Türkgün Gündem Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt kaç saatte mayalanır?

Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt kaç saatte mayalanır?

Doğal olarak beslenmeye dikkat eden ve marketlerde satılan ambalajlı ürünlerden uzak durmak isteyen birçok vatandaş, kendi yiyeceklerini evde kendileri yapıyor. En çok tüketilen ürünlerden biri olan yoğurtla ilgili araştırma yapanlar ise 'evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt kaç saatte mayalanır?' sorularına yanıt arıyor. İşte en iyi yoğurt mayalama teknikleri...

Sonbahahın gelmesiyle beraber havalar soğumaya başladı. Değişen havalarda hastalanmamak için bağşıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu anlamda yoğurt en iyi besinlerden biri oalrak öne çıkıyor. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren midesini ve bağırsalarını koruma altında tutmak isteyenler kendi mayaladıkları yoğurtları yiyerek buna çözüm arıyor. Bu kapsamda 'evde yoğurt nasıl mayalanır' sorusuna cevap aranıyor.

İşlenmiş ya da katkı maddelerini barındıran yoğurtlardan tüketmek istemeyen vatandaşlar, aldıkları çiğ sütle kendi yoğurtlarını kendileri yapıyor.

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

Yoğurt yapmak için gerekli malzemeler şöyle;

-1 litre doğal veya günlük süt

- 1 tatlı kaşığı dolusu doğal yoğurt (oda sıcaklığında)

EVDE YOĞURT MAYALAMA TARİFİ

Evde güzel bir yoğurt maaylamak için öncelikle sütü hazırlamamız gerekiyor. Çiğ süt kullanıyorsanız kaynatmanız gerekir. Çiğ sütü kaynatmadan temiz tülbent veya ince bir süzgeçle süzüp çelik bir tencerede kaynatın.

Kaynatma esnasında 10 dakika kadar sütü karıştırarak hava almasını sağlayın. Fokurdamaya başlayıp yükseldiğinde altını kısıp 8-10 dakika daha kaynatın. Vaktiniz kısıtlı değilse sütü soğuduktan sonra buzdolabında bir gün bekletip ertesi gün kullanırsanız daha iyi oluyor.

Hemen tüketecekseniz kaynamış sütün biraz ılımasını bekleyin. Günlük süt kullanıyorsanız bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.

Yoğurt yapımındaki püf nokta sütün sıcaklığıdır. En uygun sıcaklık 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometreniz varsa ılımaya başlayan sütün sıcaklığını kolayca ölçersiniz. Termometre yoksa parmağınızı süte batırarak ısısını kontrol edin. 10 saniye kadar tuttuğunuzda parmağınızın dayanabileceği, ancak hafif bir yanma hissi duyacağı ısıya geldiği zaman süt mayalanma sıcaklığına gelmiştir.

Maya olarak kullanacağınız yoğurt ev yoğurdu ya da organik yoğurt olmalıdır. Her 1 litre süt için bir tatlı kaşığı dolusu maya kullanılır. Maya olarak kullanılacak oda sıcaklığındaki yoğurt bir kaseye alınır ve üzerine biraz ılık süt eklenir, tahta kaşıkla pütürsüz olana kadar karıştırılır. Tenceredeki sütün üzerindeki kaymak bir tabağa alınır. Maya tencerenin kenarından süte karıştırarak birkaç seferde dökülür. Uzun bir kaşıkla tenceredeki süte eşit dağılacak şekilde yavaşça karıştırılır.

YOĞURT KAÇ SAATTE MAYALANIR?

Mayalanma sırasında kavanozların sabit durması ve sütün ısısını koruması için sarılması gerekir. Kavanozlar, düz bir zemindeki kalın bir battaniye veya sofra bezinin üzerine yerleştirilir. Kavanozların üzerinde birkaç parmak boşluk kalacak şekilde tenceredeki mayalanmış süt boşaltılır. Kavanozların üzerine kağıt havlu 2 kat olarak yerleştirilir ve kapakları sıkıca kapatılır. Kağıt havlu kavanozdaki buharı çekecek ve yoğurdun sulu olması önleyecektir. Battaniye kavanozların üzerini kapatacak, sıcaklığını muhafaza edecek şekilde şekilde sıkıca sarılır ve 3-3,5 saat mayalanmaya bırakılır. Eğer fazla bekletirseniz yoğurt ekşi olur.

