İtfaiye teşkilatı 307. yaşını bir hafta süren etkinliklerde kutluyor. İtfaiyecilik Haftası'nda hem vatandaşlar bilgilendiriliyor, hem de çeşitli faaliyetler düzenleniyor. Peki, İtfaiyecilik Haftası nedir, İtfaiyecilik Haftası ne zaman kutlanıyor? İşte merak edilen ayrıntılar.
İTFAİYECİLİK HAFTASI NE ZAMAN KUTLANIYOR?
Türkiye’de her yıl 25 Eylül ila 1 Ekim tarihleri arasındaki haftanın İtfaiyecilik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta boyunca yayın organları ve sosyal medya ile halka özellikle yangının zararları hakkında bilgi veriliyor. Öğrencilerin çıkması muhtemel bir yangında yapmaları gereken şeyler anlatılır. Bunun yanı sıra, yangından korunma yolları ve yangına karşı alınması gereken önlemler hakkında da bilgi verilir.
İTFAİYE TEŞKİLATININ TARİHİ
Ülkemizde itfaiye teşkilatının geçmişi asırlara dayanmaktadır. 25 Ekim 1714 tarihinde Türkiye’de ilk kez yangın söndürme örgütü kurulmuştur. Bu örgütün ilk adının Dergah-ı Ali Tulumbacı Ocağı olduğunu söyleyebiliriz. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle beraber yangın söndürme işine profesyonel bir yaklaşım getirilmiştir. 25 Eylül 1923 tarihinde yangın söndürme görevinin belediye hizmeti olarak görülmesine karar verilmiştir. Türkiye; çok eski yıllardan bu yana büyük yangınlar ile karşı karşıya kalmıştır. Bu yüzden, ülkemizde İtfaiyecilik Haftası’na gereken önem verilir. İtfaiyecilik Haftası boyunca yangının zararları anlatılır. Bunun yanı sıra, herhangi bir yangın durumunda halkın ne yapması gerektiğine dair bilgi verilir.
İtfaiyecilik Haftası; halkın olası yangınlar ve korunma yolları hakkında farkındalık kazanması noktasında bir hayli önemlidir. Bunun yanı sıra, itfaiyecilikte teknolojinin getirmiş olduğu yeniliklerden de yararlanılır. Geçmiş yıllara bakıldığında kentin yüksek bir binasının tepesine çıkılarak yangın gözlendiğini söyleyebiliriz. Ayrıca, yangın gözlemek adına özel olarak oluşturulmuş kulelerin de aynı amaç doğrultusunda kullanıldığından bahsetmek gerekir.