Türkgün Gündem Gözler Abdülhamid Han sondaj gemisinin bulunduğu bölgede! 29 Ekim'de müjde gelebilir

Gözler Abdülhamid Han sondaj gemisinin bulunduğu bölgede! 29 Ekim'de müjde gelebilir

Yeni keşifler için 9 Ağustos 2023'te yola çıkan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin sondaj çalışmaları yürüttüğü Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde bulunan Akseki-1 kuyusundan Cumhuriyet'in ilanının yüzüncü yılında müjde gelmesi bekleniyor.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Türkiye, enerji piyasasındaki gücünü artırmak ve enerji bağımsızlığı yolunda hızla ilerlemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu hedef doğrultusunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da denizlerdeki sondaj faaliyetlerini hızlandırdı. Yeni keşifler için 9 Ağustos 2023'te yola çıkan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde bulunan Akseki-1 kuyusunda sondaj çalışması yürütüyor. Türkiye'nin gururu Fatih Sondaj Gemisi ise Karadeniz'deki yeni lokasyonu Filyos-1 kuyusunda sondaja başladı.

HEDEFE 3 BİN METREDE ULAŞILMASI BEKLENİYOR

Abdülhamid Han'ın görev yaptığı saha, daha önceki yıllarda Türk sismik araştırma gemileri tarafından tarandı. 2019-2020 yıllarında Barbaros Hayreddin ve Oruç Reis gemileri bu sahada 2-3 boyutlu incelemeler yaptı. Bölgede çamur volkanlarına bağlı olarak hidrokarbon birikintisi olduğu görüldü ve hedefler belirlendi. Sahanın, Doğu Akdeniz'de en yüksek potansiyelin bulunduğu alan olduğu belirtiliyor. Hedefe 3 bin metrede ulaşılması bekleniyor. Bunun yanı sıra 29 Ekim'de, Cumhuriyet'in ilanının yüzüncü yılında Akseki-1 kuyusundan müjde gelmesi bekleniyor.

KARADENİZ'DE YENİ KEŞİFLERE

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi olan Fatih Sondaj Gemisi ise Karadeniz'de Filyos-1 kuyusunda sondaja başladı. İlk görevine 29 Mayıs 2020'de çıkan Fatih, aktif olarak farklı kuyularda çalışma yürüttü. 12 bin 200 metre derinlikte yani dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru'ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih, 229 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe ve 51 bin 283 groston ağırlığına sahip. Fatih'in iki kulesinin toplam bin 750 ton yük kaldırma kapasitesi bulunuyor.

ENERJİ DİPLOMASİSİNDE ELİMİZ GÜÇLENECEK

Hem Akdeniz hem de Karadeniz'den gelecek keşif haberleri Türkiye için önemli. Çünkü 'offshore' arama, keşif ve üretim için bir dünya markası haline gelmeyi hedefleyen Türkiye, enerji alanında derin denizlerde yeni bir alan açarak gerek enerji diplomasisinde gerek ekonomik faaliyetler bağlamında elini güçlendirecek.

Kaynak: Yeni Şafak

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Rize-Artvin Havalimanı'na ikinci "ILS" kurulumu tamamlandı

Rize-Artvin Havalimanı'na ikinci "ILS" kurulumu tamamlandı

Rize-Artvin Havalimanı'nda zorlu hava koşullarında uçaklara iniş kolaylığı sağlayacak ikinci Aletli İniş Sisteminin (ILS) kurulumu tamamlandı.

KAYNAK: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,, deniz dolgusu üzerine inşa edilen ve hizmete açıldığı 14 Mayıs 2022'den itibaren bölgeye önemli katkı sağlayan Rize-Artvin Havalimanı'nda teknik altyapının daha da güçlendirildiğini belirtti.

Rize-Artvin Havalimanı'nın bulut tavanının alçak, sis ve yoğun yağışın sık görüldüğü bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Uraloğlu, "Zorlu hava koşullarında uçaklara iniş kolaylığı sağlayacak olan ikinci Aletli İniş Sisteminin kurulumunu tamamladık. Uçuş kontrollerini 19 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdiğimiz sistem, tüm testleri başarıyla geçti. Haziran ayı içinde havacılık bilgi yayınına da (AIP) dahil etmemizin ardından aktif olarak kullanılacak." ifadelerini kullandı.


Sistemin özellikle görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağladığını vurgulayan Uraloğlu, ILS ile pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisinin verildiğini kaydetti.

Uraloğlu, CAT II aydınlatma sisteminin de kurulum ve testlerinin başarıyla tamamlandığının altını çizerek, "CAT II aydınlatma sistemi halihazırda faal durumda. Bu sistem, özellikle görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında iniş emniyetini artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rize-Artvin Havalimanı'nın Türkiye'nin deniz üzerine inşa edilen ikinci, dünyanın ise beşinci havalimanı olma özelliğini taşıdığını aktaran Uraloğlu, sahip olduğu altyapı, ulaşım kabiliyeti ve mimari kimliği ile bölge halkına, turizme ve ticarete uzun yıllar hizmet edecek önemli bir proje olduğunu belirtti.


Uraloğlu, 2024'te 1 milyon 97 bin 828 kişinin kullandığı Rize-Artvin Havalimanı'nın, açıldığı günden bugüne kadar yaklaşık 3 milyon yolcuya hizmet verildiğini belirtti.

Rize'nin Pazar ilçesinde 100 milyon ton deniz dolgusu üzerine inşa edilen havalimanının 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste ve 7 uçak kapasiteli aprona sahip olduğunu ifade eden Uraloğlu, havalimanının çay bardağı temalı Hava Trafik Kontrol Kulesi, terminal binasındaki Çay Müzesi ve Karadeniz mimarisiyle sadece bir ulaşım noktası değil, aynı zamanda bölgenin sembol yapılarından biri olduğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *