Türkgün Gündem İHA'lardan sonra savaş uçaklarında da üst lige çıkıyoruz: Türkiye'nin yeni F-16'ları HÜRJET'tir

İHA'lardan sonra savaş uçaklarında da üst lige çıkıyoruz: Türkiye'nin yeni F-16'ları HÜRJET'tir

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla üretilen HÜRJET eğitim uçağı için çalışmalar aralıksız sürerken teslimat tarihine de sayılı günler kaldı. Üretim aşaması için değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, HÜRJET'in yakın gelecekte Türkiye'nin yeni F-16'ları olacağı yorumunda bulundu.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak amacıyla 2017 yılında başlatılan proje kapsamında TUSAŞ tarafından milli imkanlarla üretilen HÜRJET jet eğitim uçağı; tek motorlu, tandem ve modern aviyonik kokpite sahip. Üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanan HÜRJET için seri üretim çalışmaları devam ediyor. Öte yandan HÜRJET'in ilk teslimatının 2026 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Üretilen ilk HÜRJET jet eğitim uçağı, ilk uçuşunu 25 Nisan 2023 yılında yaptı. HÜRJET, bugüne kadar 140'ın üzerinde test faaliyetini geride bıraktı. İlk prototipinde 45 bin feet irtifanın üzerine çıkan ve ses hızını aşan HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu. HÜRJET'in ikinci prototipi 26 dakika havada kalarak çeşitli manevra testlerini gerçekleştirdi. 200 knot süratte 10 bin feet irtifaya ilk uçuş başarıyla tamamlandı.

"TÜRKİYE'NİN YENİ F-16'SI HÜRJET'TİR"

Tüm bu başarılı süreç devam ederken uzmanlardan da HÜRJET için dikkat çeken değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Konu hakkında katıldığı televizyon programında değerlendirmelerde bulunan Savunma sanayi Güvenlik Analisti ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, Türkiye'nin yeni F-16'sı HÜRJET'tir. Haziran 2028'de, 12 adet hafif taarruz uçağı HÜRJET savaş uçağı yani bu. Anlaşmamız var, anlaşma yaptık, hafif taarruz uçağı olarak bunu üretip vereceğiz." ifadelerini kullandı.


HÜRJET'in son testlerinin de bittiğini belirten Güçlüer, "Seri üretime geçilecek. Biz 2028 yılında Haziran ayında, 20 adet KAAN uçağın hava kuvvetlerimize verdiğimizde 12 adet Türk F-16'sı HÜRJET'i, artı bir filoda yani 12 adet HÜRJET hafif taarruz uçağını da hava kuvvetlerine teslim etmiş olacağız." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Bilim Teknoloji Bilim insanları hem malzeme hem robot olan bir ürün geliştirdi: Metabot

Bilim insanları hem malzeme hem robot olan bir ürün geliştirdi: Metabot

Princeton Üniversitesi'ndeki mühendisler, motor ya da iç dişli sistemlerine sahip olmamasına rağmen genişleyebilen, şekil değiştirebilen, hareket edebilen ve elektromanyetik komutlara yanıt verebilen bir tür malzeme geliştirdi. Bu yeni yapıya “metabot” adı verildi.

Kaynak: ScitechDaily

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu yeni yapı origami sanatından ilham alınarak tasarlandı.

Araştırmayı yürüten Glaucio Paulino, “Bir malzeme ile robot arasında dönüşüm sağlanabiliyor ve bu dönüşüm harici bir manyetik alanla kontrol edilebiliyor” dedi.

Manyetik alanla çalışan modüler robot

Araştırma ekibi, basit plastikler ve özel tasarlanmış manyetik bileşiklerin karışımıyla metabot adını verdikleri yapıyı oluşturdu.

Dışarıdan uygulanan manyetik alanla yapının şekli değiştirilebiliyor, hareket ettirilebiliyor ve farklı yönlerde bükülmesi sağlanabiliyor.

Metabot, birbirinin ayna görüntüsü olan modüllerden oluşan modüler bir yapı. Bu simetrik tasarım, malzemenin bükülme, daralma ve dönme gibi karmaşık hareketleri gerçekleştirmesini mümkün kılıyor.

Tıptan anten teknolojisine birçok alanda kullanım potansiyeli

Araştırmacılar, gelecekte bu teknolojinin tıpta ilaç taşıyıcı mikro robotlar, cerrahi müdahalelerde yardımcı robotlar ya da enerji emilimi sağlayan yapılar gibi birçok alanda kullanılabileceğini belirtiyor.

Ayrıca, metabotun yüzey sıcaklığını değiştirerek ısı düzenlemesi yapabilmesi de gösterildi.

Origami’de “Kresling deseni” olarak bilinen bükülebilir silindirik yapılar kullanılarak geliştirilen metabot, uygulanan manyetik alana göre kendi içinde katlanarak veya açılarak hareket ediyor. Bu özellik, malzemenin fiziksel yapısını değiştirmeden robotik görevler üstlenmesini sağlıyor.

Fizik kurallarına meydan okuyan davranışlar

Metabotun dikkat çeken bir diğer özelliği de fizik kurallarına aykırı görünen davranışlar sergileyebilmesi.

Örneğin, normalde bir nesne saat yönünde ve ardından ters yönde döndürülürse başlangıç konumuna geri döner.

Ancak metabot belirli durumlarda bu döngüye uymayarak farklı sonuçlar ortaya koyuyor. Bu, mühendislik ve ekonomi gibi alanlarda görülen histerezis (gecikmeli tepki) fenomenini fiziksel olarak modelleme imkânı sunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *