20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem 73 yıllık rüya proje açılıyor

73 yıllık rüya proje açılıyor

10,6 Milyar m³ depolama hacmi ile Türkiye'nin 3. büyük depolama hacmine sahip barajı olan Ilısu Barajı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferans ile katılımıyla açılıyor. 73 yıllık bir rüya olan barajın açılışı televizyon ekranlarında canlı olarak yayınlanırken, vatandaşlar da hakkında bilgi sahibi olmak için araştırma yapmaya başladı. Peki, Ilısu Barajı nerede ve hangi nehirler üzerinde kuruldu? İşte, o barajın haritası…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
73 yıllık rüya proje açılıyor

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapımı gerçekleştirilen Ilısu Barajı’nın ilk olarak gündeme alınması 1950’li yıllara kadar dayanırken, ilk su tutulma işlemi 2019 yılında gerçekleştirilmiştir. Haberimizde, Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'ne dair merak edilenleri, yerini ve haritasını okurlarımız için bir araya getirdik. İşte, tarihi projenin tüm detayları…

ILISU BARAJI NEREDE HANGİ NEHİRLER ÜZERİNDE KURULDU?

Mardin ve Şırnak İl sınırları arasında Dargeçit ilçesinin 15 km. doğusunda bulunan Ilısu Barahı Dicle Nehri üzerinde kuruldu.

Ilısu Barajı, Atatürk ve Keban barajlarından sonra 10,6 Milyar m³ depolama hacmi ile Türkiye'nin 3. büyük depolama hacmine sahip barajı olacak.

Ilısu Barajı ve HES, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1 820 metre kret uzunluğuna sahiptir.

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli tesislerinden biri olan Ilısu Barajı ve HES’in planlama çalışmaları 1950’li yıllara kadar uzanmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu 1954 yılından bu yana Dicle Nehri sularından yararlanmak adına çalışmalar yapılmış, “Ilısu Barajı” ismi ilk olarak 1980 yılında gündeme gelmiştir. Ilısu Barajı ve HES Projesi Kesin Proje Raporu Temmuz 1982 yılında hazırlanmıştır. Ülkemizin 70 yıllık hayali olan Ilısu Barajı’nın temeli 2008 yılında atılmış ve inşaat çalışmaları başlamıştır.

Ilısu Barajı, 2018 yılında su tutma aşamasına getirilmiş, ancak baraj göl sahasında kalan tarihi ve kültürel varlıkların korunup kurtarılmasına yönelik çalışmalar devam ettiğinden su tutulmamış, bu işlem 19.07.2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

ILISU BARAJI HARİTASI

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhur İttifakı olarak dimdik ilerleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhur İttifakı olarak dimdik ilerleyeceğiz