22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem İşte Türkiye'de aşılamalarının başlayacağı tarih

İşte Türkiye'de aşılamalarının başlayacağı tarih

Türkiye'de koronavirüse karşı ilk aşılama 11 Ocak tarihinde sağlık çalışanları ve öncelikli gruplar ile başlayacak.      

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İşte Türkiye'de aşılamalarının başlayacağı tarih

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Çin'den sipariş edilen koronavirüs aşılarının hafta başında Türkiye'de olacağını açıklamasının ardından gözler aşılama sürecine çevrildi. Aşılar Türkiye'ye geldikten sonra Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün soğuk hava depolarında muhafaza edilecek, sonrasında ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarları tarafından iki hafta boyunca incelenecek, güvenilirlik testlerinden geçirilecek. Güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması halinde ise Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu Aşı Takip Sistemi'yle birlikte Türkiye'deki il ve ilçe sağlık müdürlükleri, kamu, özel ve vakıf üniversiteleri, halk sağlığı laboratuvarları, aile ve göçmen sağlığı merkezlerine sevkiyatı yapılacak.

Aşılar, sevkiyatı yapılan merkezlerde 2-8 derece arasındaki buzdolaplarında saklanacak. Türkiye'nin dört bir yanında aşılama kapsamında başta sağlık çalışanları olmak üzere öncelikli grupların aşılanmasına 11-18 Ocak tarihleri arasında başlanacak.

Sabah'a konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Dal: "Çin Coronavac aşısının güvenilirlik testleri daha önce Çin'de gerçekleşti ve aşının koruyuculuğunun da yüksek olduğu gözlemlendi. İnsanlarda ciddi bir yan etkiye de rastlanmadı. Olumlu veriler geldikten sonra acil kullanım izni verildi. Bu izni almanın kolay olmadığını da hatırlatmak gerekiyor. Bütün güvenilirlik testlerin geçmiş olması gerekiyor. Ben de aşının Faz-3 çalışmasına katıldım ve herhangi bir yan etkisini görmedim. Şimdi ülkemizde de güvenilirlik testinden geçtikten sonra aşılama başlayacak. Açıklanan verilere göre, aşı güvenli ve güvenilir bir şekilde kullanabiliriz. Coronavac aşısının saklama koşulları diğer aşılara kıyasla daha kolay. Aşılama için de yeterli derecede sağlık çalışanımız mevcut. Aşı olsak bile maskelerimizi çıkarmamamız gerekiyor. Muhtemelen her 6 ayda bir koruyuculuğun devam etmesi için yeniden aşılanma olacak. Umut ediyoruz ki 2021 yılında Kovid-19'un artık gündemimizdeki yeri azalacak."

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: "Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük. Aşı olmamak güvenli değil. Ben aşıların güvenli olduğuna inanıyorum. Aşıyla ilgili riskler çok düşük olduğu için göze alınabilecek risklerdir ama şu anda hastalığa yakalanma ve ölme riski çok daha büyük. Aşıların uygulanmaya başlanmasının ardından insanlar rahat edecek. Bizim satın alacağımız aşı için konuşuyorum, bunlar bizi rahatlatacaktır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Hafter, 2. SİHA filmini görmek istiyor'

'Hafter, 2. SİHA filmini görmek istiyor'