EYT, emeklilik için gün sayan milyonlarca vatandaşın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Yaklaşık 1,5 milyon vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yeni açıklamalar art arda geldi.
Askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve yurt dışı borçlanması ile ilgili detaylar merak edilirken, staj mağdurlarına ilişkin de kritik uyarı geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis'te çalışarak hayata geçirmesini sağlayacağız.
Emeklilik için yılını doldurup, yaş şartını bekleyenler, geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız” ifadelerini kullandı. Gazetevatan.com’a özel değerlendirmelerde bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, hem e-Devlet'te prim ve yaşların değiştiğine ilişkin iddialar hakkında konuştu, hem de EYT ile ilgili bilinmeyenleri gündeme getirdi.
HEMEN E-DEVLETTEN KONTROL EDİN! EYT’de miladın 8 Eylül 1999 olduğunu ve bu tarihten önce işe başlayanların bu kapsama girerek emeklilik hakkı kazanacağını ifade eden Bayram, “Sürecin artık sonuna gelindi, aralık ayı itibarıyla Meclis'e gelecek, ocakta da hayata geçecek. SGK kanununa göre ocakta yasalaşırsa bir sonraki ay yani şubatta emekli olunabilecek.
Bununla ilgili de vatandaşlarımızın e-Devlet'e girip ‘ben ne zaman emekli oluruma’ bakması lazım. Burada ne kadar prim gün sayısı olduğu belli. Zaten EYT’lilerin istediği şey şuydu; yaş şartı kaldırılsın. Yani sigortalılık prim gün sayısı, 5 bin gün olsun. Yine aynı şekilde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalı olmuşsa emekli olabilsin” dedi.
“YAŞ SINIRI KALKTI” Bayram; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarının yaş şartının kaldırıldığını gösterdiğini ifade ederek, “Düzenleme çıktıktan sonra bunun detaylarını hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.
PRİM GÜNLERİNDE DEĞİŞİKLİK Mİ YAPILDI? Vatandaşlara sosyal medyadan sık sık e-Devlet üzerinden ‘prim günlerinizi takip edin’ uyarısında bulunduğunu belirten Bayram, “Bununla ilgili bazı haberler gelmeye başladı. ‘Benim prim gün sayılarım değişti, yaş şartım değişti’ gibi. SGK sistemi üzerinden böyle bir değişiklik yapılması söz konusu olamaz.
Kişiler süreci öncelikle kendileri kontrol etmelidir. Yani hangi işte ne kadar çalıştılarsa araştırıp doğruluğunu tespit etmeliler. Eğer bir değişiklik söz konusu ise çalıştıkları yere başvurup ilgili değişikliği yaptırmalılar. Gerekirse hizmet tespit davası açıp, hatalı süreyi düzeltmeliler. Sosyal medyadaki değişiklik iddialarının tamamen sistemsel bir hata olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar kontrol etmeyen pek çok kişi sisteme girdiği için bazı yanlış anlaşılmalar da olmuş olabilir” açıklamasında bulundu.
Kişiler süreci öncelikle kendileri kontrol etmelidir. Yani hangi işte ne kadar çalıştılarsa araştırıp doğruluğunu tespit etmeliler. Eğer bir değişiklik söz konusu ise çalıştıkları yere başvurup ilgili değişikliği yaptırmalılar. Gerekirse hizmet tespit davası açıp, hatalı süreyi düzeltmeliler. Sosyal medyadaki değişiklik iddialarının tamamen sistemsel bir hata olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar kontrol etmeyen pek çok kişi sisteme girdiği için bazı yanlış anlaşılmalar da olmuş olabilir” açıklamasında bulundu.
Bunun haricinde hiçbir şey sigorta ve başlangıç süresini geri çekmiyor. Ancak vatandaşlarımız eğer eksik primleri varsa, askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması, memurlar için yıllık izin başvurusu, tabiplerin yurt dışında geçirdiği eğitim süresine ilişkin borçlanmaları yaparak bu açığı kapatabilirler. Aynı şekilde sonradan suçsuz olduğu ortaya çıkan tutuklu ve hükümlüler de içeride bulunduğu süreleri borçlanarak bu açığı kapatabilirler” dedi.
“ZAMLI BORÇLANMAYIN” Borçlanma ile ilgili dikkat çeken bir asgari ücret açıklaması yapan Bayram, “Borçlanmaya bir an evvel sistem üzerinden bakıp, bu sene içinde yaparlarsa avantajları söz konusu. Çünkü asgari ücret yeni yılda artacağı için borçlanma tutarları da artacak. Bu nedenle borçlanmanın bu sene yapılması kişilerin avantajına olur, çünkü asgari ücrette yüzde 40'lık bir artış bekliyoruz. Yani seneye borçlanma yüzde 40 zamlı olacak” ifadelerini kullandı.
STAJ MAĞDURLARI İLE İLGİLİ SON DURUM Bayram, staj mağdurlarına ilişkin yaptığı açıklamada şunları aktardı:
“Staj mağdurlarının şöyle bir talebi var; 4A'lı olarak sigorta primleri yatırıldı, bir de 4B’li olarak girişimiz yapılsın ve biz de EYT kapsamına dahil edilelim istiyorlar. Bu haklı bir istek. Mesela bazı mesleklerde bu var, avukatlarda stajyerler borçlanabiliyor. Sayın Bakan bununla ilgili açıklama yaptı ama düzenleme daha Meclis’e gelecek. Bu dönemde de yeni gelişmeler yaşanabilir.”
YANLIŞLIK OLMASI EMEKLİLİK ŞARTLARINIZI KESİNLİKLE ETKİLEMEZ Sosyal medya hesabı üzerinden e-Devlet'te emeklilik bilgilerinin değiştirildiği iddialarına cevap veren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş ise;
“Çalışma hayatım programında zaman zaman hata olabiliyor. Ayrıca bu programa göre değil, ilk sigortalılıktır. Prim ödenmiş, ilk sigortalılık tescil tarihiniz ve çalışma döneminize göre belirlenmektedir. Dolayısıyla e-Devlet çalışma hayatı programında yanlışlık olması emeklilik şartlarınızı kesinlikle etkilemez. Bu konuda endişeye mahal yoktur” dedi.