Türkgün Gündem Kımız nedir, neyden yapılır? Kımız içmenin hükmü nedir?

Kımız nedir, neyden yapılır? Kımız içmenin hükmü nedir?

Televizyon izleyicisi izledikleri dizilerde geçen terimlerinin anlamını internet üzerinden araştırıyor. ATV'deki Destan dizisindeki geçen "kımız"ın ne olduğu merak ediliyor. Çok eski bir içecek olan kımızın Türkler için özel bir yeri olduğu biliniyor. Peki, Kımız nedir, neyden yapılır? Kımız içmenin hükmü nedir? İşte merak edilen sorgular.

Kısrak sütünden elde edilen içecekler, Türk dünyası ve Orta Asya kavimleri için özel bir yere sahiptir. Kımızın ilk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce tüketilmiştir. Birçok insan ise Kımız nedir, neyden yapılır? Kımız içmenin hükmü nedir? gibi sorulara yanıt arıyor.

KIMIZ NEDİR, NEYDEN YAPILIR?

Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecektir. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır. Çok eski bir târihi vardır. İlk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir.

Kımız, benzeri süt ürünleri gibi, belirli bir mikroorganizma topluluğunun faaliyeti sonucunda meydana gelir. Bu topluluk süt asidi bakterileri ve mayalardan ibârettir. Bu mikroorganizmalar aşılandıkları sütte süt şekerine etki yaparak asit, alkol ve CO2 çıkarırlar. Açık kaplarda yapıldığı için îmâl sırasında CO2’nin çoğu uçar. Alkol miktârı kefirden çoktur. Asit ikisinde de aynıdır. Ayrıca insana güç verici bir etkisi vardır.

Kımızda albumin ve kazein parçalanması olur. Pepton miktârı kefirdekinin 10 misli kadardır. Kazein çok ufak parçacıklar hâlindedir. Bunun sebebi iyi ve sık karıştırmadır. Kokusu yayık ayranı veya ekşi peynir suyunu andırır. Çalkalanınca köpürür.

kımız

KIMIZ İÇMENİN HÜKMÜ NEDİR?

Kımız, genel olarak kısrak sütünün mayalanması (fermantasyon) ile elde edilen ekşi bir içecek türüdür. Fermantasyon süresine göre kımızın içindeki alkol oranı değişmekte olup tatlı, orta sert ve sert olmak üzere üç farklı türü bulunmaktadır.

Diyanet'e göre; dinimizde sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin tüketilmesi haramdır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mâce, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Lodos sert esecek! Sıcaklık 31 dereceye kadar çıkacak

Lodos sert esecek! Sıcaklık 31 dereceye kadar çıkacak

Türkiye'de lodosla beraber sıcaklık perşembeye kadar artmaya devam edecek. Sıcaklılar 31 dereceye kadar çıkacak.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Sıcaklıklar hafta boyunca mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.

30-31 dereceye kadar yükselmesi beklenen hava sıcaklıkları bunaltmaya başlayacak.

Öte yandan lodosla birlikte bahar yağmurları da bekleniyor.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere ; yurdun iç ve doğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun güneydoğusu, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun doğu kesimleri ile Ankara, Çankırı, Kırıkkale ve Kırşehir çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgelerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Sabah saatlerinde Orta Karadeniz kıyılarında yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Hava sıcaklığının yurt genelinde artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *