18 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem İstişareyi istişare edecekler

İstişareyi istişare edecekler

6+1’li masanın 9 saat süren 10. toplantısının ardından yine ‘dostlar alışverişte görsün’ açıklaması yapıldı. Ortak adayın kim olacağının istişare edilmesi için istişarelerin başlatması kararı alındı. Yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı adayı için, genel başkanlar arasında istişareler başlatılmasına karar verdik” ifadelerine yer verildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İstişareyi istişare edecekler

KADİR YIILDIZ / TÜRKGÜN

6+1’li masanın Gelecek Partisinin ev sahipliğinde yaptığı 10. toplantının 9 saat sürmesi adayın isminin belirlendiği yönünde beklentiye neden oldu. Ancak toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, adayın isminin belirlenmesi için istişarelere başlama kararının alındığının belirtilmesi seçmende yine hayal kırıklığına neden oldu. Yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı adayı için, genel başkanlar arasında istişareler başlatılmasına karar verdik” ifadelerine yer verildi.

Aday yok, istişare var

10. toplantı sonrası 6+1’li masa tarafından yapılan açıklamada, “Ortak bir komisyon tarafından genel başkanların kararlarına baz teşkil etmek üzere TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai kararı vermek üzere genel başkanlara sunulmasına, Genel Başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına, karar verdik” denildi. Adaylık konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamamış olması, yuvarlak masanın koalisyon dönemlerini andıran nostaljik bir görüntünün ortaya çıkmasına neden oldu.

Yol haritası 30 Ocak’ta

 6+1’li masanın ilerleyen süreçlerde hangi adımları atacağına yönelik karar aldıklarını ve bunun da 30 Ocak’ta açıklanacağını ilan ettiler. Yapılan açıklamada, “Bundan sonraki adımlarımızı ve çalışma takvimimizi oluşturduk. Bugün tamamlama aşamasına getirdiğimiz Geçiş Süreci Yol Haritasını ve Ortak Politikalar Metnini 30 Ocak’ta yapacağımız ortak bir tanıtım toplantısı ile kamuoyunun bilgilerine sunacağız. Bu iki metin ile birlikte partilerimizin siyasi iş birliği mimarisi önemli ölçüde tamamlanmış olacaktır” ifadeleri kullanıldı. 2 yıldır komisyon toplantısı yapan masa bileşenleri henüz ete kemiğe bürünen bir yol haritası belirleyemedi.

6 Nisan’dan sonra kapalıyız

TBMM’nin onayı ile değiştirilen ve 6 Nisan’dan sonra yürürlüğe girecek olan yeni seçim kanununa karşı çıkan 6+1’li masa 6 Nisan’dan sonra yapılacak olan seçimlere de karşı olduklarını deklare ettiler. İttifak dışı partilerin artık oylardan faydalanmasının önüne geçen ve seçim barajı yüzde 7’ye indiren yeni kanunu kabul etmediklerini belirttiler. Yapılan açıklamada, “Son günlerde gündeme gelen erken seçim tartışmaları bağlamında ortak tutumumuz açıktır: Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek-yani 6 Nisan’dan önce yapılacak-bir erken seçime ise destek vermeye hazırız” ifadelerine yer verildi.

KOLTUKLAR PAYLAŞILDI

Bir TV kanalında açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İktidara gelmeleri hâlinde her partinin eşit imza yetkisine sahip olacağını, sadece bir parti liderinin eşitler arasında öne çıkacağını, diğerlerinin ise ona yardımcılık ederek yol haritası çizeceğini belirtti. Davutoğlu, “Alınacak roller tek tek spesifik roller değil ama ortak süreç ve imza yetkisi ile cumhurbaşkanı ve yardımcılarının ağırlıklı olacağı bir yapı olacak. Bir kişi öne çıkacak. Gideceğiz diyeceğiz ki biz sizi düşünüyoruz ama oyun kuralları bunlar, bu oyun kurallarına göre ülkeyi yönetebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Ahmet Davutoğlu’nun yetkilerin dağıtıldığını söylediği açıklamalarına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dan tepki geldi. Hamza Dağ, “Bu ‘sivil darbe hazırlığının’ itirafıdır” dedi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Dağ, “Belli ki 6’lı masanın genel başkanları demokrasiden muaf bir oligarşik yapı hayal ediyor. Yüzde 50+1 ile seçilmiş Cumhurbaşkanımızın meşruiyetini sorgulayanlar, Türkiye’yi yüzde 0,1’in iki dudağı arasına mahkûm etmek istiyor. Bu açıklama aynı zamanda anayasanın ihlal edileceğinin ve bir ‘Sivil darbe hazırlığının’ itirafıdır. Milletin seçmediği kişilerin, seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nı etkisiz kılması bir darbedir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Aydın'da peş peşe korkutan depremler!

Aydın'da peş peşe korkutan depremler!