Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında alınan karar doğrultusunda hava yolu şirketleri uçuşlarını önümüzdeki günlerde başlatacak. Ancak X-Ray taramalarından tutun da sizi uğurlamak için gelen yakınınızla bile terminal kapısında vedalaşmanızı gerektiren yenilikler olacak. Köklü değişimler sadece bunlarla sınırlı kalmayıp, uçağa biniş anlarında yolcuların kabin ekibiyle olan teması azaltılacak, kısa uçuşlarda ikram kaldırılacak ve kabin bagajlarında ciddi bir kısıtlama getirilecek. Yeni dönemdeki uçuşlara ilişkin tüm detayları Uçak Mühendisi Muhammed Yılmaz, haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak’a değerlendirdi.
"UÇUŞLARDA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK"
Uçak Mühendisi Muhammed Yılmaz hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirterek "Havacılık endüstrisi, toplumsal olaylar ve büyük krizlerden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Bu tip olaylar, sektörde kurallar ve uygulamaların değişmesine hep öncülük ediyor. Bugün havalimanlarında uygulanan detaylı X-Ray taramaları ve yüksek güvenlik seviyesi, 11 Eylül saldırılarının ardından havacılıkta zorunlu hale getirilen standart uygulamalar arasına girmişti. Uçakta sıvı kısıtlaması ve bugün seyahatlerimiz için 'normal' olan pek çok uygulamanın tarihsel bir kökeni bulunuyor. Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının da havayolu seyahatlerindeki neredeyse tüm uygulamaları kökten değiştirmesi bekleniyor. Pandemi sonrasında uçuşlarımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Havalimanına adım attığımız andan itibaren bizi karşılayan yenilikler, varış noktasındaki havalimanından dışarı çıktığımız ana kadar devam edecek. Bu süreçte hayata geçirilen yeni uygulamaların bazıları, geçici süreyle hayatımıza girerken; bazı değişiklikler ise kalıcı olacak ve havacılığın yeni normalleri arasındaki yerini alacak." dedi.
"YAKININIZLA TERMİNALDE VEDALAŞMANIZ GEREKECEK"
Yılmaz "Pandemi sonrasındaki ilk uçuşunuz için havalimanına sizi uğurlamak için gelen yakınınızla terminal kapısında vedalaşmanız gerekecek. Bundan böyle havalimanı terminallerinde yalnızca yolcular ve çalışanları görebileceğiz. Terminale adımınızı attığınız an itibariyle maske takmanız zorunlu olacak. Hassasiyet düzeyi daha da artırılmış X-Ray cihazlarında güvenlik taramasından geçtikten sonra terminale giriş yapılabilecek. Buradaki amaç, güvenlik görevlileri ile yolcuların daha az temas etmesini sağlamaya çalışmak. Olağanüstü durumlar haricinde güvenlik personelinin yolcuyu elle arama uygulaması pandemi ile sona ermiş olacak. Güvenlik kuyruğunda sosyal mesafe uygulamasına dikkat edilecek. Valizinizi teslim edip, biniş kartınızı almak için kontuarlara yönelmenize mümkün olduğunca gerek kalmayacak. Görevliler ile yolcuların temasının engellenebilmesi için havalimanlarındaki pek çok uygulamanın otomatize edildiği bir süreç başlıyor. Kağıt biniş kartı uygulamasına son verilmesi ve yolcuların akıllı telefonları üzerinden biniş kartlarını okutacakları bir sürecin başlatılması düşünülürken; yolcular valizlerini otomatik bagaj teslim cihazlarında kendileri teslim edecek. Kontuar personeli ile işlem yapılması gereken durumlarda ise sosyal mesafenin korunması için yolcu ile personel arasında koruyucu bir şeffaf kalkan yerleştirilecek" ifadelerini kullandı.
"4 SAAT ÖNCESİNDEN HAVALİMANINDA OLMANIZ ÖNERİLİYOR"
Yılmaz "Havalimanlarındaki işlem sürelerinin uzayacak olması nedeniyle yolculuk için pandemi öncesine göre yolcuların havalimanlarına daha erken gelmesi beklenecek. Uzmanlar iç hat uçuşları için 2; dış hat uçuşları için 4 saat önceden havalimanında hazır bulunulmasını öneriyor. Havalimanlarına, yolcuların sürekli sosyal mesafeye dikkat etmeleri için uyarıcı işaret ve ikazların yer aldığı panolar yerleştirilecek ve belli periyotlarda anonslar ile bu durum hatırlatılacak. Sürekli kameralar ile izlenen terminallerde bu kuralı çiğneyen yolcular tespit edilerek görevliler tarafından bizzat uyarılacak. Terminalde uçağa ulaşana kadar birden fazla noktada termal kameralar aracılığıyla yolcuların ateş ölçümleri yapılıp, şüpheli yolculara uçağa binmeden önce müdahale edilecek. Bazı gelişmiş havalimanlarında hayata geçirilecek sterilizasyon tüneli uygulamalarıyla yolcunun bu tünelden geçerken kıyafetlerinin sterilize edilmesi planlanıyor. Uçak altına gönderdiğimiz valizler de yine benzer sterilizasyon tünellerinen geçirildikten sonra uçağa yüklenecek. Valizlere steril edildiğine dair etiketler takılacak" şeklinde konuştu.
PASAPORT KONTROLLERİ NASIL OLACAK?
Yılmaz, "Pasaport kontrolleri, boarding süreci ve daha pek çok uygulama biyometrik sistemler aracılığıyla çok daha teknolojik hale getirilecek. Yolcular bazı işlemlerini yüz tarama ve iris kontrolü yöntemleriyle gerçekleştirecek. Uçağın kapısına gelindiğinde uzun kuyrukların oluşması engellenecek. Kuyruktaki yolculara sosyal mesafe kuralları hatırlatılacak. Uçağa biniş (boarding) prosedürlerinde yolcuların birbiriyle temasını en aza indirecek yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Kabinin arka koltukta oturan yolculardan başlayarak öne doğru doldurulması üzerinde en çok uzlaşılan yöntemlerden biri." dedi.
"UÇUŞLARDA İKRAMLAR KALDIRILABİLİR"
Yılmaz "Uçağa biniş anlarında yolcuların kabin ekibiyle olan teması azaltılacak. Kabin ve kokpit ekibi uçuş boyunca maske ve eldiven takmak zorunda olacak. Uçak içindeki yolcu hareketliliği minimuma indirilecek. Uçakta tuvalet kullanımı gerekli durumlarda sınırlandırılabilecek. Her yolcudan sonra tuvalet sterilize edilecek. Uçakların genel temizliği ve sterilizasyon işlemleri de pandemi öncesi döneme göre daha sık aralıklarla ve daha derinlemesine yapılacak. Özellikle kısa uçuşlarda ikram kaldırılacak. Uzun uçuşlarda yapılan ikramlar daha basit ve hızlı tüketilir hale getirilecek. İkram edilen her şey ambalajlı ve kapalı kutularda sunulacak" ifadelerine yer verdi.
ÇOCUKLU YOLCULARIN BAGAJLARI NE OLACAK?
Yılmaz, kabin bagajlarında ciddi bir kısıtlama getirildiğini ifade ederek "Erkek yolcular için bilgisayar çantası ve evrak çantası; kadın yolcular için küçük kişisel el çantaları ve çocuklu yolcular için çocuğun temel ihtiyaçlarını barındıran küçük bir çanta haricinde uçağa kabin bagajı kabul edilmeyecek. Geri kalan her şey uçak altındaki bagaja gönderilecek" değerlendirmesinde bulundu.
YOLCU KOLTUKLARINDA MESAFE NASIL OLACAK?
Havacılık Uzmanı Muhammed Yılmaz orta koltukların boş bırakılacağını ve uçuş öncesi seyahat sigortası yaptırmanın da zorunlu hale geleceğini belirterek şunları söyledi:
Kabinin en arka 1-3 sırasındaki koltukların da şüpheli yolcular için karantina alanı olarak ayrılması gündemde. Uzun süredir konuşulan orta koltukların boş bırakılması uygulaması ise sosyal mesafe kuralına bir katkı sağlamayacağı ve maliyetleri artıracağı gerekçesiyle kabul görmüyor.
İniş yaptığınız havalimanlarında da yine pek çok uygulama teknolojik hale getirilmiş olacak. Termal kameralarla yolculara ateş ölçümü yapılacak. Bazı havalimanlarında yolculara hızlı tarama kitleri ile Covid-19 testi uygulanacak. Öte yandan yolculuklarda yanımızda taşımamız için aşı karnelerine benzer şekilde Covid-19 karnesi bulundurulmasının zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Gerekli durumlarda bu karnelerin kontrolü yapılacak ve indiğiniz havalimanında yolcuların gideceği ve kalacağı adresleri beyan etmesi istenecek. Herhangi bir olumsuz durumda yolcunun temas ettiği insanların hızlı bir şekilde karantinaya alınabilmesi sağlanacak. Ayrıca uçuş öncesi, seyahat sigortası yaptırmanın da zorunlu hale getirilmesi üzerinde çalışılıyor.
Havalimanına sizi karşılamaya gelen sevdikleriniz ile terminal binasının dışında buluşabileceksiniz.