Daha sonra kavanozları oynatmadan üzerindeki bez açılır ve 1-2 saat soğuyup oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Buzdolabına yerleştirilen kavanozdaki yoğurtlar 24 saat dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir. Kapağı açılmayan kavanozdaki yoğurtlar yaklaşık 10 gün dayanır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Ahmed Cevad’ın mezarı yok ama ruhu tüm Türk dünyasında yaşıyor

Ahmed Cevad’ın mezarı yok ama ruhu tüm Türk dünyasında yaşıyor

Azerbaycan’ın bağımsızlık ve özgürlük şairi Ahmed Cevad’ın 133. doğum günü kutlanıyor. Azerbaycan Devlet Marşı’nın söz yazarı, aynı zamanda “Çırpınırdı Karadeniz” marşıyla Türk dünyasının gönlünde taht kuran Ahmed Cevad, sadece şiirleriyle değil, hayatıyla da bir direniş sembolü haline geldi.

MUHABİR: Burhan Tural

Torunu Cevad Ahundzade, büyük dedesi Ahmed Cevad’ın mirasını ve ailenin yaşadığı zorlukları anlattı. “Adını gurur ve onurla taşıdığım ulu dedem Ahmed Cevad, hem kalemi hem de silahı elinden bırakmamış bir mücadeleciydi. Birinci Dünya Savaşı’nda Balkan cephesinde Türk ordusunda savaşmıştı. Ardından kaleme aldığı marş, Türklerin özgürlük sembolüne dönüştü,” dedi.

Üç Kez Tutuklandı, Şiirleri Yüzünden Takip Edildi

Ahundzade, dedesinin “Koynunda yer vardı yıldıza, Aya” mısrası nedeniyle takibe alındığını, “Göygöl” şiiri başta olmak üzere birçok eseri nedeniyle tutuklandığını ifade etti. “Ahmed Cevad toplamda üç kez hapse atıldı. Şiirleri rejime tehdit olarak görülüyordu,” dedi.

Eşine Sürgün, Ailesine Baskı

Ahmed Cevad’ın eşi Şükriye Hanım’ın Kazakistan’ın Akmola vilayetindeki ünlü ALJIR kampında yıllarca sürgünde yaşadığını hatırlatan Ahundzade, babaannesinin dedesine olan sadakatini şu sözlerle dile getirdi: “‘Cevad neredeyse ben de oradayım’ demişti. Bu onun vefasının simgesiydi.”

Cevad Ahundzade, dedesi hakkında en çok bilgiye babaannesi sayesinde ulaştığını, ailesinin Sovyet döneminde baskı altında yaşadığını belirtti. “Sovyetler döneminde dedemin adını anmak bile tehlikeliydi. Ancak bağımsızlıktan sonra onun adını onurla duyduk,” dedi.

Resmi Ölüm Tarihi Tartışmalı

Ahmed Cevad’ın ölüm tarihiyle ilgili çelişkili bilgiler olduğunu belirten Ahundzade, “Vikipedi’de 13 Ekim 1937 gecesi kurşuna dizildiği yazıyor. Ancak 2010’da Azerbaycan Milli Meclisi tarafından yayımlanan bir dergide, arşiv belgelerine göre 11 Ekim’de işkenceler sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor,” dedi.

Şairin ölümünden sonra ailenin dağıldığını, büyük oğlunun tutuklandığını, diğer çocukların yatılı okullara verildiğini ifade eden Ahundzade, Şükriye Hanım’ın uzun süre Cevad’ın hayatta olduğuna inandığını, sürgün dönüşü ona mektuplar yazdığını söyledi.

“Mezarı Yok Ama Ruhu Yaşıyor”

Ahmed Cevad’ın mezarının yerinin bilinmediğini hatırlatan torunu, “Sovyet rejimi onun nereye gömüldüğünü gizledi. Ama biz diyoruz ki, onun mezarı tüm Türk dünyasındadır – Kuzey Kıbrıs’tan Çin Seddi’ne kadar,” diye konuştu.

Ankara’da 2022 yılında Ahmed Cevad’ın 130. yılı anısına bir anıt dikildiğini belirten Ahundzade, en büyük arzularının Cevad’ın naaşının bulunması ve Bakü şehir merkezine bir heykelinin dikilmesi olduğunu vurguladı. “Bu sadece bizim değil, tüm Ahmed Cevad sevenlerin ortak dileğidir,” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *