar.
1 avuç kabak çekirdeği (28 gram), yaklaşık olarak 150 miligram magnezyum içerir.
Kabak çekirdeği, suda çözünmeyen lif içeriği sayesinde kabızlık probleminin ortadan kaldırılmasına yardım eder.
Kabak çekirdeğinin antioksidan özelliği, saçların toksinlerden arınmasını sağlar. Yüksek derecede B vitaminleri ve çinko değerleri içermesinden dolayı saç kökünü destekleyerek saç çıkmasına yardımcı olur.
Kabak çekirdeği, yüksek oranda içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde cilt sağlığını olumlu bir biçimde etkiler. Cilt kuruluğunu önler, cildin üstünde ve altındaki iltihaplı dokuların oluşmasının önüne geçer. İçerisindeki omega-6 gibi yağ asitleri sayesinde kan akışının dengelenmesine yardımcı olur.
Kolesterol, diyabet, kronik enfeksiyonel hastalıklar, böbrek hastalıkları, sindirim problemleri, bağırsak problemleri, depresyon gibi rahatsızlıklara karşı mücadele eder.
İçerisinde yer alan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, kan düzeyindeki total kolesterol miktarının azalmasını sağlar. Kötü kolesterolün (LDL) düşmesinde ve iyi kolesterolün (HDL) artmasında etkilidir.
E vitamini, çoklu yağ asitleri ve sterollerin sayesinde yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Böylece mide mukozasının aside karşı korunmasını sağlayarak mide hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
Zengin bileşenleri sayesinde vücuttaki serbest radikallerin yol açtığı oksidatif stresi azaltır ve kansere yakalanma ihtimalinin azalmasına yardımcı olabilir.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ VÜCUDU NASIL ETKİLER?
Magnezyum eksikliği; felç, diyabet, kalp krizi ve kemik erimesi anlamına osteoporoza gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır, seğirme, titreme ve kas kramplarına yol açabilir. Magnezyum eksikliği, tip 2 diyabet, duygu bozuklukları ve migrenle bağlantılıdır.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
Mide bulantısı
Kusma
Kas spazmları
Kabızlık
Bacaklarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma
Bacaklarda gece artan kramplar
Halsizlik ve yorgunluk
Saç dökülmesi
Konsantrasyon eksikliği
MAGNEZYUMUN FAYDALARI
Eğer vücutta mineral olmazsa kaslar gerektiği gibi hareket edemez, sinirler iletişim kuramaz. Magnezyum; kalp ritminin sabit tutulmasını sağlar, kan şekerini dengede tutar, eklem kıkırdak sağlığına iyi gelir.
Yapılan araştırmalara göre; vücuttaki magnezyum seviyesinin artmasının, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğu gözlemlendi.
Bir başka araştırmada ise magnezyum alan kişilerde pıhtıların yol açtığı felç riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı.
İYİ MAGNEZYUM KAYNAKLARI
TAM TAHILLI ÜRÜNLER
Esmer pirinç
Buğday tohumu
Kinoa
BAKLAGİLLER VE KURU YEMİŞLER
Keten tohumu
Chia tohumu
Siyah fasulye
Börülce
Soya fıstığı
Soya peyniri
Olgunlaşmamış soya fasulyesi
Badem
Kaju
Fıstık ezmesi
MEYVE VE SEBZELER
Armut
Muz
Ispanak
Brokoli
Bamya
Pazı
Avokado
UYARI: Crohn hastalığı, Çölyak hastalığı, kronik ishal ve tip 2 diyabet gibi durumlar vücutta uzun süreli magnezyum eksikliğine yol açabilir. Herhangi bir hastalığınız varsa, magnezyum içeren besinleri tüketmeden önce doktorunuza danışın.