23 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt kaç saatte mayalanır?

Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt kaç saatte mayalanır?

Doğal olarak beslenmeye dikkat eden ve marketlerde satılan ambalajlı ürünlerden uzak durmak isteyen birçok vatandaş, kendi yiyeceklerini evde kendileri yapıyor. En çok tüketilen ürünlerden biri olan yoğurtla ilgili araştırma yapanlar ise 'evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt kaç saatte mayalanır?' sorularına yanıt arıyor. İşte en iyi yoğurt mayalama teknikleri...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt kaç saatte mayalanır?

Sonbahahın gelmesiyle beraber havalar soğumaya başladı. Değişen havalarda hastalanmamak için bağşıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu anlamda yoğurt en iyi besinlerden biri oalrak öne çıkıyor. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren midesini ve bağırsalarını koruma altında tutmak isteyenler kendi mayaladıkları yoğurtları yiyerek buna çözüm arıyor. Bu kapsamda 'evde yoğurt nasıl mayalanır' sorusuna cevap aranıyor.

İşlenmiş ya da katkı maddelerini barındıran yoğurtlardan tüketmek istemeyen vatandaşlar, aldıkları çiğ sütle kendi yoğurtlarını kendileri yapıyor.

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

Yoğurt yapmak için gerekli malzemeler şöyle;

-1 litre doğal veya günlük süt

- 1 tatlı kaşığı dolusu doğal yoğurt (oda sıcaklığında)

EVDE YOĞURT MAYALAMA TARİFİ

Evde güzel bir yoğurt maaylamak için öncelikle sütü hazırlamamız gerekiyor. Çiğ süt kullanıyorsanız kaynatmanız gerekir. Çiğ sütü kaynatmadan temiz tülbent veya ince bir süzgeçle süzüp çelik bir tencerede kaynatın.

Kaynatma esnasında 10 dakika kadar sütü karıştırarak hava almasını sağlayın. Fokurdamaya başlayıp yükseldiğinde altını kısıp 8-10 dakika daha kaynatın. Vaktiniz kısıtlı değilse sütü soğuduktan sonra buzdolabında bir gün bekletip ertesi gün kullanırsanız daha iyi oluyor.

Hemen tüketecekseniz kaynamış sütün biraz ılımasını bekleyin. Günlük süt kullanıyorsanız bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.

Yoğurt yapımındaki püf nokta sütün sıcaklığıdır. En uygun sıcaklık 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometreniz varsa ılımaya başlayan sütün sıcaklığını kolayca ölçersiniz. Termometre yoksa parmağınızı süte batırarak ısısını kontrol edin. 10 saniye kadar tuttuğunuzda parmağınızın dayanabileceği, ancak hafif bir yanma hissi duyacağı ısıya geldiği zaman süt mayalanma sıcaklığına gelmiştir.

Maya olarak kullanacağınız yoğurt ev yoğurdu ya da organik yoğurt olmalıdır. Her 1 litre süt için bir tatlı kaşığı dolusu maya kullanılır. Maya olarak kullanılacak oda sıcaklığındaki yoğurt bir kaseye alınır ve üzerine biraz ılık süt eklenir, tahta kaşıkla pütürsüz olana kadar karıştırılır. Tenceredeki sütün üzerindeki kaymak bir tabağa alınır. Maya tencerenin kenarından süte karıştırarak birkaç seferde dökülür. Uzun bir kaşıkla tenceredeki süte eşit dağılacak şekilde yavaşça karıştırılır.

YOĞURT KAÇ SAATTE MAYALANIR?

Mayalanma sırasında kavanozların sabit durması ve sütün ısısını koruması için sarılması gerekir. Kavanozlar, düz bir zemindeki kalın bir battaniye veya sofra bezinin üzerine yerleştirilir. Kavanozların üzerinde birkaç parmak boşluk kalacak şekilde tenceredeki mayalanmış süt boşaltılır. Kavanozların üzerine kağıt havlu 2 kat olarak yerleştirilir ve kapakları sıkıca kapatılır. Kağıt havlu kavanozdaki buharı çekecek ve yoğurdun sulu olması önleyecektir. Battaniye kavanozların üzerini kapatacak, sıcaklığını muhafaza edecek şekilde şekilde sıkıca sarılır ve 3-3,5 saat mayalanmaya bırakılır. Eğer fazla bekletirseniz yoğurt ekşi olur.

Daha sonra kavanozları oynatmadan üzerindeki bez açılır ve 1-2 saat soğuyup oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Buzdolabına yerleştirilen kavanozdaki yoğurtlar 24 saat dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir. Kapağı açılmayan kavanozdaki yoğurtlar yaklaşık 10 gün dayanır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tayland, esporu resmi olarak tanıdı

Tayland, esporu resmi olarak tanıdı