iPhone üretiminde kullanılan altın ve değerli diğer metaller sık sık gündeme gelmişti, ancak yeni bir çalışma bir ton iPhone'da, bir ton altın cevherinden 300 kat daha fazla altın bulunduğunu söylüyor. Peki nasıl?
DailyMail’in haberine göre; Birleşik Krallık’ta yaklaşık beş milyon insan eski telefonlarını attığını itiraf ediyor. Atılan telefonlar da içlerindeki kimyasallarla çevreyi kirletiyor. Pildeki cıva, kristal ekran ve devre kartları, parçaları birleştiren lehimdeki kurşun, pil kontaklarında, elektronik konektörlerde berilyum ve bilgisayar çipinde arsenik çevreye telefonlarla birlikte yayılan atıklar arasında…
Artık, bu elektronik atıkla ilgili pek çok şirket geri dönüşüm çağrısı yapıyor ve bunu yaparken bazıları iPhone’lardaki gizli hazineye de dikkat çekiyor.
Bir iPhone’un içinde yaklaşık 0,034 gr yüksek kaliteli altın, 0,34 gr gümüş, 0,015 gr paladyum ve küçük bir parça platin bulunuyor. Ayrıca önemli miktarlarda alüminyum ve bakır da içeriyor.
Bütün bu bilgiler ışığında da bir ton iPhone’dan, bir ton altın cevherinden 300 kat daha fazla altın; bir ton gümüş cevherinden 6,5 kat daha fazla gümüş çıkarılabileceği belirtiliyor. Bu arada, bir milyon cep telefonu, yaklaşık 16 ton bakır kablo, 15 kg paladyum ve arıtılması zor bir dizi nadir toprak elementi de sağlayabiliyor. Bunların yanında bir akıllı telefonun ham maddelerinin madenciliği ve rafine edilmesi, son derece masraflı ve zahmetli. Ortalama olarak tek bir akıllı telefon üretmek için tahmini 3.190 galon su tüketiliyor.