16 Ekim 2024
weather
20°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem KADES: Her kadının telefonunda olması gereken "umut ışığı"

KADES: Her kadının telefonunda olması gereken "umut ışığı"

Son zamanlarda kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarı haberlerinin artmasıyla KADES uygulaması araştırılmaya başlandı. Peki KADES'in kadınlarıma koruma konusunda önemi nedir? Nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde....

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KADES: Her kadının telefonunda olması gereken "umut ışığı"
KAYNAK: Haber Merkezi

Son dönemlerde artan kadın cinayetleri, istismarları ve tacizleri, toplumsal bir kriz halini almış durumda. Her gün yeni bir mağdurun haberi, toplumun her kesiminde derin bir üzüntü ve öfke yaratıyor. Bu durum, kadınların güvenliğini sağlamak ve onlara acil durumlarda destek olmak için çeşitli önlemleri gündeme getiriyor. Bu bağlamda, Kadın Acil Destek Sistemi (KADES), kadınların yaşadığı tehditlere karşı bir umut ışığı olarak öne çıkıyor.

Bu karamsar tabloya karşı, İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen Kadın Acil Destek Sistemi (KADES) adeta bir umut ışığı olarak doğdu. KADES, kadınların acil durumlarda hızlı bir şekilde yardım alabilmelerini sağlayan bir mobil uygulama. Bir butona tıklayarak en yakın güvenlik güçlerine ulaşmak, kadınların kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı oluyor.

Anlık Yardım İmkanı

KADES, kullanıcılarına sadece acil yardım çağrısı yapmakla kalmıyor; aynı zamanda konum bilgilerini de paylaşarak en kısa sürede yardım gelmesini sağlıyor. Bu özellik, birçok kadının karşılaştığı tehlikeli durumlarda hayati bir fark yaratabiliyor. Uygulama, hem bireysel güvenliği artırırken hem de toplumsal dayanışma duygusunu pekiştiriyor.

Kadın cinayetleri ve şiddetle mücadele, sadece bir uygulama ile mümkün değil; toplumsal bir değişim ve farkındalık ile sağlanabilir. KADES, kadınların acil durumlarda bir umut kapısı açarken, bu sistemin etkili olabilmesi için toplumsal bilinçlenme ve dayanışma şart. Her kadının güvenli bir yaşam hakkına sahip olduğu bir geleceği inşa etmek, hepimizin sorumluluğudur. Bu yolda atılan her adım, kadınların yaşamlarını daha güvenli hale getirmek için önemli bir mücadeledir.

KADES NE İŞE YARAR? İŞTE YANITI...

Şiddete karşı KADES indir! EGM'nin kadınları korumak için yaptığı akıllı telefon uygulaması. Şiddet, cinsel saldırı, taciz ve takip durumlarında hızlı çağrı yapılabilir. Uygulamaya T.C. kimlik no ile girilir, EGM'nin gönderdiği aktivasyon kodu ile aktif edilir. Cihazın konum bilgisini açarak tek tuşla 155 Polis İmdat'a ulaşılabilir. İhbar alındıktan sonra olaya müdahale süresi ortalama 5 dakika. Ücretsiz indirilebilir.

ŞİDDETE KARŞI KADES İNDİR!

KADES uygulaması, IOS ve Android marketlerden akıllı telefonlara indirilebiliyor.

KADES uygulaması ile herhangi bir tehlike anında kadınlar, uygulamayı açtıklarında karşılarına çıkan pembe renkli butona basarak yardım çağrısında bulunabiliyor.

Konuma erişen KADES, güncel konumunuzu 112 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi'ne iletiliyor.

Konum bilgisinden sonra en yakın polis ekipleri olaya müdahale etmek için harekete geçiyor.

KADES nedir, nasıl indirilir? KADES nasıl kullanılır?

Kadın Destek Uygulaması (KADES), kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarın giderek artmasıyla gündeme geldi. Resmi bir uygulama olan KADES, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından hazırlanmıştır. KADES, acil durumlarda kullanılabilecek acil müdahale uygulamasıdır.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçebilmek için geliştirilen KADES ile erkek şiddetine maruz bırakılan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden işlem yapabiliyor. Kadınlar, Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyor.

KADES NASIL ÇALIŞIYOR? KADES NASIL KULLANILIYOR?

KADES, Google Play Store ve Apple Store’dan indirilebiliyor. KADES, T.C. Kimlik numarasının girilmesinin ardından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirilebiliyor. Uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşıyor. Sonra ise yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk ediliyor ve olaya müdahalesi sağlanıyor.

Peki KADES’te acil durumda nasıl bildirim gönderiliyor? Uygulamayı açtıktan sonra, herhangi bir acil durumda ekranda bulunan büyük kırmızı butona basarak yardım talebi oluşturulabiliyor. Butona basıldığında, “Yardım isteğiniz Emniyet Birimine iletilecektir devam etmek istediğinize emin misiniz?” şeklinde uyarı geliyor. ‘Evet’ isimli butonu işaretlenmesinin durumunda, uygulama kullanıcıdan GPS konum bilgilerini alır ve en yakın polis ekiplerine bildirim gönderiliyor.


KADES NASIL İNDİRİLİR?

Kadın ve çocukların fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete karşı korunmasını amaçlayan KADES uygulaması, IOS ve Android marketlerden akıllı telefonlara indirilebiliyor.

Uygulamayı indirdikten sonra T.C. Kimlik Numaranızı girerek ve EGM'den telefonunuza gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebilirsiniz. Uygulama aktif olduktan sonra, tek bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısı gönderebilirsiniz.

Ad-soyad, doğum yılı, telefon ve TC kimlik numarası bilgileri girildikten sonra telefon numarasına gönderilen doğrulama kodunun onaylanması ile giriş yapılabilen KADES kullanılırken, konum bilgisinin açık olması gerekiyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP'li Durmaz: MHP olarak, “önce ülkem ve milletim” anlayışıyla yürümeye devam edeceğiz

MHP'li Durmaz: MHP olarak, “önce ülkem ve milletim” anlayışıyla yürümeye devam edeceğiz