22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Heyecanlandıran görüntü: İlk uçak gemimiz denizde

Heyecanlandıran görüntü: İlk uçak gemimiz denizde

Türkiye’nin ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu dün ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açıldı. Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nin kuru havuzundan çıkarılan gemi 1 yıl sürecek testlerin ardından envantere girecek. Donanma, TCG Anadolu ile dünyanın sayılı deniz kuvvetleri arasına girecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Heyecanlandıran görüntü: İlk uçak gemimiz denizde

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki en büyük deniz platformu olacak çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’nun deniz testleri dün başladı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilk milli uçak gemisi olan TCG Anadolu, inşasına devam edilen Tuzla’da Sedef Tersanesi’nin kuru havuzundan çıkarılarak denizle buluştu. Gemi, 4 Mayıs 2019’da suya indirilmişti. ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılan TCG Anadolu’nun deniz testleri yaklaşık bir yılda tamamlanacak ve gemi 2021’de envantere girerek göreve başlayacak.

Önemli bir güç çarpanı

Türk donanmasını ‘denizden güç aktarma kabiliyetine sahip dünyanın sayılı Deniz Kuvvetleri arasına yerleştirecek olan TCG Anadolu, 16 adet uçak ve asgari 32 helikopter taşıyabiliyor. Türkiye, TCG Anadolu’ya kavuştuğunda 1500 kişilik çıkarma gücüyle deniz aşırı görevlerde büyük bir kabiliyete erişecek. İlk etapta havuzlu çıkarma gemisi olarak tasarlanan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hedefimiz 2023’te uçak gemisi olmalı” direktifi üzerine 2016 yılındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla uçak gemisine dönüştürülen TCG Anadolu envantere girdiğinde TSK’nın uzak coğrafyalara yönelik harekât kabiliyeti katlanacak.

Suda seyyar hava üssü

TCG Anadolu ile birlikte Deniz Kuvvetleri, binlerce kilometre uzaktaki çeşitli noktalarda istediği ölçüde varlık gösterebilecek. Adeta seyyar bir hava üssü olan TCG Anadolu sayesinde hedef bölgedeki faaliyetler taarruz uçakları ve diğer hava vasıtalarıyla desteklenebilecek; hiçbir şart, kısıtlama veya koşula tâbî olmaksızın milli veya uluslararası harekâtlar dünyanın pek çok noktasına yönelik yürütülebilecek. Gemide komuta kontrol fonksiyonları en az karada konuşlu sistemler kadar etkinlikle yerine getirilebilecek. Gemi, modern keşif gözetleme sistemleri ve son teknoloji ürünü savunma sistemleriyle mücehhez olacak.

Sıra uçak tedarikinde

Türkiye’nin ilk milli uçak gemisi testler için denize açılırken şimdi sıra, geminin üzerine konuşlanacak uçakların seçimi ve tedarikine geldi. Türkiye, TCG Anadolu üzerine F-35B uçakları yerleştirmeyi planlıyordu. Rusya’dan S-400 alınması sonrası Amerika’nın uyguladığı yaptırımlarla birlikte farklı seçenekler de gündeme alındı. Halen kısa mesafe kalkış dikey iniş (STOVL) özelliğine sahip diğer uçaklar üzerinde çalışılıyor. F-35B’ye alternatif olarak ABD-İngiliz ortaklığı ürünü AV-8B Harrier, Rus Su-33 ve MİG-29K, Çinli J-15, Fransız Rafale-M, yine ABD-İngiliz yapımı T-45 Goshawk ile ABD’li F/A-18 Hornet ile Super Hornet gibi uçak modelleri bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çin'den gelenler karantina odalarına alındı! İşte kaldıkları o hastane

Çin'den gelenler karantina odalarına alındı! İşte kaldıkları o hastane