22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Kastamonu Belediyesi'nden 'İstiklal Yolunda Türk Kadını' Paneli

Kastamonu Belediyesi'nden 'İstiklal Yolunda Türk Kadını' Paneli

Kastamonu'da gerçekleşen 10 Aralık 1919 İlk Türk Kadın Miting'inin 100. Yıl Dönümü sebebiyle Kastamonu Belediyesi ve Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun öncülüğünde düzenlenen etkinlikler kapsamında Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde '100. Yılında Kastamonu İlk Türk Kadın Mitingi ve İstiklal Yolunda Türk Kadını' adlı panel düzenlendi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kastamonu Belediyesi'nden 'İstiklal Yolunda Türk Kadını' Paneli

Panelde Türk kadının istiklal yolunda yaptıkları ve öneminden bahsedildi. Panelde konuşmacılar; Prof. Dr. Birsel Küçüksipahioğlu, Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ, Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan ve Dr. Öğr. Üyesi F. Rezzan Ünalp yer aldı. Panel öncesinde konuşan Belediye Başkan yardımcısı Nuray Çolak şunları söyledi:

"Kastamonulu kahraman kadınlarımız, 10 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirdikleri “İlk Türk Kadın Mitingi” ile vatan, millet sevgisini, millî ve manevi değerlerimizi korumadaki hassasiyetlerini tüm dünyaya duyurmuştur.

Kastamonu’da 3000’den fazla kadının bir araya geldiği miting ile vatan topraklarını işgalden kurtarma mücadelesinde en ön safta yer alan Türk kadını, büyük bir gururla adını tarihe yazdırmıştır. Kadınlarımız işgalci güçlerin zulümlerine karşı gerçekleştirdikleri mitingde dünyaya meydan okumuş, “Eğer hakkımız teslim edilmezse, evlâtlarımızın kanlarına kendi kanımızı karıştırarak erkeklerimizle bir safta, dinimiz ve istiklâlimiz için öleceğiz’’ diyerek esareti kabul etmeyeceklerini belirtmişlerdir. Kadınlarımız vatan savunmasında erkeğin yanında yer almış, cephede, tezgâh başında, kağnı önünde, istiklalimizin kazanılmasında önemli görevler yaparak Türk kadınının, Kastamonu kadınının gücünü ve vatan sevgisini dünyaya kanıtlamışlardır.

İstiklal Savaşı’nda cepheye gönderilen yiyecek, giyecek, cephane ve silah naklinde görev yapan Kastamonu kadını, yaptığı fedakârlıklarla tarihe altın harflerle kazınmıştır. Türk kadınının, Kastamonulu Şehit Şerife Bacı’nın, Gazi Halime Çavuş’un şahsında sembolleşen vatan sevgisi ve özgürlük iradesi, geleceğimizi aydınlatmaktadır.

Aradan geçen 100 yıl bizlere göstermiştir ki 10 Aralık 1919’daki o asil ruh hala canlıdır. Biz onların kahramanlıkları ve fedakârlıkları sayesinde bugün bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşıyoruz. Ecdadımıza layık olmak için çalışacağız ve ülkemizin istiklalini güçlendirmek, istikbalini daha da aydınlatmak için onların izinden geleceğe yürüyeceğiz.

İstiklâl Savaşı yıllarında ülkemizin işgaline tepki olarak gerçekleştirilen ilk kadın mitingine ev sahipliği yapmış olmanın da onuruyla İlk Türk Kadın Mitingi’nin 100’üncü yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan kahraman kadınlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, Kastamonu kadınının verdiği bağımsızlık mücadelesinin 100. yılını kutluyorum" ifadelerini kullanırken İlk Türk Kadın Mitingi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri Kastamonu Belediyesi ve Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu öncülüğünde çeşitli etkinliklerle devam etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Esma astsubay mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Esma astsubay mesajı