22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem KKTC'ye 750 milyon liralık kaynak aktarılacak

KKTC'ye 750 milyon liralık kaynak aktarılacak

KKTC Başbakanı Ersin Tatar: "Cumartesi günü imzalanan anlaşmayla (İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması) KKTC'ye bu aşamada 750 milyon liralık bir kaynak aktarılacaktır. Böylece Maliye Bakanlığımızın eli rahatlayacak, ekonomimizin ihtiyacı olan can suyu sağlanmış olacaktır" açıklamasında bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KKTC'ye 750 milyon liralık kaynak aktarılacak

Tatar, "İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması, bizi hedeflerimize götürecek ana planlama öncesinde bir geçiş dönemi anlaşmasıdır"

"Maalesef 2019 bizim açımızdan kaybedilmiş bir yıldır, esas ekonomik hamlelerin olacağı yıl 2020'dir" diyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, cumartesi günü imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasıyla KKTC'ye 750 milyon liralık bir kaynak aktarılacağını belirterek, "Böylece Maliye Bakanlığımızın eli rahatlayacak, ekonomimizin ihtiyacı olan can suyu sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.

Tatar, 20 Temmuz'da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile imzaladıkları, "Türkiye Cumhuriyet-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması" hakkında Başbakanlık'ta basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, KKTC Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu da katıldı.

Tatar, İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nın KKTC'yi hedeflerine götürecek ana planlama öncesinde bir geçiş dönemi anlaşması olduğunu ifade etti.

Esasen Türkiye ile geçen yıl sonunda bir anlaşma imzalanmış olması gerektiğini belirten Tatar, bunun başarılamadığını, bu yüzden bir önceki hükümeti eleştirdiklerini söyledi.

Tatar, göreve gelir gelmez konunun üzerinde önemle durduklarına dikkati çekerek, şu şekilde devam etti:

"Biriken problemlerin aşılması, Maliye Bakanlığımızın elini rahatlatmak ve ekonomimize bir can suyu sağlamak için anavatan Türkiye ile bir ara anlaşma imzaladık. Cumartesi günü imzalanan anlaşma ile KKTC'ye bu aşamada 750 milyon liralık bir kaynak aktarılacaktır. Böylece Maliye Bakanlığımızın eli rahatlayacak, ekonomimizin ihtiyacı olan can suyu sağlanmış olacaktır. Sayın Fuat Oktay'ın da söylediği üzere, 750 milyon liralık hibe biçimindeki bu kaynağın ilk dilimini çok hızlıca gelecektir."

Geçen kışın bol yağışlı geçmesi sebebiyle KKTC'de çoğu noktada yolların zarar gördüğüne değinen Tatar, "Yollarımızın bir an önce tamir edilmesi, Girne-Değirmenlik ve Lefkoşa kuzey çevre yolunun bir bölümünün hızla tamamlanması gibi projeler ilk öncerimizdendir." şeklinde konuştu.

Tatar, Türkiye ile çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, yapılan görüşmelerde ek bazı kaynaklara ihtiyaç duyulması durumunda Türkiye'nin KKTC'ye ek destek sağlayabileceğinin konuşulduğunu da aktardı.

"Ekonomik atılımlar 2020'de"

Altı çizilmesi gereken esas noktanın, Türkiye'nin KKTC'nin kalkınmasına verdiği önem ve sağladığı somut destek olduğuna işaret eden Tatar, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak suretiyle anavatan Türkiye hükümetine teşekkürlerini iletti.

Tatar, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yine bu anlaşmanın bir maddesine göre, biz ekimin sonuna kadar ekonomik hamle yapabileceğimiz daha kapsamlı, ayrıntılı bir ekonomik programı hazırlayacak ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sunacağız. Görüşmelerimizin tamamlanmasının sonrasında kalkınmamız için rehber olacak, anavatan Türkiye'nin kalkınmamıza nasıl destek sağlayacağını içerecek ayrıntılı bir anlaşma imzalayacağız. Bilmenizi isterim ki, maalesef 2019 yılı bizim açımızdan kaybedilmiş bir yıldır, esas ekonomik hamleların olacağı yıl, 2020'dir."

"Bizim halkımızdan gizleyecek hiçbir şeyimiz yoktur." diyen Tatar, söz konusu anlaşmanın bir uluslararası anlaşma olduğunu, mevzuat gereği Bakanlar Kurulu'nun onayından geçtikten sonra Cumhuriyet Meclisi'ne bilgi için sunulacağını kaydetti.

"750 milyon lira hibe olarak değerlendirilmektedir"

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Tatar, reform eylem planıy ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, bunlardan Kamu Maliye ve Denetim Yasası'nın şu anda mecliste görüşüldüğünü ve iki oturumda bitebileceğini ifade etti.

Tatar, bazı reform çalışmalarının ise 2020'ye hazırlık olarak yapıldığını, bunların da gelecek yıldan sonra devam edeceğini dile getirdi.

Türkiye'den gelecek 750 milyon Türk Lirası'nın tamamıyla hibe olarak değerlendirileceğini vurgulayan Tatar, "Bu 750 milyon liranın içerisinde kamu maliyesine katkı yoktur. Bu tamamıyla yatırımlara, birtakım projelere ve savunmaya harcanacaktır. Bunun ekonomiye bir katkısı olacaktır, hareket getirecektir." şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Üniversite tercihleri resmen başladı

Üniversite tercihleri resmen başladı