Türkgün Gündem İstanbul Valiliği'nden belediyelere kritik uyarı: Sahipsiz hayvanlar için son tarih 17 Mart!

İstanbul Valiliği'nden belediyelere kritik uyarı: Sahipsiz hayvanlar için son tarih 17 Mart!

İstanbul Valiliği, belediyelerin sahipsiz hayvanlar için kullanılmak üzere tahsis edilmesini istedikleri alanların işlemlerini, 17 Mart'a kadar tamamlamasını istedi.

MUHABİR: Eylül Şahin

Valilik tarafından İBB, 39 ilçe belediyesi ve bazı kurumlara gönderilen yazıda; insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla hayvanların rahat yaşam ortamı, uygun muamele edilmesini sağlayarak acı, ızdırap ve eziyet çekmemeleri için en iyi şekilde korunmalarını sağlamak amacıyla 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin geçen yıl resmi Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtildi.

Değişiklikte 5199 sayılı kanuna eklenen hükümler kapsamında alınması gerekli önlemler, yapılması uygun görülen düzenlemeler ve uygulanması gereken cezai müeyyideler dikkate alınarak bütün tedbirlerin eksiksiz uygulanması ile gerekli iş ve işlemlerin aksatılmadan yerine getirilmesi gerektiğinin daha önceden bildirildiği, yazıda hatırlatıldı.

Yazıda, Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği kapsamında, sahipsiz hayvanlara yönelik rehabilitasyon işlemleri yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları arasında olduğu ifade edildi.

Yönetmeliğin "Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları" başlığı altında 7. maddesinde ayrıntılı olarak düzenlendiğini belirtilen yazıda, "Bahse konu Yönetmeliğin dördüncü bölümünde, 'Sahipsiz veya Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması ve Bakılması ile Hayvan Bakımevlerinin Çalışma Usul ve Esasları' belirlenmiştir." ifadesi kullanıldı.

Beş maddelik taleplerin oluştuğu yazıda, yönetmelik kapsamında sahipsiz hayvanlar; özellikle sokak köpekleri kaynaklı oluşabilecek zararlar göz önünde bulundurularak insan, hayvan ve çevre sağlığı için oluşabilecek olumsuz etkileri gidermeye yönelik tedbirlerin yerel yönetimler tarafından ivedilikle alınması istendi.

Belediyelerin yönetmelik hükümleri çerçevesinde kullanılmak üzere tahsis edilmesini istedikleri alanlarla ilgili işlemlerin, ilgili kurumlar tarafından en geç 17 Mart 2025 Pazartesi gününe kadar tamamlanması talep edildi.

Tedbir alınmaması durumunda belediyelere sorumlulukları hatırlatıldı

Yönetmelikte belirtilen önlemlerin hızlıca yerine getirilmesi amacıyla üniversitelerin ve özel veteriner kliniklerinin hizmet alım yöntemiyle sürece dahil edilmesi gerektiği belirtilen yazıda, sahipsiz hayvanların saldırısında zarar gören kişi ve yakınlarına karşı, gerekli tedbirleri almayan, hizmet kusuru olduğu tespit edilen kurumların sıralı sorumlu tüm amirlerinin maddi, manevi ve cezai sorumluluklarının bulunduğu aktarıldı.

Kamu kurumlarının koordinasyonunda gerekli çalışmaların yapılarak konunun sıralı sorumlu amirlerce titizlikle takip edilmesinin istendiği yazıda, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi gerektiği belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyona yaklaştı

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyona yaklaştı

Türkiye’de Nisan 2025’te trafiğe 192 bin 983 yeni araç kaydedildi. Aynı dönemde 3 bin 978 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı net 188 bin 5 artış göstererek toplamda 31 milyon 976 bin 478’e ulaştı.

MUHABİR: Eylül Şahin

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, nisan ayında trafiğe çıkan taşıtların yüzde 43,5’i motosiklet, yüzde 41,9’u ise otomobil oldu. Diğer taşıt türlerinde kamyonetler yüzde 9, traktörler yüzde 2,7, kamyonlar yüzde 1,7, minibüsler yüzde 0,8, otobüsler yüzde 0,3 ve özel amaçlı araçlar yüzde 0,1 oranında pay aldı.

Aylık Bazda Düşüş Dikkat Çekti

Nisan ayı, bazı taşıt türlerinde kayıt sayılarında düşüşe sahne oldu. Bir önceki aya kıyasla motosiklet kayıtlarında yüzde 18 artış ve traktörlerde yüzde 6,7 artış görülürken; otomobil kayıtları yüzde 15,3, otobüsler yüzde 23,7, kamyonlar yüzde 9,7 ve kamyonetler yüzde 8,7 oranında azaldı.

Yıllık Kıyaslama: Otomobil ve Kamyonette Artış

Geçen yılın aynı ayına göre kıyaslandığında ise otomobil kayıtları yüzde 24,2, kamyonet yüzde 24,5 ve minibüs yüzde 59,2 artış gösterdi. Öte yandan motosiklet kayıtlarında yüzde 21,8, traktörde ise yüzde 17,6 düşüş yaşandı.

Trafikte En Çok Otomobil Var

Nisan sonunda Türkiye yollarında bulunan 32 milyona yakın aracın yüzde 51,8’ini otomobiller oluşturdu. Motosikletler yüzde 20,3, kamyonetler yüzde 14,9, traktörler yüzde 7,1 ve kamyonlar yüzde 3,2’lik pay aldı. Minibüs, otobüs ve özel amaçlı taşıtlar ise toplamda yüzde 2,7’lik küçük bir kesimi temsil etti.

Devir İşlemlerinde Otomobil İlk Sırada

Aynı ay içinde el değiştiren taşıtların büyük kısmı otomobil oldu. Devri yapılan taşıtların yüzde 67,3’ü otomobil, yüzde 15’i kamyonet, yüzde 10,5’i motosiklet ve yüzde 3’ü traktörlerden oluştu.

En Çok Tercih Edilen Otomobil Markaları

Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerde Renault yüzde 10,3 ile en çok tercih edilen marka olurken, onu sırasıyla Fiat (%8,1), Toyota (%7,7), Volkswagen (%7,2) ve Peugeot (%6,8) izledi. Listeyi Hyundai, BYD, Opel, Skoda, BMW ve diğer markalar takip etti.

Bu veriler, özellikle motosikletlerin artan popülerliğini ve otomobil piyasasında markalar arası rekabetin sürdüğünü gösteriyor. Aynı zamanda ikinci el piyasasında da hareketliliğin devam ettiği dikkat çekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *