20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem İşte Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kozu

İşte Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kozu

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusunda hukuk nezdinde elinin güçlü olduğunu vurgulayarak, savaş ve çatışma söylemleri üzerine Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni hatırlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İşte Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kozu

BAU Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı ve Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin sürekli barıştan diplomasiden söz ettiğini belirten Yaycı, Yunan tarafının 'Savaş' söylemlerine ilişkin de bir hatırlatmada bulundu.

"Yunanistan'ın ikinci büyük gelir kaynağı deniz taşımacılığıdır"
Yunanistan tarafından yapılan kışkırtıcı konuşmaların Yunanistan'a büyük ekonomik zararı olduğunu belirten Yaycı, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni hatırlattı. Türkiye'nin kendini yakın savaş tehdidi altında hissedebileceğini ifade eden Yaycı, "Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 2’nci ve 6’ncı maddesi var. Bu maddelere göre, ticaret gemileri, gündüz geçiş yapmak durumundalar. Kılavuzluk, zorunlu kılınabilir. Geçişi Türkiye’nin göstereceği geçiş rotalarından yapmak durumunda kalırlar. Yunanistan’ın turizmden sonra ikinci büyük gelir kaynağı deniz taşımacılığıdır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) birinci gelir kaynağı deniz taşımacılığı. Türk boğazlarından senede 45-50 gemi geçiyor bunların büyük çoğunluğu Yunan ile Rum bandrollü gemiler. Türkiye geçişleri yavaşlatabilir, bekletebilir. Kılavuz aldırmayı söyler, rotaları belirler” dedi.

Boğazlar kapatılabilir
Yaycı, Türkiye'nin uluslararası hukuka göre elinin güçlü olduğunu belirterek, Türkiye'nin kendini savaş tehdidi altında hissetmesi durumunda Boğazlardan geçecek gemileri bekletebileceğini geciktirebileceğini söyledi. Her beklemenin ciddi ekonomik külfet olduğunun altını çizen Yaycı, "Avrupa Birliği 24-25 Eylül’deki toplantıdan sonra ekonomik yaptırım uygulamaya kalkarsa Türkiye’de bunları masaya koymalıdır" dedi. Yaycı ayrıca, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin savaş gemileri için 20-21'inci maddelerini devreye sokabileceğini ve Türkiye'nin savaşa yakın hissettiği tarafların gemilerine Boğazları kapatabileceğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çin'den ABD'ye yaptırım

Çin'den ABD'ye yaptırım