18 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem İstanbul'da 'deprem erken uyarı' sistemi çalışıyor mu? Kandilli'den açıklama

İstanbul'da 'deprem erken uyarı' sistemi çalışıyor mu? Kandilli'den açıklama

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "İstasyonlardan bazılarının teknik veya farklı sebeplerle hizmet veremiyor olması, sistemin çalışmıyor olması anlamına gelmemektedir." denildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İstanbul'da 'deprem erken uyarı' sistemi çalışıyor mu? Kandilli'den açıklama

Kandilli Rasathanesi, 1999 depreminden sonra deprem için Marmara Denizi'ne özel cihazlar yerleştirerek erken uyarı sistemi kurdu. Ancak trolle avlanan balıkçılar 2019'da deniz tabanındaki fiber optik kabloları kopardı. Aradan geçen 3,5 yıla rağmen sistemin onarılamadığı öne sürüldü.

Erken uyarı sistemi, deprem anında 5-6 saniye içinde sinyal gönderecek, elektrik ve doğalgazı kesecek ve yangınların önüne geçilecekti. İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul'un erken uyarı sisteminin çalışmadığını iddia etmişti.

"SİSTEM SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAKTADIR"

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden bu açıklamaya cevap verildi.

"Sistem sağlıklı bir şekilde çalışmaktadır" denilen yazılı açıklamada, "Ülkemizde hali hazırda 'halka yönelik' bir erken uyarı sistemi bulunmamaktadır. Kamuoyunda dolaşan 'Deprem erken uyarı' sistemi, düşünülenin aksine depremi önceden bildiren bir sistem değildir. Deprem erken uyarı sinyali bir radyo istasyonu gibi yayın yapan bir sistem değildir. Böyle bir erken uyarı sinyali de maalesef yoktur. Enstitümüzdeki mevcut erken uyarı sistemi, meydana gelen bir deprem sonrasında ikincil afetlerin (doğal gaz kaynaklı patlamaların önlenmesi, elektrik üretim tesislerinin devre dışı bırakılması, ulaşım sistemlerinin güvenli bir şekilde durdurulması vb.) önlenmesine yönelik hizmet vermektedir." denildi. 

Açıklama "Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, deprem erken uyarı sinyaline ihtiyaç duyan tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliğine hazırdır. Konunun önemine karşın, bugüne kadar çok az sayıda kurum veya kuruluştan erken uyarı sinyali talebi gelmiştir" bilgilerine yer verildi.

"YEDEKLİLİK PRENSİBİ UYGULANMAKTADIR"

Açıklama şöyle devam etti: 

"Ülkemizde enstitümüz tarafından çalıştırılan İstanbul Deprem Erken Uyarı Sistemi, 2001 yılında, Kuzey Anadolu Fay Zonu yakınlarında, kıyı şeridi boyunca ve Prens adaları olmak üzere 10 farklı konuma yerleştirilen 'kuvvetli yer hareketi' istasyonlarıyla kurulmuştur. Bu 10 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu yanında, 5 adet deniz dibi sismograf sistemi kurulmuş; ayrıca, Marmara Denizi çevresinde günümüzde deprem erken uyarı amacıyla kullanılabilen çok sayıda kuvvetli ve zayıf yer hareketi istasyonu kurulmuştur. Böylece, Marmara bölgesinde erken uyarı amacıyla kullanılabilecek kuvvetli ve zayıf yer hareketi istasyon sayısı 100'e ulaşmıştır.  Bu kapsamda, deprem erken uyarı sistemindeki istasyonlar gerçek zamanlı olarak sürekli izlenmektedir. Aynı zamanda, deprem erken uyarı sistemindeki veri akışı sürekli denetlenmekte ve gerekli durumlarda anında teknik müdahaleler yapılmaktadır. Veri akışının sürekliliğini sağlamak için yedeklilik prensibi uygulanmaktadır. İstasyonlardan bazılarının teknik veya farklı sebeplerle hizmet veremiyor olması, sistemin çalışmıyor olması anlamına gelmemektedir. Mevcut sistemin işleyişinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır"

Kaynak: DHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fransa'da grevler nedeniyle akaryakıt istasyonların yüzde 13'ü hizmet veremiyor

Fransa'da grevler nedeniyle akaryakıt istasyonların yüzde 13'ü hizmet veremiyor