İlk buluşmada rahat olmak, çok fazlada mülakata hazırlanır gibi gitmemek gerekir. Ne sorulursa sorulsun enerji uyumu da esas alınır. Ortam tamamen hazır olduktan sonra eğer iki taraf hiç tanışmıyorsa selamlaşılır, isimler söylenir ve konuşmaya başlanır. Genellikle nereli olduğu, ne ile meşgul olduğu, neler yapmaktan hoşlandığı, görüşleri sırayla sorulabilir.
Birbirinizi Tanıma Soruları Nelerdir?
Birbirinizi tanıma soruları genellikle temel sorulardan oluşur. Çok özele inmeden daha genel soruları kapsar. Hem karşımızdaki kişi hakkında fikir sahibi oluruz hem de samimiyet dengemizi koruyarak çok fazla özel hayatın derinliklerine inmemiş oluruz. Genellikle ilk buluşmada belli başlıklara göre soruları kategorize etmek faydalı olur ve kafamızı toparlamamızı sağlar.
Şu sorulara başlangıçta yer verilebilir;
-Neler yapmaktan hoşlanırsın?
-Evde mi dışarıda mı vakit geçirmeyi seversin?
-Ailenle İlişkilerin nasıl?
-Boş zamanlarında neler yaparsın?
-Favori mekânın, filmin, kitabın, yemeğin hangisi?
-Kendini geliştirmeyi sever misin?
-Bilgisayar ya da teknoloji oyunları ile aran nasıl?
-Doğayı sever misin?
-Temizliğe önem verir misin?
-İnancınla ilgili düşüncelerin neler?
İlk Buluşmada İlk Ne Sorulur?
İlk buluşmada ilk ne sorulur diye düşünecek olursak bu konu kişisel farklılıklar barındırabilir. Ama bazı genel geçer başlıklar ve konular sormak çoğu zaman mümkündür. İlk buluşmada ilk ne sorulur sorusuna tekrar gelecek olursak bu soru kişisel bilgileri barındırabilir. Ne işle meşgul olduğu, nerede yaşadığı, nerede çalıştığı, kaç kardeş olduğu ve nereli olduğu gibi sorular ilk sorular arasında yer alabilir.
Ailesinin neler yaptığı, kendisinin ileriyle dönük hedefleri, hayat felsefesi diğer sorular arasında yer alır. Bunun ardından hobiler ve ilgi alanları, hayat görüşü ve değerler, gelecek planları ve hedefler sorulabilir. Bunların hepsi ilk buluşma için fazla gelecekse ve eğer ikinci buluşma düşünülüyorsa bazı sorular o zamanda sorulabilir. İkinci buluşmaya Hayat görüşü ve değerler ve onun ardından gelecek planları ve hedefler ile ilgili sorular eklenebilir.
Bunlar belli bir sıra ile olmak zorunda değildir ancak bu şekilde sorulması daha etik olur. Diğer türlü partnerimiz soruların bir anda alakasız biçimde sorulmasından rahatsızlık duyabilir.
Hobiler ve İlgi Alanları Üzerine Sorular Nelerdir?
Hobiler ve ilgi alanları üzerine sorular en ilgi çeken ve en keyifli sorular olabilir. Kişiler genellikle kendi hobilerinden bahsederse konuşma daha hızlı ilerler. Ben kitap okumayı severim. Enstrüman çalmayı severim. Sen sever misin? Ya da neler yapmayı seversin? gibi sorular sorularak konuşma şekillenebilir.
Hayat Görüşü ve Değerler
Hayat görüşü ve değerler çiftlerin uyumunda başta anlaşılmasa da ileride büyük önem arz eder. Düşüncede ya da görüşte farklılıklar bir arada konuşmayı zorlaştırabilir. Ne kadar saygı duyulsa da değerler insanları bir arada tutar. Farlılıklar ise bu beraberliğe çok fazla zıtlık getirebilir. Bu durum arkadaş ilişkilerinden daha farklıdır. Dini görüş, siyasi görüş, eğitim, yaşam tarzı, beslenme tarzı, inançlar bu kategori arasına girebilir. Tabi ki bu soruları direkt sormak çok sağlıklı olmaz. Bunun için önceden başka meseleler konuşulmalı ve sohbetin ortalarına doğru bu konulara yavaş yavaş yer verilmelidir.
Gelecek Planları ve Hedefler
Gelecek planları ve hedefler ilişkinin bireysellikten çıkıp bütünselliğe geçmesinde ve ben sözcüğünden biz sözcüğüne evrilmesinde önemli bir adım sayılır. Hem planlar iki kişi için düşünülür hem de birçok fikir ortak alınır. Bu yüzden konuşma esnasında konuşulan dil dikkatli seçilmelidir. Hedefler ciddiyet barındırmalı ve amaçsız, ütopik planlar yerine daha tutarlı fikirler sunmak faydalı olur.
Örnek verilecek olursa kariyer hedefimde şunlar var, şu şehirde yaşamayı isterim, daha hareketli bir hayat isterim gibi ciddi uyum gerektiren konulara mutlaka yer verilmelidir.
Nerede yaşanılacağı, ileride neler istenildiği, nasıl bir yaşam tarzı benimsendiği elbette ilişkiler için kritik sorulardır. Çiftler bu soruları da muhakkak konuşmalı ve görmezden gelmemelidir.